Näkökulma: Jopa 10-vuotiaita laitetaan sukupuolenvaihdoshoitoihin – Annettaisiinko lasten olla lapsia?

Monet ihmiset ovat hurahtaneet sukupuolenvaihdoksiin. Kyseessä on jopa tietynasteinen muoti-ilmiö. Monet puhuvat mielellään sukupuolen ”korjaamisesta”, mutta minä en sitä kaunisteltua kiertoilmausta käytä, sillä se pitää sisällään väitteen, että syntymässä saadussa biologisessa sukupuolessa olisi jotain vikaa.

Jos henkilö ei tunne omaa biologista sukupuoltaan omakseen, on ongelma enemmän henkistä laatua. Silloin pitäisi ohjata henkilö asianmukaiseen hoitoon, eikä käyttää merkittäviä summia yhteiskunnan rahaa kalliisiin sukupuolenvaihdosprosesseihin, jotka sisältävät niin lääkehoitoa kuin myos kirurgiset toimenpiteet ja tapaamiset erilaisten asiantuntijoiden kanssa.

Henkisiä ongelmia ei korjata fysiikkaa muuttamalla. On tapauksia, joissa sukupuoltaan vaihtanut henkilö on myöhemmin tullut katumapäälle, mutta prosessi lienee peruuttamaton. Tämän vuoksi prosessiin ei tulisi lähteä heppoisin perustein, ainakaan hetken mielijohteen tai muotioikkujen seurauksena.

Kaikkein vähiten prosessiin tulisi lähteä alaikäisen ihmisen kohdalla ja lapsen vanhempien vaatimuksesta. Minäkin tiedän pari tapausta, joissa äiti etukäteen toivoi kovasti tytärtä, mutta saikin pojan. Niinpä poika sitten pienestä pitäen puettiin tyttöjen vaatteisiin, hänelle kasvatettiin pitkä tukka, osteltiin nukkeja ja käytettiin kynsilakkaa pelkästään sen vuoksi, että äiti saisi ylläpitää illuusiotaan tyttärestä.

Ei ihme, jos tällaisen lapsen luontainen sukupuoli-identiteetti horjuu, kun poika on pienestä pitäen kasvatettu tytöksi vanhempien toimesta. Jotkut lapset myös etsivät rajojaan ja kapinoivat vanhempiaan vastaan leikittelemällä sukupuolirooleilla. Monesti kyseessä on tilapäinen vaihe, joka menee ohi ajan mittaan ihan itsestään.

Pitääkö olla huolissaan?

On kuitenkin aihetta olla huolissaan. Sunnuntain Daily Mail nimittäin uutisoi, että Englannissa jo yli 800 lapselle on annettu kiistanalaisia lääkkeitä, jotka edesauttavat heitä vaihtamaan sukupuolensa. Lontoon Yliopistollisen sairaalan Gender Identity Development Service -klinikalla yli 600 lapselle ja Leedsissä sijaitsevalla klinikalla noin 200 lapselle on määrätty hoitoja, jotka helpottavat lääkäreiden myöhemmin suorittamaa sukupuolenvaihdosleikkausta.

Tähän saakka on luultu vain muutaman lapsen ja nuoren saaneen murrosiänsalpaajina tunnettuja injektioita. Tehokkaat kuukausihormoni-injektiot estävät sukupuolielinten, rintojen ja ihokarvojen kehittymisen sekä pysäyttävät aikuisuuden alkamisen.

Iso-Britanniassa on kahdeksan julkisen terveydenhuollon sukupuoli-identiteettiklinikkaa. Vuonna 2014 julkinen terveydenhuoltojärjestelmä lakkautti ikärajan, joka oli aiemmin 16 vuotta. Nykyään näitä lääkkeitä määrätään nuorille kiihtyvällä tahdilla, ja lääkärit voivat antaa lapsille injektioita jo puberteetin varhaisvaiheessa.

Briteissä peli on jo menetetty. Nämä vaatimukset tulevat varmasti yleistymään Suomessakin, kun kaikesta oudosta ja erilaisesta pyritään tekemään uusi normaali tässäkin asiassa.

Toivon Suomen päättäjille kylmää harkintaa ja järkeä päähän. Toivottavasti meidän lapsemme saavat olla lapsia, kehittyä rauhassa ja tehdä asiassa omat ratkaisunsa sitten täysi-ikäisinä, kun oma identiteetti on täysin kehittynyt.

Artikkelikuvan lapset eivät liity jutussa kerrottuihin tapauksiin. Kuvituskuva.

3 thoughts on “Näkökulma: Jopa 10-vuotiaita laitetaan sukupuolenvaihdoshoitoihin – Annettaisiinko lasten olla lapsia?

 • 3.8.2017 at 18:04
  Permalink

  Nykyajan ihmisisltä on kadonnut terveellä järjellä ajattelelmissen taito. Jos saa pojan tytön sijasta, niin yritetään muuttaa tätä poikaa tytöksi omien mielihalujen mukaan, koska ei tyydytä siihen, että luonto antaa sen minkä parhaaksi näkee. Sekin on unohtunut, että voihan sitä tehdä toisen, jopa kolmannenkin lapsen, jos joku niistä sattuisi olemaan se tyttö sukupuoleltaan, ilman että tarvitsee tuhota jo saatua lasta. Tällaiset vanhemmat ovat lähtökohtaisesti mielenterveydeltään järkkyneitä, eikä heidän tulisi hankkia lapsia ollenkaan, koska vanhemmuuteen riittäviä kykyjä ei vaan ole riittävästi.

  Reply
 • 4.8.2017 at 06:15
  Permalink

  Ihmisellä on syntyessään sukupuolielimet. Niistä näkee sukupuolen.
  Jos ihmisestä tuntuu että on muuta kuin on, vika on korvien välissä.
  Kovasti jotkut vaativat että sukupuolensa pitäisi saada itse määrätä.
  Kohta saa kai itse määrätä että on vaikka hevonen jos siltä itsestä tuntuu?

  Reply
 • 22.11.2018 at 21:41
  Permalink

  Jos ei kelpaa välineet mitkä syntymästä saa, ei muuta kun lopettamaan surkea elämänsä, minä eikä kukaan muukaan ei noita pääsairaita ei ihmisiä halua elättää, toki.. haluaa kaikki nykyfeministit ja maapallon muut hullut joille suositan samaa jota edellä mainituillekkin.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.