EU:n tuomioistuin vahvisti: Turvapaikanhakijat voidaan palauttaa ensimmäiseen EU-maahan

Euroopan unionin tuomioistuin on päättänyt, että EU:n jäsenmaat voivat palauttaa toisen EU-maan kautta tulleet turvapaikanhakijat ensimmäiseen EU:hun tulomaahan.

Päätöksellä on merkittävät seuraukset, sillä erityisesti vuoden 2015–2016 turvapaikkakriisin aikana Dublinin asetusta ei noudatettu, vaan turvapaikkahakemukset käsiteltiin pääsääntöisesti vasta siinä maassa, jonne hakija halusi hakemuksensa jättää.

Kyse on Dublin III -asetuksen tulkinnasta, jonka mukaan turvapaikanhakijan hakemus on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, johon hakija on saapunut.

Tuomioistuimen käsittelemässä tapauksessa Syyriasta tullut pakolainen oli ensimmäisenä EU-maana saapunut Kroatiaan, mutta kroatialaisviranomaiset olivat ohjanneet hänet eteenpäin Sloveniaan, jonne syyrialainen jätti turvapaikkahakemuksensa. Kahdessa muussa tapauksessa afgaanipakolaiset olivat tulleet EU:n alueelle myös Kroatian kautta, mutta jättäneet hakemuksensa vasta Itävallassa.

Slovenia ja Itävalta halusivat palauttaa kyseiset pakolaiset Kroatiaan.

EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan Kroatian olisi pitänyt käsitellä turvapaikkahakemukset pakolaisten ylitettyä rajan Kroatiaan. Tuomioistuimen tulkinnan mukaan turvapaikanhakijoiden rajanylitys kolmansiin EU-maihin oli laiton, vaikka se sallittiin humanitäärisistä syistä ja poikkeuksellisten olojen takia.

Tuomioistuimen tuomiossa käsiteltiin sitä, oliko kyseessä laiton maahantulo. Dublinin asetus nimittäin koskee ainoastaan laitonta maahantuloa.

Turvapaikanhakijoiden mielestä kyseessä ei ollut laiton rajanylitys, koska kroatialaiset auttoivat hakijoita eteenpäin Kroatiasta.

EU-tuomioistuin perusteli päätöstään turvapaikanhakijoiden laittomasta maahantulosta Sloveniaan ja Itävaltaan sillä, että mikäli Kroatian käytäntö sallia turvapaikanhakijoiden matkustaminen eteenpäin tekisi rajanylityksestä laillisen, Kroatia pystyisi välttymään kokonaan turvapaikkaprosessiin liittyvältä vastuulta, jonka Dublinin asetus määrittää.

EU:n tuomioistuin asettui tuomioissaan vastaan tuomioistuimen julkisasiamiehen aiempia näkemyksiä. Vuosien 2015–2016 turvapaikkakriisin yhteydessä julkisasiamies oli sitä mieltä, että poikkeuksellisissa olosuhteissa Dublinin säännöistä voidaan poiketa.

Lähde: Welt

Katso myös:

11 thoughts on “EU:n tuomioistuin vahvisti: Turvapaikanhakijat voidaan palauttaa ensimmäiseen EU-maahan

 • 26.7.2017 at 17:02
  Permalink

  Suomen tulee reagoida päätökseen välittömästi. #Start deportations.

  Reply
 • 26.7.2017 at 17:15
  Permalink

  Ählyt swedustaniaan.

  Reply
  • 26.7.2017 at 17:38
   Permalink

   Kyllä, ählyt ruotsiin takaisin ja nopeesti, 30000 niitä sieltä lähetettiin, oliko orpon aikana.

   Reply
 • 26.7.2017 at 17:54
  Permalink

  Arvatkaa vaan tapahtuuko Suomessa mitään!
  Hallituksessa on munattomia pelle-hermanneja, hitto että osaa sapettaa moinen pelleily!
  MILJARDEJA MENNYT KANKKULAN KAIVOON!

  Reply
  • 21.11.2017 at 20:00
   Permalink

   Älähän nyt, Suomalaisten veronmaksajien rahat on siirretty zippilän kavereiden veroparatiisitileille. Ei Kankkulan vanhalle isännälle jäänyt kuin puhkiruostunut ponupannu.

   Reply
 • 26.7.2017 at 18:16
  Permalink

  Kotiinpaluun aika. #Start deportations. Maahantunkeutuneet ulos Suomesta ja tilanteen mahdollistaneet päättäjät vastuuseen -Petturi Orposesta lähtien. Tämä pelleily on maksanut veronmaksajille pelkästään 2015 invaasiossa tulleiden osalta noin 2 miljardia eikä loppua kuluille näy. Rikolliset päättäjät on saatava vastuuseen tekemisistään.

  Reply
 • 26.7.2017 at 18:50
  Permalink

  Palautukset aloitettava välittömästi ja uusien päästäminen Eurooppaan estettävä ja ihmissalakuljetus lopetettava Välimereltä.
  Samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa, että tämän mahdllistajat saatava vastuuseen rikoksistaan.

  Reply
 • 27.7.2017 at 01:30
  Permalink

  Suomenhan ei tarttis pitää täällä periaatteessa juuri yhtään ählyy ja negridii. Kirottu hallitus tee asian eteen yhtään mitään.

  Reply
 • 28.7.2017 at 19:05
  Permalink

  Ja ovathan nuo tänne asti itsensä keplotelleet esitelleet itseään mediassa kertoen kulkureittinsäkin puhumattakaan naamakirjasta jossa pöljät esittelevät oikein kuvin kun ovat liikkuneet pohjolan suuntaan.

  Reply
 • 6.10.2017 at 14:00
  Permalink

  Miksi helvetissä suomi ei noudata näitä sopimuksia kun muuten kaikki eu-paska toteutetaan kirjaimellisesti!?!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.