Suunta Afrikkaan: Merenkulkulaitoksen entinen tarkastusalus pelastamaan Välimerestä pakolaisia, takaisin Libyaan

Suomessa Merenkulkulaitoksen väylien tarkastukseen rakennettu alus on nyt matkalla Välimerelle osallistumaan ihmissalakuljetusta ja siirtolaisvirtaa tarkkailevaan operaatioon.

Väyläalus Suunta rakennettiin Rauma Repolan Reposaaren konepajalla 1975. Se oli viimeisin vesisillelaskettu perinteinen tarkastusalus, ja lajinsa edustava näyte. Merenkulkulaitoksen työt loppuivat Suunnalta 1993, ja asioita suomalaiseen tapaan yhtiöitettäessä ja sen jälkeen yksityistettäessä Suunta myytiin ulkomaiselle ostajalle v.2013. Laivan lippumaa on usein vaihtunut, ja viimeksi se on toiminut Djiboutista käsin.


Laivan kyljessä lukee nykyisin C Star, ja sillä on tehty erilaisia työkeikkoja tilaajien lukuun eteläisillä vesillä.  Edellinen asiakas käytti laivaa Somalian lähivesien merirosvojen-torjunta operaatiossa, turvahenkilöiden majoitukseen yms..  Tällä hetkellä laiva on vuokrattu Génération Identitaire -liikkeelle, ja matkalla Djiboutista kohti Suezin kanavaa. Laivalla on sen omistajayhtiön palkkaama ukrainalainen miehistö.

Indentitaire käyttää laivaa Libyasta Eurooppaan suuntautuvan pakolaisliikenteen tarkkailuun, ja pakolaisveneitä löydettäessä meripelastukseen. Identitairen tarkoitus on luovuttaa mahdolliset merestä pelastetut Libyan merivartiostolle. 

Aihe po. meritoimintaan on useiden kansalaisjärjestöjen toimesta harjoitettu pakolaisten noukkiminen jopa Libyan aluevesiltä, -ja kuljettaminen Italiaan. Italia on ilmoittanut olevansa suurissa vaikeuksissa tulevien ihmismäärien kanssa, ja vaatii muita Euroopan maita osallistumaan taakan jakamiseen.

Génération Identitaire perustettiin Ranskassa v.2002, ja on sittemmin levinnyt useaan Euroopan maahan. Järjestö vastustaa Euroopan väestön vaihtamista tuomalla kehitysmaista miljoonia uusia asukkaita. Identitaire näkee Välimeren yli suuntautuvan siirtolaisvirran olevan osa em. ongelmaa, jonka vastustaminen on heidän toiminta-ajatuksensa.

Yle haastatteli järjestön edustajaa Lorenzo Viatoa. Viaton mukaan järjestö on kerännyt 80 000 euroa joukkorahoitusta Välimeren-operaatioonsa. C-Star saapuu näillä näkymin Cataniaan Italiaan, missä Identitairen aktivistit nousevat laivaan, ja operaatio aloitetaan.

Yle 12.07.2017.

Generation Identitaire.