Ukrainan uudet vallanpitäjät nousivat vuonna 2014 valtaan ampumalla omia kansalaisiaan

EU käänsi tosiasioille selkänsä.

Poliittisia ja taloudellisia uudistuksia vaatineet mielenosoitukset olivat jatkuneet Kievin Maidan-aukiolla marraskuusta 2013 lähtien. Tilanne kärjistyi 20.2.2014, kun tarkka-ampujat ampuivat mielenosoittajia Maidan-aukiota ympäröivistä rakennuksista. 48 mielenosoittajaa ja 4 poliisia kuoli.

”We are outraged by images of Ukrainian security forces firing automatic weapons on their own people,” Valkoisen talon tiedottaja Jay Carney kommentoi tapahtumia Washingtonista. Ukrainan sisäasianministeriö myönsi, että mellakkapoliiseille oli annettu lupa käyttää asetta, mutta vain itsepuolustusta varten.

Julmaa verenvuodatusta seuranneessa kaaoksessa maan demokraattisesti valittu presidentti Viktor Janukovyits suostui presidentin valtaoikeuksien kaventamiseen ja ennenaikaisiin vaaleihin, mutta myönnytykset eivät riittäneet kaikille. Janukovyits sai uhkauksia ja joutui pakenemaan henkensä kaupalla 21-22.2.2014 välisenä yönä. 22.2.2014 Ukrainan parlamentti erotti poissaolevan Janukovytisin presidentin virasta.

Viron silloinen ulkoministeri ja nykyinen MEP Urmas Paet oli matkustanut Kieviin heti Maidan-aukion veristen tapahtumien jälkeen. Siellä hän oli tavannut ainakin kansalaisaktiiveja, vieläkin Maidan-aukiolla päivystäneitä mielenosoittajia ja venäjän kielisen väestön keskuudessa suositun Alueiden puolueen kansanedustajia.

Kun Paet palasi takaisin Viroon, EU:n ulkoasioista vastannut Cathrine Ashton soitti 26.2.2014 Paetille kysyäkseen matkan kuulumisia. Ulkopuolinen taho sai äänitettyä puhelun https://youtu.be/XkLDyO4ktTs?si=I4c9ksbeZnQ-nwEd  ja se tuli julkisuuteen 5.3.2014. Paet on myöntänyt puhelun aitouden.

”Impressions are sad”, Paet aloitti puhelinkeskustelun. Hän kertoi, ettei kansa luota myöskään uuteen hallintoon. Kaikilla uuteen hallitukseen tulevilla ministereillä on ”likainen menneisyys”. Alueiden puolueen kansanedustajat ja jäsenet olivat kertoneet, että heidän koteihin oli tunkeuduttu yöllä ja yksi kansanedustaja oli hakattu parlamentin ulkopuolella.

Kun puhe siirtyi tarkka-ampujien uhreihin, Paet kertoi: ”it is very disturbing that now the new coalition don’t want to investigate what exactly happened, so there is stronger and stronger understanding that behind snipers it was not Yanukovych, but it was somebody from the new coalition”.

Uudet vallanpitäjät eivät siis halunneet, että Maidan-aukion ammuskeluja tutkintaan. Sen sijaan maasta paennut Janukovyts piti lehdistötilaisuuden 28.2. 2014 Donin Rostovissa Venäjällä ja totesi, että ”tietysti on erittäin tärkeää suorittaa väkivallantekojen puolueeton tutkinta viranomaisten, opposition ja Euroopan neuvoston yleisessä valvonnassa”.

Kolme vuotta myöhemmin vuonna 2017 Italian suurin kaupallinen mediayhtiö Mediaset tuotti Maidan-aukion tapahtumia valaisevan dokumentin  https://mediasetinfinity.mediaset.it/video/matrix/esclusivo-guerra-in-ucraina-le-verita-nascoste , joka myöskin löytyy englanniksi tekstitettynä https://youtu.be/pMUcrtBGX5w?si=vmJvmJ2DSulvvsAp.

Dokumentissa haastatellaan kolmea georgialaista palkkasoturia ja tarkka-ampujaa, jotka oli lähetetty tammikuussa 2014 Georgiasta Kieviin ottamaan yhteen Maidanin mellakkapoliisien kanssa. Kuukausi myöhemmin heille tuotiin myös aseet ja 20.2.2014 he saivat käskyn ampua mielenosoittajia. Yksi haastatelluista miehistä ampui Ukraina-hotellin, toinen konservatorion parvekkeelta. Myös kahden liettualaisen tarkka-ampujan kerrotaan olleen ampujien joukossa.

Jo vuosi tapahtumien jälkeen tehdyssä BBC:n dokumentissa kerrotaan myöskin ukrainalaisesta miehestä, joka oli värvätty ampujaksi mielenosoittajien joukosta (https://www.youtube.com/watch?v=mJhJ6hks0Jg).

Kirjoittanut
Heini Koukkari

Liity Nykysuomen WhatsApp ryhmään
https://chat.whatsapp.com/DxDon12qrSyHYXR6Q1Zaqi

One thought on “Ukrainan uudet vallanpitäjät nousivat vuonna 2014 valtaan ampumalla omia kansalaisiaan

  • 28.1.2024 at 19:50
    Permalink

    Onko nkari seuraava ”spontaanin kansannousun” paikkakunta? Puolassa iso luuta heiluu kotoisen ”liberaali” juntan toimesta kaikkien ”demokratian” hyveiden mukaisesti gorilla laumojen hellän käden toimesta. Siksipä EU tyrannit ja valtamedian ”makijalinnut” ovat asiasta niin hiljaa, että ”voisi kuulla silmäneulan putoavan lattialle!” Ja kun EU-Brysseli on täynnä meluavia akkoja kuin mattopyykillä normisti ettei konekiväärikään mahdu väliin.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.