Taiwanin ja Kiinan Kiista: Poliittinen Historia ja Nykytilanne

Taiwanin ja Kiinan välillä vallitseva poliittinen kiista on ollut pitkäaikainen ja monimutkainen, juontuen juurensa Kiinan sisällissodasta 1900-luvun alkupuolella. Tämä kiista heijastaa monimutkaisia kansallisia ja kansainvälisiä suhteita, jotka ovat muovanneet alueen poliittista maisemaa vuosikymmenten ajan.

Historiallinen tausta:

Kiinan sisällissota päättyi kommunistien voittoon vuonna 1949, mikä johti Kiinan kansantasavallan perustamiseen. Toisaalta, Kiinan kansallinen hallitus, joka oli tappiolla, vetäytyi Taiwanille, julistautuen Kiinan tasavallaksi. Siitä lähtien Taiwan on toiminut käytännössä itsenäisenä valtiona, mutta Kiina ei ole koskaan luopunut vaatimuksestaan ottaa Taiwan takaisin.

Yhden Kiinan periaate:

Keskeinen osa Kiinan politiikkaa on Yhden Kiinan periaate, joka väittää, että Taiwan ja Manner-Kiina ovat yhtä ja samaa Kiinaa. Kiina ei tunnusta Taiwanin itsenäisyyttä ja pyrkii saamaan kansainvälisen yhteisön tukemaan tätä näkemystä. Tämä asetelma on johtanut moniin jännitteisiin, kun Taiwan on pyrkinyt vahvistamaan kansainvälistä asemaansa ja hankkimaan tunnustusta muilta mailta.

Kansainvälinen näkökulma:

Vaikka useimmat maat eivät tunnusta Taiwanin itsenäisyyttä, monet ylläpitävät epävirallisia suhteita Taiwanin kanssa. Tämä on herättänyt kiistaa Kiinan kanssa, joka pitää tällaista toimintaa uhkana sen alueelliselle koskemattomuudelle. Yhdysvallat on ollut erityisen aktiivinen tukemaan Taiwania sekä sotilaallisesti että poliittisesti, mikä on lisännyt jännitteitä Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä.

Nykytilanne:

Viimeaikaiset tapahtumat ovat lisänneet jännitteitä Taiwanin ja Kiinan välillä. Kiina on harjoittanut lisääntyvää sotilaallista painostusta Taiwania kohtaan, samalla kun Taiwan pyrkii vahvistamaan kansainvälisiä suhteitaan ja puolustuskapasiteettiaan.

Johtopäätökset:

Taiwanin ja Kiinan kiista heijastaa laajempia geopoliittisia kysymyksiä, jotka liittyvät alueelliseen turvallisuuteen, kansalliseen itsemääräämisoikeuteen ja kansainvälisen yhteisön rooliin konfliktien ratkaisijana. Ratkaisu tähän kiistaan vaatii monenvälistä yhteistyötä ja neuvotteluja, jotta alueen rauha ja vakaus voivat säilyä.

2 thoughts on “Taiwanin ja Kiinan Kiista: Poliittinen Historia ja Nykytilanne

 • 23.1.2024 at 19:43
  Permalink

  Taiwan on yksi Kiinan maakunta ! Aina ollut muinaisajoista saakka. Että se siitä.

  Reply
 • 23.1.2024 at 20:24
  Permalink

  Taiwan on ollut Japanin siirtomaa kunnes se menetti sen hävittyään WWII liittotuneille. Taiwanin alkuperäinen väestö EI omista ainuttakaan rodullista yhteneväisyyttä sen enempää Japanin kuin Kiinankaan kanssa. Mitä tulee Kiinan ”maakuntiin” niin niitä piisaa kautta maailman yhtä paljon kuin Israelillakin, jotka molemmat tähtäävät koko maailman herruueen siinä missä USA on pomotanut tätä planeettaa. Jo Mao piti itsestään selvänä, että tuo väkirikas kehitysmaa kävelee maanpiirin läpi kuin päiväkävelyllä. Taiwanin sijainti ja sen omistaminen merkitsee strategista täyttä valtaa kurkuttaa niin Aasiaa kuin koko maailmaa, jotka ovat riippuvaisia tuosta merireitistä. Kun CCP valtaa Taiwanin, Tietää se markkinatalousjärjestelmän loppua ja kaikkien ihmisoikeuksien polkemista veriseen saaren asukkaiden murhaamiseen ja Kiinan julman barbaarisen keskitysleirijärjestelmän kiduttamisksi. Kiina uhkaa katalalla myyräntyöllään koko Aasiaa mm. Etelä-Koreaa ja pieniä saarivaltioita aina Ausralian edustalla. Liki myös itse Australian ja Uuden-Seelannin ollessa Kiinan ”koukku suussa”. Kiinalaiset Pandoineen osaavat tehdä yhtä hyvää työtä kuin paratiisin käärme hivutaessa jalkaa oven väliin. Ja tosiasiassa USA ja Kanada ovat CCP:n pihdeissä ei vain nykyisen valtapiirien murroksen ja mannerlaattojen liikkeiden takia, joka on vain maailmanhistoriassa oleva luonnonlaki kuin auringon nousu ja lasku.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.