Kryptoteknologioiden hyödyntäminen vaatii valintoja myös poliitikoilta

Kryptot ja kunnallispolitiikka voivat kuulostaa äkkiseltään ilmiöiltä, jotka eivät suorastaan liity toisiinsa. Yhteisten asioiden eteen työskentely ja tulevaisuuteen suuntaava suunnittelu edellyttävät kuitenkin myös koko ympäröivän maailman tuntemista ja sen mahdollisuuksiin tarttumista – eikä se maailma ole enää oman kunnan tai valtion rajojen sisäpuolella. Verkossa toimivat yhteisöt vaikuttavat kunnan asukkaisiin ja valtion kansalaisiin, jopa enemmän kuin oma lähiyhteisö.

Kryptomarkkinoiden markkina-arvo on yli 1500 miljardia dollaria, joten tähän maailmantalouteen vaikuttavaan teknologiaan ja tulevaisuuden haasteita ratkaisevaan yhteisöön tulee kiinnittää huomiota ja pyrkiä toimimaan sen aallonharjalla – ei jälkijättöisesti, murusia pöydän alta keräillen. Kuinka moni yhteisistä asioistamme päättävä tuntee riittävästi kryptovaluuttojen ja -alustojen teknologioita, jotta voisi ottaa kantaa niitä koskeviin kehitysmahdollisuuksiin?

Jatkuvasti kehittyvät teknologiat

Kryptot eivät ole epämääräistä merirosvorahaa, josta ovat kiinnostuneet ainoastaan rikolliset, hakkerit ja muutama yltiöpäinen riskisijoittaja. Kryptoteknologiat kattavat sekä virtuaalivaluuttoja (kuten Bitcoin), alustoja (kuten Ethereum) ja näiden sisällä käytettäviä tokeneita (kuten Tronix). Valuutat toimivat vaihdannan välineinä, alustat mahdollistavat esimerkiksi pelien ja uusien virtuaalivaluuttojen kehittämisen sekä jakelun ja tokenit toimivat alustojen sisäisinä maksuvälineinä ja päätöksenteon mekanismeina. Siten kryptojen teknologiat tarjoavat mahdollisuuksia maksamiseen ja rahansiirtoihin keskuspankeista riippumatta, hajautetun kehittämisalustan koodaustaitoisille kryptonikkareille, internetjättiläisten kontrollista vapaan jakelualustan digitaalisen sisällön tuottajille sekä omat vaihdannan mahdollisuutensa erilaisten krypto-tokenien kehittäjille ja säilyttäjille.

Uutisotsikoiden myötä useimmat meistä tietävät, että kryptovaluutta perustuu lohkoketjuteknologiaan, joka syö runsaasti sähköä ja on siksi jo kiellettykin joissakin maissa. Se mitä harvemmin uutisoidaan, on kryptomaailmassa toimivien yhteisöjen jatkuva kehittämisen ja ongelmien ratkaisun agenda. Uusimmat kryptot hyödyntävät lohkoketjulouhinnasta poikkeavia menetelmiä tapahtumien varmistamiseen, energiatehokkuuteen on kehitetty ratkaisuja uusilla salausmenetelmillä ja jokainen uusi lanseerattava kryptokolikko tai -alusta pyrkii selättämään aiemmin esiin tulleita ongelmia. Kyseessä on siis itseään kehittävä, tutkimukseen perustuva ala, jonka toiminnan ideologia kelpaisi malliksi myös muiden yhteiskunnallisten ongelmien kanssa painimiseen.

Esineiden ja ihmisten internet 

Kryptojen nopea ja kevyt teknologia mahdollistaa esimerkiksi esineiden internetin (IoT, Internet of Things) toteuttamisen. Tämä tarkoittaa suoraa tietojen vaihtoa ja transaktioiden vahvistamista laitteiden ja palveluiden välillä, ilman vaatimusta ihmisen välissä toimimiseen. Esimerkkejä tästä ovat itsenäisesti sähkölatauksensa maksava auto tai ajoneuvo, joka myy keräämänsä liikennedatan automaattisesti. Myös tuotantoketjuja ja materiaalien alkuperää voidaan seurata aiempaa täsmällisemmin tuotteisiin upotettujen tunnisteiden avulla.

Erään kryptoteknologian tavoitteena on palauttaa internetin alkuperäinen idea ihmisten välisestä tiedon vaihdannan verkosta ja vähentää näin internet-jättiläisten, kuten Googlen ja Facebookin, keskitettyä valtaa. Maailman ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan sekä radikaalisti ajattelevia innovaattoreita, rohkeita ja taitavia kehittäjiä, liikemiehiä että poliitikkojakin. Kiina on ottanut kryptoteknologiat osaksi hallituksensa ohjelmaa, ja samoin Afrikan maissa, Lähi-idässä ja Latinalaisessa Amerikassa ovat valtiot havahtuneet myös kryptojen mahdollisuuksiin – eivät pelkästään niiden uhkiin. EU:ssa ja Suomessa kryptoihin liittyvät viranomaistoimet näyttävät päällisin puolin liittyvän lähinnä markkinoiden sääntelyyn ja verotukseen. Missä ovat kryptojen mahdollisuuksia pohtivat työryhmät?

Kryptojen mahdollisuuksien täysmittainen ymmärtäminen edellyttää myös tekoälyn tuntemusta: sen oivaltamista, miten automatisoitavista teknologioista ja itseoppivista koneista saadaan parhaat ominaisuudet esiin. Nämä teknologiat tulevat vaikuttamaan ihmisten toimintaan ja maailmaan, jossa elämme, joten jokaisen yhteisiä asioita ajavan tulisi tuntea niin kryptot kuin tekoäly ja koneoppiminen. Muuten joku toinen päästetään ohjaamaan laivaa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.