Euroopan komissio antoi Suomelle luvan tukea pienyrityksiä

EU:n valtiontukisäännöt sallivat tilapäisesti tuen myöntämisen pienille yrityksille, jotka olivat taloudellisissa vaikeuksissa jo ennen koronavirusepidemian alkamista. Lisäksi Euroopan komissio on keventänyt kriteerejä, joiden puitteissa jäsenvaltiot voivat pääomittaa yrityksiä kriisin aikana. Komissio päätti lisäjoustoista valtiontukisääntöihin 29.6.2020.

Uusien sääntöjen tarkoituksena on turvata startup- ja innovatiivisten yritysten rahoituksen saantia. Startup-yrityksillä on keskeinen merkitys EU:n talouskasvulle, mutta ne saattavat toimintansa nopean kasvun vaiheessa olla pitkään tappiollisia. Tästä syystä startup-yritykset ovat aiemmin saattaneet jäädä kokonaan kevennettyjen valtiontukisääntöjen soveltamisalan ulkopuolelle. Komission valtiontukipolitiikan lähtökohta on ennen nyt toteutettuja muutoksia ollut, että tukea voidaan kohdentaa joustavoitettujen sääntöjen nojalla yrityksille, jotka ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin koronaepidemian takia.

Muutos antaa myös Suomessa tukiviranomaisille mahdollisuuden kohdentaa tilapäisten valtiontukisääntöjen sallimia yritystukia vaikeuksissa oleville mikro- ja pienyrityksille. Esimerkiksi Finnvera Oyj ja muut tukiviranomaiset voisivat tapauskohtaisen harkinnan perusteella myöntää tukea tai tuellista rahoitusta esimerkiksi kasvuhakuisille yrityksille ja startup-yrityksille, jotka olivat taloudellisissa vaikeuksissa jo ennen koronaepidemiaa. Jatkossakaan EU:n valtiontukisääntöjen puitteissa ei voitaisi kuitenkaan myöntää tukea sellaiselle pienyritykselle, joka on maksukyvyttömyyden vuoksi konkurssi – tai yrityssaneerausmenettelyn kohteena.

Muutoksia pääomitusta koskeviin sääntöihin

Komissio on keventänyt tilapäisiä valtiontukisääntöjä myös oman pääomanehtoisen rahoituksen ja hybridi-instrumenttien muodossa myönnettävän tuen osalta. Muutokset koskevat erityisesti tilanteita, joissa merkittävä määrä yksityisiä sijoittajia osallistuu valtion kanssa samoin ehdoin pääomitustoimenpiteen toteuttamiseen. Tällaisessa tilanteessa valtiontukisääntöjen kriteerit, joilla estetään kilpailun vääristymistä sisämarkkinoilla, ovat tavanomaista kevyemmät.

Joustot koskevat muun muassa osingonmaksukieltoa, uusien yritysten hankintakieltoa sekä tuensaajan johdolle maksettavien palkkioiden ylärajaa. Muutosten tavoitteena on kannustaa yksityisiä sijoittajia osallistumaan yritysten pääomituksiin koronatilanteessa.

Jatkoa aiemmin tehdyille joustoille valtiontukisääntöihin

Euroopan komissio on joustavoittanut valtiontukisääntöjä koronavirusepidemian takia kevään aikana useasti. Tilapäisten sääntöjen puitteissa jäsenvaltiot voivat muun muassa turvata yrityksen maksuvalmiutta lainojen, takausten ja avustusten avulla, edistää epidemiaan liittyvien tuotteiden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä valmistusta ja myöntää yrityksille oman pääomanehtoista rahoitusta.

Tilapäisten joustojen päätavoitteena on ollut tukea yrityksiä, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin koronaepidemian aiheuttaman poikkeuksellisen taloustilanteen takia. Joustavoitetut säännöt ovat voimassa pääosin vuoden 2020 loppuun asti, ja niiden hyödyntäminen edellyttää komissiolle tehtävää valtiontuki-ilmoitusta ja komission hyväksyntää.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

4 thoughts on “Euroopan komissio antoi Suomelle luvan tukea pienyrityksiä

 • 1.7.2020 at 10:21
  Permalink

  Vain pikkulapsen pitää kysyä lupa tehdäkseen jotain järkevää. Ja Suomen.

  Reply
 • 1.7.2020 at 13:30
  Permalink

  EU on perseestä, kysyjät ja federalistit kuin virtahevon perässä päivystävät kalaparvet, joka odottavat innolla ”sattumia”.

  Reply
 • 1.7.2020 at 18:21
  Permalink

  Naurettavuuden huippu että pitää itsenäisen maan saada oikein lupa, voi helvetti.
  Tässä maassa jos ei eu ero tule, se tehdään helvetti kyllä lopulta väkivalloin, itellä alkaa oleman jo pinna siinä pisteessä että helvetti sentään!

  Reply
 • 3.7.2020 at 23:16
  Permalink

  mitenkäs Asterixista opittu lause menikään… ”O tempora, o mores”… varmaa on että Eu on jo osoittanut toimimattomuutensa lähestulkoon joka osa-alueella. Sitten vielä tämmöinen uutinen, missä jokin hyvin epämääräinen ylipalkattu virkamieskoneisto antaa itsenäiselle valtiolle ”luvan” käyttää rahojaan maansa pelastamiseen. Eu on muutenkin todella hämärä käsite… koitetaan tehdä jenkkimallista liittovaltioa ilman että todelliset päättäjät ovat vaaleilla valittuja… Mepit ovat käytännössä ihan yhtä tyhjän kanssa… ja vaikka jotkut Suomessakin rakastavat byrokratiaa, niin Eu on vienyt sen ihan uudelle tasolle, siellä pyörii kauhia ihmismassa käytännössä vain ”puuhastelemassa”, koska koneiston tarkoitus on vain ruokkia itseään… siellä ei kukaan välitä peson jeniä maista jotka kuuluvat ”unioniin”, koska miksi tarvitsisi? Eihän EU itsessään ole mitään muuta kuin byrokratian ultimaattinen ilmentymä. Työpaikka turhakkeille jotka oikeassa työelämässä olisivat apulaisia kadunlakaisijoille.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.