Suomalaisille tulossa lainakatto

Suomessa on ministeriötasolle asti mennyt ajatus ja hanke siitä, että suomalaisilla olisi velkakatto, maksimimäärä lainaa. Ajatus ei ole edennyt työryhmää pidemmälle, mutta ajatuksen pohjana on se tosiasia, että suomalaiset ovat ottaneet entistä enemmän lainaa, vaikka samalla suomalaisten varallisuus on kasvanut.

Suomalaiset, kuluttaminen ja kulutusluotto ovat tulleet toisilleen tutuiksi ja enää ei lainamarkkinat ole vain suomalaisten pankkien käsissä, vaan markkinoilla ovat tarjolla myös yksityiset lainoittajat sekä kansainvälisiä pankkeja. Eurooppalaisten tilastojen valossa suomalaisten velkaantuminen on kuitenkin yllä olevan tilastonkin mukaisesti tasaantunut, eikä kasva enää niin vahdilla kuin mitä tapahtui 90-luvun laman jälkeen 2000-luvun alkuvuosina. 

Lähitapiola kirjoittikin suomalaisten huolista tulevaisuuden lainojen hoitokykyynsä, että suomalaisten pitäisi opetella entistä enemmän oman taloutensa hallintaa. Se, että hallitus on kaavailemassa velkakattoa talouksille laskettuna talouden tuloista tietyllä kertoimella, on hiukkasen hankala toteuttaa. Harvalla perheellä nimittäin on niin kiinteä tilanne, että tulot pysyisivät edes kohtuullisen samoina useampia vuosia. Ajatuksen tasolla on hyvä ajatella, etteivät suomalaiset velkaantuisi liikaa, mutta kenties se oikea tapa mennä eteenpäin on oman talouden entistä parempi ymmärtäminen.

Oma talous

Kuluttajaliitto tuottaa materiaalia, jolla sinäkin voit saada omaa talouttasi paremmin hallintaan. Oman taloudenhallinta on yksi oman elämän tärkeä kansalaistaito. Päivittäisissä ostoksissa ja kaupassa käynnissä tarvitaan osaamista, halua hallita omaa taloutta ja siihen liittyviä riskejä. On hyvä tietää mitä erilaiset maksutavat, lainat ja luotot tarkoittavat ja millä keinoin voi rakentaa itselleen turvaa, jos jotain pahempaa sattuu.

Asiat kuten maksaminen, kuittien säilyttäminen, sijoittamisen mahdollisuudet, omat tulot ja verotus sekä oman talouden tasapainottaminen ovat tärkeitä asioita osata ja oppia. Ja jos sinulla on mielenkiintoa esimerkiksi sijoittamiseen, koskaan ei ole liian aikaista tai liian myöhäistä aloittaa. Jo 50 euron kuukausisäästöllä saa itselleen kerättyä vararahastoa tai rahaa esimerkiksi omaa unelmamatkaa varten. Säästämisessä ja sijoittamisessa kannattaa vain muistaa, että aika on ystäväsi, mutta sitä pitää varata pitkäksi aikaa eteenpäin, muttei kuitenkaan välttämättä paljon aikaa itse sijoituspäätösten tekemiselle.

Tasoita taloutesi

Kun lähdet miettimään omaa taloudellista tilannettasi, ole ennen kaikkea itsellesi rehellinen. Selvitä oikeasti mitkä ovat tulosi ja ota mukaan kaikki kaupungiltakin saamasi tulot kuten asumistuki. Mieti myös mitä tapahtuu, jos vaihdat työpaikkaa tai menetät työpaikan tai jos muutat toiselle paikkakunnalle. Arvioi myös omat kuukausittaiset menosi aloittaen niistä pakollisista kuten velkojen ja lainojen lyhennykset ja asumisesi kulut. Sitten lasket ruoan, harrastukset yms.

Kun sitten lähdet vertaamaan näitä kuluja ja menoja, toivottavasti päädyt tulokseen, missä tulot ovat edes muutaman euron kuluja suuremmat, tai muuten sinun pitää joko miettiä tapoja ansaita enemmän, tai miettiä tapoja kuluttaa vähemmän eli aiheuttaa vähemmän kuluja. Monet elämämme ns. pakollisista kuluista eivät välttämättä olekaan kovin pakollisia, olemme vain tottuneet käyttämään rahaa tietyllä tavalla ja ostamaan tiettyjä palveluita ja tiettyjä asioita. Jopa ruoanlaitossa ja syömisessä saadaan aikaan isoja säästöjä etukäteissuunnittelulla

Omat lainasi ja tulevaisuus

Useimmalla meistä on useampia lainoja ja yksi tapa lähteä miettimään kuluja on niiden lainojen yhdistäminen. On todennäköistä, että ainakin kuukausittaiset lainojen oheiskulut pienenevät jo saat yhdistettyä, vaikka kolmekin pientä lainaa yhdeksi. Saattaa jopa olla, että sen uuden lainan korko on pienempi ja saat sovittua sille pidemmän maksuajankin ja näin sinulle jää selkeästi enemmän rahaa kuukaudessa muuhun elämiseen ja muihin kuluihin. Ole kuitenkin tarkkana ja laske itsellesi selkeästi nykyisten lainojesi kuukausierät ja kokonaisvelka sekä vertaa sitä saamiisi lainatarjouksiin. Jos raha-asiasi ovat edes peruskunnossa, saat kyllä lainamarkkinoilta tarjouksia, joilla saat lainojasi yhdistettyä, näitä lainoja muuten sanotaan yhdistelmälainoiksi.

Kun sitten olet tehnyt tämän kaiken, eli laskenut tulosi ja menosi, yhdistänyt lainasi, voit lähteä miettimään tulevia kuvioitasi uudella tavalla. Nyt ainakin tiedät mitä taloudellinen tilanteesi oikeasti on.

5 thoughts on “Suomalaisille tulossa lainakatto

 • 28.6.2020 at 10:02
  Permalink

  mutta ministerit vaan ottavat suomenkansan selkänahasta kaikki irti, otetaan ulkomailta lainaa ja antavat fyrcat africkaan??? se on taatusti erittäin viisasta….katsoisivat itse ensin peiliinsä mokomat kansan vihaajat.

  Reply
 • 28.6.2020 at 10:27
  Permalink

  90-luvun lama opetti kaksi asiaa: Älä koskaan ota velkaa, äläkä koskaan perusta yritystä.

  Reply
 • 28.6.2020 at 13:15
  Permalink

  Sinänsä mielenkiintoista, että valtio voi velkaantua sadoilla miljardeilla, eikä Paavo Arhinmäen mukaan tätä velkaa tarvitse maksaa pois.

  Tulee sellainen olo, että näennäisdemokratiasta huolimatta olemme jonkun omaisuutta. Tuo jokin orjuuttaa meidät ottamalla velkaa, mutta pitää huolen siitä, että vain ne joilla on omaa msksukykyä voivat toteuttaa unelmansa.

  Reply
 • 28.6.2020 at 13:40
  Permalink

  Itse olen säästänyt 20-vuotiaasta asti. Nyt kuudenkympin kynnyksellä on mukava rahasumma tuhlattavaksi. Odottelen yhä sitä hetkeä kun saan potlut enkä enää ikäni puolesta pääse töihin. Vaan odotan työttömänä eläkkeeni alkamista.

  Ihan normaalia elämää elämällä olen saanut säästöön selalset 600e/kk. Joka vuosien myötä on kasvanut mukavaksi postiksi. Ei ole tarvinnut ajaa leasing autoilla tai matkustella ulkomaille. Itse olen ajoneuvoni korjannut, lämpöenergian olen jätteistä ja metsästä kerännyt kuten noin neljän kuukauden ruuatkin. Vaatteet eikä ole olleet pikamuodin mukaisia vaan ajattaomia ja kestäviä. Pääsääntösenä kulkupelinä on ollut polkupyörä. Joka on säästänyt luontoa ja fossiilisia polttoaineta sekä kuntosalikortteja.

  Niin että, tulevaisuutta odotellessa…

  Reply
 • 28.6.2020 at 20:16
  Permalink

  Marinin hallitus olisi voinut säätää sen itselleen!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.