Unettomuus on valitettavan yleinen vaiva

Ympäristömme on täynnä erilaisia ärsykkeitä. Erilaisia viihteen muotoja on tarjolla enemmän kuin koskaan aiemmin, ja yhä useampi käyttää leijonanosan sekä työstään että vapaa-ajastaan eri ruutujen edessä.

Erilaisten ärsykkeiden sekä ruutuajan suuri määrä edistävät unettomuutta, ja monet suomalaiset kärsivätkin univajeesta. Ongelmia aiheuttavat myös stressi ja päihteet ja nautintoaineet, kuten alkoholi.

Unettomuus on yleistä, mutta nykyään ongelmaan on tarjolla myös moderneja ratkaisuja, kuten CBD-öljyä myyvä www.cibdol.fi todistaa. Moderneja lääkeaineita ja luonnontuotteita yhdistetään nykyään terveellisiin elämäntapamuutoksiin unettomuusongelmien kanssa kamppailemiseksi.

Unettomuus vaivaa joitain pitkäaikaisesti, jolloin lääkärin puoleen on syytä kääntyä. Monella unettomuus on kuitenkin vaihteleva vaiva, joka aiheuttaa ongelmia aina silloin tällöin. Erityisesti tällaisiin ongelmiin on helppo lähteä pureutumaan myös kotikonstein.

Unettomuuteen on monia syitä

Unettomuus johtuu harvoin vain yhdestä asiasta, ja monella unettomuudesta kärsivillä ongelmat syntyvät monen eri asian yhdistelmästä. Lyhytaikaista unettomuutta esiintyy kaikilla, mutta ongelmien pitkittyessä on erityisen tärkeää löytää syyt sen takana.

Erityisesti pitkäaikaisemmassa unettomuudessa ongelmana on monesti jokin stressaava elämäntilanne tai jopa mielenterveyden ongelma, kuten masennus tai ahdistuneisuushäiriö. Myös erilaiset sairaudet saattavat olla syynä, joten aina unettomuus ei johdu vain päänsisäisitä asioista.

Lyhyemmällä aikavälillä unettomuutta saattavat aiheuttaa esimerkiksi alkoholi, kofeiini tai muut piristävät aineet. Myös monet ärsykkeet saattavat häiritä unensaantia. Nykyajan ongelmista erityisesti näyttöjen välittämä sininen valo sekä aivojen stimulaatio voivat vaikuttaa negatiivisesti nukahtamiskykyyn.

Unirytmiin liittyvät ongelmat ovat myös yleisiä. Monelle ongelmia aiheuttaa epäsäännöllinen unirytmi, ja esimerkiksi viikonloppuna käy monen osalta niin, että rytmi kääntyykin päälaelleen. Tutkimukset osoittavat, että unirytmin pitäminen suhteellisen samanlaisena myös vapaapäivinä auttaa ongelman hillitsemisessä.

Lyhytaikaiset unettomuusjaksot eivät ole hälyttävä merkki, ja moni saattaa kärsiä unettomuudesta esimerkiksi yksittäisinä päivinä kuukausittain. Itselleen kannattaa olla armollinen ja muistaa, ettei joka ikinen yö voi nukkua täydellisesti. Vasta ongelmien pitkittyessä, ja unen kärsiessä jatkuvasti ja vaikuttaessa normaaliin elämään, voidaan puhua merkittävästä ongelmasta. 

Unettomuuteen on tarjolla monenlaisia hoitokeinoja

Nykyään unettomuutta hoidetaan lukuisin eri keinoin. Jos taustalla on jokin sairaus, kuten esimerkiksi uniapnea, on ensiksi tietenkin tärkeää hoitaa itse sairautta, jolloin myös unettomuuteen liittyviä ongelmia saadaan helpotetuksi.

Jos taustalla ei ole selkeää sairautta tai muita fyysisiä ongelmia, on helpointalievittää unettomuuteen liittyviä ongelmia vaikuttamalla itse omiin rutiineihinsa. Esimerkiksi ruutuajan vähentäminen illalla sekä valaistuksen himmentäminen voivat auttaa aivoja erittämään enemmän melatoniinia ilta- ja yöaikaan.

Apua stressiin ja jännitykseen voidaan hakea erilaisten lääkeaineiden kautta, ja unettomuuden hoitona saatetaan käyttää erilaisia rauhoittavia aineita tai esimerkiksi nukahtamislääkkeitä. Ongelmia on mahdollista lievittää myös kotikonstein, oli kyseessä sitten satunnainen unettomuus tai pidemmät unettomuusjaksot.

Unensaantia voidaan helpottaa myös monin yllättävänkin yksinkertaisin keinoin. Patjan ja tyynyn tulisi olla itselleen sopivia, ja makuuhuoneen lämpötila olisi hyvä pitää sopivalla tasolla, n. 17-21 asteen tienoilla. Häiritsevät valot ja heijastukset voivat haitata nukahtamista, jolloin esimerkiksi pimennysverhojen käyttö voi auttaa merkittävästi.

Moderneista apukeinoista esimerkiksi CDB-öljy voi auttaa rentoutumaan ja sitä kautta nukahtamaan nopeammin. CDB-öljyn rentotuttavat vaikutukset voivat auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan unenlaatua, ja tuotteesta voi olla apua etenkin niille, joiden unettomuuden taustalla ei ole varsinaisia fyysisiä sairauksia tai muita vaivoja.

Melatoniinivalmisteeseen yhdistettyä CDB-öljyä käyttävät monet perusterveet aikuiset oman unenlaatunsa kohentamiseen, ja maailmalla se on jo saavuttanut monessa paikassa suuren suosion.

Terveellisten elintapojen vaikutusta ei ole syytä unohtaa unettomuudenkaan kohdalla. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio yhdistettynä sopivaan määrään liikuntaa voi auttaa kummasti. Kunhan liikuntaa ei harrasta liian myöhään illalla, voi sen väsyttävä vaikutus olla merkittävä unettomuuden hillitsijä. 

8 thoughts on “Unettomuus on valitettavan yleinen vaiva

 • 21.6.2020 at 16:47
  Permalink

  Unettomuuden syihin voisi tietysti lisätä fluorin lisääminen hammastahnaan ja juomaveteen. Fluori kertyy käpyrauhaseen, jonka luonnollinen tehtävä on erittää melatoniinia. Tämän takia moni on saanut melatoniinista apua unettomuuteen.

  Reply
 • 21.6.2020 at 18:22
  Permalink

  Voi kokeilla myös yhtä aika yllätäävl´kin ratkaisua, nimittäin painopeittoa, ei kyllä hajuakaan miten tuo auttaa nukahtamaan mutta kun ostin ja ensimmäistä kertaa kokeilein niin nukahdin kun uppotukki ja nukuin koko yön heräämättä kertaakaan, tavalliset yö on ollut lähes kuraa, joko tunti lähes vatkattu unessa ja hereillä, on siinä sitten aamulla ollut olo tosi ”virkeä”.
  Nyt kuukauden tullut nukuttua erittäin hyvin ja olo on ollut virkeä kun peipposella.
  Peitto painaa 10 kiloa mutta kyllä yllättää, en ollut ikinä edes kuullut että peitto voi painollaan auttaa nukkumisessa.

  Reply
 • 21.6.2020 at 20:43
  Permalink

  Pirullinen vaiva, joka tekee ihmisestä ihmisrsaunion! Ihmisen väkisin valvottaminen on eräs kidutusmuoto sivistyneessä maailmassa, joka on omiaan kuvaamaan tämän sairaustilan vakavuutta.

  Asiasta ”otettiin perinjuurin selvää”, missäs muualla kuin Neuvostoliitossa, jossa ”tutkimusmateriaalia oli runsainmiton – sattuneesta syystä.

  ”Paratiisi” ainakin kultivoituneille sadisteille, jotka saivat toteuttaa itseään mielinmäärin. Tieteen nimissä, tietysti!

  Reply
 • 22.6.2020 at 10:42
  Permalink

  Tuo CBD-öljy on vähän kaksijakoinen asia. Sitä esiintyy luonnostaan hamppuöljyssä jossa sitä on pieniä määriä. Hamppuöljyn erinomaisutena on vielä E-vitamiini jota ei löyy muista öljykasveista. Ja se että se sopii … olikos se kaliaatikoille…

  Mutta sen sijaan että hamppyöljy puristettaisiin sellaisenaan kaupan hyllylle, suuri joukkko tuottajia haluaa tuhalata paljon energiaa, erilaisia koneita ja menetelmiä käyttäen, CBD:n erottamiseksi hamppuöljystä. Jonka jälkeen se onkin huumeeksi luokiteltava tuote monessa EU-maassa. Viimeisenä puhtaan CBD-öljyn luokitteli huumeeksi Saksa. Ja se kielsi kaiken valmistamisen ja jälleenmyynni liittovaltionsa alueella.

  Ja kun tiedetään että 10% puhtaasta CBD-öljystä jää valmistajalle/jalostajalle ja 90% jää myyjille (koska he ottavat sen riskin) niin taloudellisetikkin olisi järkevämpää puristaa vain sitä öljyä ja myydä se sellaisenaan. Ja kertoa kentien etiketissä että ko. öljy sisältää 1% CBD:tä. Siitä öljystä kun saa niin paljon muutakin, että yhdessä ne voivat olla suurempi hyöty kuin pelkkä CBD. Luontahan kun pyrkii saamaan siemeniinsä kaiken sen tarvittavat jotta uusi sato voi muodostua ja saa parhaat lähtökohdat.

  Reply
 • 23.6.2020 at 12:29
  Permalink

  Unettomuuteen vaikuttaa myös sähkömagneettiset kentät sinänsä. Shungiitti kivillä voi vähentää säteilyhaittoja. Niissä on buckminsterfullereeni C60 hiilimolekyylejä joilla on myös ikääntymistä hidastavia ja parantavia vaikutuksia. Voi tehdä myös shungiitti vettä jossa niitä saa veden mukana. Venäjän Karjalasta voi ostaa.. https://bit.ly/3czu2Ux

  Reply
 • 24.6.2020 at 15:56
  Permalink

  Kunhan Suomi eroaa EU:sta ja ottaa käyttöön oman kansallisen valuutan Markan kansa nukkuu yöt levokkaasti hymy huulillaan.

  Reply
 • 29.6.2020 at 12:52
  Permalink

  Sähkömagneettista säteilyä minäkin osoittaisin yhdeksi unettomuuden potentiaaliseksi syyksi. Säteilyn on todettu myös vähentävän melatoniinin tuotantoa. Ehkä siinä on lisäsyy siihen, miksi niin moni joutuu nykyään popsimaan melatoniininsa pilleristä. Voi kannattaa koittaa vähentää säteilyn määrää ja katsoa voisiko siitä olla apua. Wifi pois päältä yöksi ja kännykkä pois makkarista. Noista voi olla hyvä lähteä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.