Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen vaatii ”kestävää elvytystä”

Euroopan komissio esitteli tällä viikolla ehdotuksensa koronakriisin jälkihoitoon. Paketissa on mm. vahva panostus ilmasto- ja ympäristötoimiin. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen mukaan samanlaisia ratkaisuja tarvitaan myös kansallisella tasolla.

– Myös Suomessa kaikkea koronakriisin jälkeistä elvytystä tulee tarkastella talous- ja työllisyysvaikutusten lisäksi niiden ilmasto- ja luontovaikutusten näkökulmasta. Ilmastotyötä tukeva elvytys on pitkän aikavälin sijoitus, joka hyödyttää parhaiten myös tulevia sukupolvia. Tutkimusten mukaan ilmasto- ja luontotoimia tukeva elvytys luo myös tehokkaasti uusia työpaikkoja ja edistää talouden toipumista, Mikkonen toteaa.

Ilmastonmuutos myöskin koronakriisin jälkihoidon keskiössä

– Paketissa on läpileikkaavana “do no harm” -periaate eli mikään elvytystoimi ei saa vaikeuttaa ilmasto- ja luontotavoitteiden toteutumista. Tämä osoittaa, että EU on tosissaan ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kanssa.

Euroopan komissio ehdottaa elvytykseen uutta jäsenmaiden yhteistä rahoituslähdettä: maksujen ja verojen keräämistä ympäristöä kuormittavasta toiminnasta.

– Ajatus hakea rahoitusta elvytykseen esimerkiksi päästökaupasta ja muoviverosta on todella kiinnostava. Tällainen malli hyödyttäisi ilmastotyön ja kiertotalouden edelläkävijämaita ja kannustaisi puhtaan teknologian ratkaisujen käyttöön, Mikkonen näkee.

– Eilisestä ilmastopolitiikan pyöreän pöydän kokouksesta tuli vahva viesti siitä, että ilmasto- ja luontotavoitteita tukevalle elvytykselle on laaja tuki. Tulevien viikkojen päätöksissä meidän tulee esimerkiksi edistää mahdollisuuksia irtautua öljylämmityksestä, satsata puurakentamiseen, edistää uusiutuvan energian hankkeita ja kevyen liikenteen infrastruktuuria, ministeri jatkaa. Esimerkiksi puurakentamisen lisääminen on ristiriidassa sen kanssa, että nykyinen hallitus on pyrkinyt vähentämään metsähakkuita.

Valtioneuvostossa valmistellaan parhaillaan jo vuoden neljättä lisätalousarviota ja ensi vuoden budjettia.

Lähde: Valtioneuvoston verkkopalvelu

5 thoughts on “Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen vaatii ”kestävää elvytystä”

 • 29.5.2020 at 14:23
  Permalink

  Sitten aletaan tekemään nahkaisia kauppakasseja, hallituksen nahoista.

  Reply
 • 29.5.2020 at 19:53
  Permalink

  On 100 varmaa, että sana: ”ELVYTYS” onkin tarpeen kun ”vehreä”t ovat hullituksessa!

  Reply
 • 31.5.2020 at 09:04
  Permalink

  Kaikki puolueet ja virkamiespaskat laidasta laitaan ovat samassa juonessa kantaväestöä vastaan. Mitään muutosta parempaan ei tapahdu koska kansaa kiinnostaa ainoastaan penkkiurheilu ja oluen juonti.

  Reply
 • 31.5.2020 at 23:46
  Permalink

  ” – Paketissa on läpileikkaavana “do no harm” -periaate eli mikään elvytystoimi ei saa vaikeuttaa ilmasto- ja luontotavoitteiden toteutumista. Tämä osoittaa, että EU on tosissaan ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kanssa. ”

  Miksi tuo ”ei saa vahingoittaa” -periaate koskee vain tätä ilmastonmuutosvalhe-ideologiaa, eikä oikeita ihmisiä ja yrityksiä?

  Syy: Koska kommunismissa aate menee aina yksilön ja kansanmurhattavan väestönosuuden edelle.

  Reply
 • 31.5.2020 at 23:51
  Permalink

  ”Esimerkiksi puurakentamisen lisääminen on ristiriidassa sen kanssa, että nykyinen hallitus on pyrkinyt vähentämään metsähakkuita”

  Ei välttämättä ole, jos samalla paperin käyttöä vähennetään, kun tämän koronakriisin aikana kaikki totutellaan tekemään kaikkea sähköisesti.

  Puusta voidaan rakentaa myös pienkerrostaloja. Siksi se ei tarkoita että aiotaan tukea haja-asutusta tai omakotitaloasutusta, mikä on ilmastonmuutoshörhöille kauhistus. Ehkä halutaan vain luoda illuusio että omakotirakentaminen olisi turvassa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.