”Yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien” lista syynissä – Naisurheilun näkyvyyttä lisätään?

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointia koskevan listan uudistamisesta. Kyseinen lista koostuu urheilutapahtumista, joita koskevat lähetykset on televisioitava Suomen alueelle siten, että merkittävä osa yleisöstä voi seurata niitä maksutta kokonaan tai osittain joko suorina tai nauhoitettuina lähetyksinä.

Listan mahdollisen päivityksen tulee täyttää myös EU-sääntelyn vaatimukset jotka löydät täältä. Perinteisesti ja myöskin EU-sääntelyn mukaisesti ilmaiseksi on televisiossa näytetty mm. kesä – ja talviolympialaiset.

Nykyinen lista on laadittu 12 vuotta sitten. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan esimerkiksi naisten urheilutapahtumien katsojaluvut ovat tänä aikana nousseet ja naisten urheilun asema ratkaisevasti muuttunut. Tästä voitanee päätellä mm. naisurheilun näkyvyyden lisääntyvän tulevaisuudessa. Myöskin liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (SDP)korostaa tasa-arvon merkitystä televisioitavissa urheilutapahtumissa. Tämän lisäksi ministeriö huomioi, että urheilulajien kirjo on laajentunut, ja myös katsojatottumukset ovat erilaisia kuin runsaat kymmenen vuotta sitten. Uusia lajeja on kartalle ilmestynyt esimerkiksi E-urheilun saapumisen myötä.

– Listan päivittäminen on tärkeää, koska sekä yhteiskunta että urheilumaailma ovat muuttuneet. On tärkeää vahvistaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä huomioida uusia yhteisöllisyyden ja fanikulttuurin ilmiöitä, Harakka toteaa.

Lausunnonantajia pyydetään vastaamaan erityisesti seuraaviin kysymyksiin:

1. Tulisiko yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listaa päivittää uusilla urheilu- tai muilla tapahtumilla ja jos, niin millä perusteilla? Mitä vaikutuksia muutoksella olisi?

2. Tulisiko nykyiseltä listalta poistaa jokin tapahtuma ja jos, niin millä perusteilla? Mitä vaikutuksia muutoksella olisi?

3. Kuinka mahdolliset ehdotukset täyttävät komission kriteerit?

Tapahtuman yhteiskunnallista merkitystä kuvaavia komission kriteerejä ovat muun muassa lajin erityinen kansallinen kaikupohja, tapahtuman kulttuurinen merkitys, maajoukkueen osallistuminen ja ilmaislähetysten perinteisesti suuret katsojamäärät.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö, EU

4 thoughts on “”Yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien” lista syynissä – Naisurheilun näkyvyyttä lisätään?

 • 15.5.2020 at 21:37
  Permalink

  Nykyinen jaottelu naisten ja miesten lajeihin on pahimman laatuista patriarkalismia. Naisten pitäisi saada osallistua miesten sarjoihin eikä alistaa heitä omiin sarjoihin,.

  Reply
 • 16.5.2020 at 05:32
  Permalink

  Naisurheilua voi katsoa jos urhelija on kaunis ja pantavan näköinen, ei muuten.

  Reply
 • 16.5.2020 at 09:52
  Permalink

  Tämän päivän ” urheilukilpailut ” voidaan hyvin pitää ilman TV-kameroita, ei lähetyksiä myöskään radion kautta, kisojen tuloksen voidaan pikaisesti lukea mediassa. Pillereissään toikkaroivia homoja, lesboja, sekä sukupuolettomien nyherrystä ei kansalle ole soveliasta näyttää.

  Reply
 • 17.5.2020 at 12:44
  Permalink

  Eikös meidän nykyään kuulukaan mennä sukupuolineutraalia yhteiskuntaa ja samalla urheiluakin kohti. Kaikille vaan esim. seitsemän kilon moukari olipa sitte ennen kutsuttu mies tai nainen ja yksi sarja henkilöiden moukarin heitto. Mm. urheilu osoittaa sukupuolineutraalisuuden asianajajien aatteen mielettömyyden.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.