Käytetyimmät maksutavat verkossa – suomalaisten suosimat maksutavat 2020

Tänä päivänä ihmiset voivat tehdä ostoksia netissä todella monilla eri maksutavoilla. Postitse lähetettävät paperiset laskut ovat jääneet historiaan ja niiden tilalle on tullut monia muita paljon kätevämpiä maksutapoja. Suomalaiset käyttävätkin tänä päivänä todella monia eri maksutapoja verkko-ostosten tekemiseen. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, Suomessa erilaisia maksukortteja käytetään kuitenkin selvästi vähemmän maksutapana erilaisten ostosten tekemiseen netissä. Sen sijaan suomalaiset käyttävät enemmän muita maksutapoja verkkotilausten tekemiseen kuten PayPalia, Trustlya ja Payoneeria. Tässä artikkelissa perehdyn erilaisiin maksutapoihin ja punnitsen ja vertailen niiden tarjoamia hyötyjä ja haittoja toisiinsa. Toivon, että artikkelin luettuasi olet paremmin perillä siitä, mitä maksutapaa sinun kannattaa käyttää kuhunkin tilanteeseen.

Pankkikortti ja luottokortti

Monet suomalaiset tykkäävät vinguttaa Visaa ja pankkikorttimaksu onkin yllättämättä yksi suosituimmista maksutavoista verkossa suomalaisten keskuudessa. Maksukorteista esim. Visa Electron ja Mastercard käyvät verkkokauppojen maksutapana todella monissa paikoissa. Maksukortilla maksamisen hyvä puoli on se, että et joudu maksamaan ylimääräisiä kuluja käyttäessäsi sitä maksutapana toisin kuin esimerkiksi ottaessasi laskun tuotteiden maksamiselle. Myyjän näkökulmasta maksukortit ovat myös erittäin suotuisia vaihtoehtoja, sillä myyjällekään ei aiheudu ylimääräisiä kuluja, kun ostaja käyttää tätä maksutapaa.

Erilaisten maksukorttien huono puoli on kuitenkin se, että maksaessasi ostoksistasi millä tahansa maksukortilla joudut ensiksi varmentamaan maksusi verkkopankkitunnuksillasi tai joudut syöttämään korttisi tiedot sekä CVC-numeron eli turvanumeron tilauksesi yhteydessä. Maksutapana pankki- tai luottokortin käyttäminen ei siis suinkaan ole kaikista nopein.

Nettipankkimaksu

Nettipankkimaksu on yksi kaikista helpoimmista maksutavoista suomalaisista verkkokaupoista tehtävien tuotteiden ostamiseen. Nettipankkimaksu on tyypillisesti sen tekijälle kuluton ja se on siksi suosittu maksutapa suomalaisten keskuudessa. Nettipankkimaksulla et kuitenkaan useimmiten voi ostaa tavaroita ulkomaalaisista verkkokaupoista ja siksi suomalaiset suosivat enemmän esimerkiksi PayPalia ja Trustlya ulkomaan verkkokaupoista tehtäviä tilauksia varten.

Yksi verkkopankkimaksujen huonoimmista puolista on eittämättä kuitenkin se, että maksu veloitetaan suoraan tililtäsi, jolloin et saa ostajan turvaa tekemällesi maksulle. Tehdessäsi nettipankkimaksun joudut siis luottamaan täysin siihen, että myyjä välittää ostamasi tuotteen sinulle.

Lasku

Lasku on siitä hyvä ja turvallinen maksutapa, että ostaja maksaa ostamastaan tuotteestaan vasta, kun hän on nähnyt tilaamansa tuotteen. Laskun huono puoli maksutapana on kuitenkin se, että laskutuksesta joutuu usein maksaa niin sanotun laskutuslisän. Valtaosa nettikaupoista ei kuitenkaan edes myy laskulla tuotteita tai palveluitaan tänä päivänä.

Tämä johtuu siitä, että yrityksen tai myyjän näkökulmasta lasku ei ole kovin hyvä maksutapa vaihtoehto, sillä laskulla myydessään yritys ei voi ikinä olla varma siitä, että hän saa rahat tuotteestaan tai palvelustaan itselleen. Laskulla myyminen vaatiikin usein luottamusta asiakkaan takaisinmaksukykyyn. Yritys joutuu usein siksi laskulla tuotteita myydessään tarkistamaan asiakkaansa luottotiedot. Ja koska luottotietojen tarkastaminen vie aikaa, yritykset eivät suosi tuotteiden tai palveluiden myymistä laskulla.

Paypal, Trustly ja muut vaihtoehtoiset maksutavat

PayPal ja Trustly ovat palveluntarjoajia, jotka välittävät korttimaksuja myyjien ja asiakkaiden välillä. PayPal ja Trustly ovat kansainvälisiä yrityksiä ja ne tukevat useita eri valuuttoja maksujen tekemiseen, minkä takia suomalaiset suosivatkin näiden palveluiden käyttämistä verkkokauppa ostosten tekemiseen. PayPalilla ja Trustlylla rahan siirtäminen on myös erittäin suosittua esimerkiksi nettikasino talletusten tekemiseen.

Näiden maksutapojen suosiota selittää niin ikään myös niiden tuoma turva asiakkaille ja myyjille. PayPalilla ostoksia tehdessä myyjä ei saa tietää asiakkaan korttitietoja ja PayPal takaa ostajan turvan asiakkaille, jos jokin menee pieleen kaupan käymisen yhteydessä. Myyjät eivät kuitenkaan suosi PayPalia, sillä osa asiakkaista käyttää PayPalin ostajan turvaa väärin ja, koska myyjä joutuu maksamaan PayPalin käyttämisestä.

Yhteenveto suomalaisten suosimista verkko maksutavoista

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että eri maksutapojen isoimmat erot liittyvät niiden aiheuttamiin kuluihin ja niiden turvallisuuteen. Käyttäessäsi maksutapana esimerkiksi laskua joudut maksamaan hieman enemmän kuin käyttäessäsi esimerkiksi nettipankkimaksua. Lasku kuitenkin takaa sen, että maksat vasta tuotteen saatuasi, jolloin vältyt huijauksen kohteeksi joutumiselta. Ostaessasi tuotteita tai palveluita joltain tunnetulta ja luotettavalta kotimaiselta verkkokaupalta lasku on kuitenkin asiakkaalle turhan kömpelö ja tarpeettoman kallis maksutapa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että mikään maksutapa ei ole itsessään paras. Eri maksutavat sopivat paremmin erilaisiin tilanteisiin ja asiakkaan ja myyjän kannattaa kummankin puntaroida mikä maksutapa on paras mihinkin tilanteeseen.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.