Vastaveto läpimädälle valtamedialle? Toimintansa aloittaneen toimittajaliiton puheenjohtaja haastattelussa

Suomessa aloitti joulukuussa toimintansa uusi media-alan valvontaelin – Toimittajaliitto. Kyseessä on yksityinen hanke, jonka toimialaan kuuluu niin jäseniensä edunvalvonta kuin tarvittaessa tiedollinen ja taloudellinenkin tukeminen. Mistä on kysymys ja miksi jo olemassa oleva journalistiliitto ei riitä? 

Toimittajaliiton kotisivuilta löytyvässä lyhyessä esittelyssä todetaan seuraavaa: ”Toimittajaliitto edistää rehellistä suomalaista tiedonvälitystä ja kutsuu riveihinsä bloggaajat, striimaajat, toimittajat, verkkolehtien toimitukset ja ihan tavalliset somettajatkin. Tarjoamme jäsenillemme oman pressikortin sekä oikeusneuvontaa, apurahoja, koulutusta ym. Yhteydessämme toimii riippumaton sääntelyelin Sananvapausneuvosto, joka tutkii epäiltyjä journalistin ohjeiden loukkauksia. Toimittajaliitto sitoutuu noudattamaan  journalistien eettisiä ohjeita.”

Suurin ero Journalistiliiton toimintaan löytynee siis siitä, ketkä kaikki ovat tervetulleita jäseniksi, eli käytännössä kaikki. Mainitsemisen arvoista lienee myöskin se, että Journalistiliitto ei hyväksynyt Nykysuomen päätoimittajaa jäsenekseen ja siten eväsi mahdollisuuden mm. niinsanottuun ”pressikorttiin”.

Nykysuomen lukijoille tuttu nimi puikoissa!

Toimittajaliiton puheenjohtaja Juha Korhonen.

Nykysuomen perustajiin kuuluva ja julkaisun alkuperäinen päätoimittaja Juha Korhonen on valikoitunut Toimittajaliiton puheenjohtajaksi. Toimittajaliitto on jo ehtinyt aiheuttaa laineita valtamedian puolella, joten Nykysuomen periaatteiden mukaisesti lienee paikallaan antaa toisellekin puolelle puheoikeus keskustelussa. Korhonen suostui Nykysuomen haastattelupyyntöön.

Ensinnäkin, kiitos kun suostuitte haastatteluun. Ilmeisesti valtamedian puolelta ei ole kovinkaan paljon kyselty teidän näkemyksiänne oikeastaan yhtään mihinkään, joten kertokaa omin sanoin, miksi koitte tarpeelliseksi perustaa uuden toimijan perinteisen Journalistiliiton rinnalle?

– Juurikin sen vuoksi, ettei valtamedia kysele, eli he rikkovat omia eettisiä ohjeitaan. Vertaan nyt meidän tapaukseen, eli jos joku tuodaan erityisen negatiivisessa valossa esiin, on kysyttävä myös toiselta osapuolelta (tässä tapauksessa meiltä/minulta) näkemystä asiasta.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho totesi MTV:lle, että Toimittajaliiton yksi tarkoitus on horjuttaa yhteiskuntarauhaa. Mitä mieltä olette tästä?

– Niin toi on pöyristyttävä väite. Kertoo journalistiliiton tasosta jotain…

Niin, että lyhyesti ja ytimekkäästi näin?

– Kyllä.

Valtamediassa on nostettu esiin yksityiskohta siitä, että ette noudattaisi mm. JSN:n ja Journalistiliiton linjaamia ”journalistien eettisiä ohjeita”. Kuinka Toimittajaliiton ”journalistin ohjeet” eroavat edellä mainituista?

– Ei pilkullakaan. Meillä on journalistin ohjeet täsmälleen samat kuin ns. ”vastuullisella medialla”. Ne on täsmälleen samat ja kyseessä on valheuutinen myöskin siksi, että Toimittajaliiton etusivulla mainitaan jäsenten noudattavan myös eettisiä ohjeita.

Kerrotte tarjoavanne tarvittaessa mm. koulutusta, lakiapua, neuvontaa ja jopa rahoitusta jäsenillenne. Tämän lupauksen pitäminen luonnollisesti vaatii rahaa ja esimerkiksi edellämainittu Aho on väittänyt Toimittajaliiton taustalla toimivilla henkilöillä olevan ”toimintaa Venäjällä”. Lyhyt ja ytimekäs kysymys: Millä ja kenen toimesta Toimittajaliittoa rahoitetaan?

– Yhdistyksen säännöissä lukee, että voimme ottaa lahjoituksia vastaan. Jäsenmaksuilla ja aiomme myös hakea rahankeräyslupaa. Rahankeräyslaki muuttuu maaliskuussa 2020 niin, että 10 000 euroon saakka saa kerätä rahaa ilman rahankeräyslupaa. Mitä taas Venäjään tulee, tästäkään ei löydy Venäjä-rahoitusta. Tämä on nyt nostettu isoimmaksi asiaksi ja aina valtamediassa väitetään, että on Venäjä-yhteyksiä mutta koskaan ei näytetä mitään todisteita asiasta. Esittäkää faktat ja väittäkää sen jälkeen!

Käsittääksemme Toimittajaliiton alaisuudessa toimivaan Sananvapausneuvostoon on tarkoitus nimittää aivan tavallisia, mediaa kuluttavia kansalaisia. Millaista hyötyä koette tästä ratkaisusta olevan ja millaiset ohjenuorat neuvoston toiminnalle annetaan?

– Neuvosto tulee toimimaan yhdistyksen alaisuudessa ja yhdistyksen hallitus tulee valvomaan ja nimittämään neuvoston. Sananvapausneuvoston jäsenten haku alkaa tänään 18.12.2019 ja jäseniä tulee olemaan yhdeksän varsinaista ja yhdeksän varajäsentä. Tarkoitus on, että jäsenet olisivat mahdollisimman vähän kytköksissä medioihin tai Toimittajaliittoon. Eli, että osaisivat vastata kanteluun lukijan suunnalta, koska mediaa tehdään lukijoille. Neuvosto tulee ottamaan kanteluita vastaan kaikilta.

Voitaisiinko sanoa, että Sananvapausneuvosto on vastaveto paljon parjatulle Julkisen sanan neuvostolle, jota vastavuoroisesti pyörittävät suurten mediatalojen johtajat ja työntekijät?

– Ei se mikään vastaveto ole, koska tämä on ensimmäinen uskottava valvontaelin Suomessa. Suomessa ei ole ollut mitään valvontaa ja nyt ensimmäistä kertaa tule valvonta. Neuvoston ja toimittajaliiton yksitärkeä ominaisuus on, että jos sananvapausneuvosto kokee, että lakia on rikottu, Toimittajaliitto auttaa lakiasioissa jäseniään.

Perinteitä kunnioittaen viimeinen kysymyksemme on, mitä tahtoisitte sanoa Nykysuomen lukijoille?

– Lähtekää tukemaan toimittajaliittoa! Meillä voi liittyä myös kannatusjäseneksi hintaan 20 euroa. Niin voimme koordinoida tukea riippumattomille medioille myös rahallisesti. Ja jos pieni mainos sallitaan, huomenna illalla mun youtube-kanavalla tulee live-streami, jossa vastaan katsojien esittämiin kysymyksiin Toimittajaliitosta.

Kiitos haastattelusta Toimittajaliiton puheenjohtaja Juha Korhonen.

Lähde: Toimittajaliitto, MTV,

Muokattu klo 11:24 – Sananvapausneuvoston toiminta ei ala tänään 18.12.2019, vaan jäsenten haku alkaa tänään.

Toim. huom. Nykysuomen päätoimittaja hyväksyttiin Toimittajaliiton jäseneksi.

 

11 thoughts on “Vastaveto läpimädälle valtamedialle? Toimintansa aloittaneen toimittajaliiton puheenjohtaja haastattelussa

 • 18.12.2019 at 11:36
  Permalink

  Tämä (osa kommentista poistettu asiattomuuksien vuoksi) Korhonenko tätä vetää?

  Reply
 • 18.12.2019 at 14:39
  Permalink

  On korkea aika, että maasta löytyy media -liittouma, jolla on selkärankaa.

  Reply
 • 18.12.2019 at 15:06
  Permalink

  Onkos tämä ”MitäVittuaMiesten Journalistiliitto” sama kuin porvaripersujen ja kokoomuksen allianssi KMedia, jossa sulassa sovussa Suomen Uutiset, Oikea Media, Kansalainen, PT-Media, UHjK-Media, Verkkouutiset, Maaseudun tulevaisuus ja MV-lehti jne. myyvät meille suurpääoman ilosanomaa arvokonservatiivien propagandoimana.

  KMedia.fi – vastapaino punavihreän median komedialle
  https://www.ossitiihonen.com/2019/11/19/kmedia-fi-vastapaino-punavihrean-median-komedialle/

  IS ála Tero Haapala odotan myös listaukseen.

  Reply
 • 18.12.2019 at 16:55
  Permalink

  Hieno homma , saatte heti kannatusjäsenen

  Reply
 • 18.12.2019 at 17:01
  Permalink

  Onnittelut tarpeelliselle uudelle yhdistykselle ja valvontaelimelle.

  Toivon että linjanne on todella olla aidosti puoleeton, neutraali ja oikeudenmukainen ja että osaatte irrottaa omat näkemyksenne silloin kun neutraalia ja puolueetonta tuomiota tai arviointia tarvitaan.

  Julkisen sanan neuvostoliitto taas ei ole edes puolikkaan hiiren paskan arvoinen. Jos etsimällä etsii niin hieman enemmän puolueellisen ja propagandistisen tahon saattaa löytää vakka Pohjois-Korean mediantutkimuslaitoksesta, eikä tämä ole vitsi vaan kivenkova tosiasia. Kukaan jolla on moraali ja itsekunnioitus jäljellä ei ikinä valitsisi ääriounavihreää fanaatikkoa johtamaan minkään sortin arviointi tai tuomioelintä.

  Toisin sanoen se että Elina Grundström on johtavinaan muka neutraalia Julkisen sanan neuvostoliittoa diktaattorin elkein kertoo kaiken tarvittavan kyseisestä tahosta. Ja jos joku niin mainitut tahot ovat mitä todennäköisimmin epäsuoran tuen saajia, rahan jolla edim herra Soros ohjailee näitä nukkeja.

  Reply
  • 18.12.2019 at 17:12
   Permalink

   P. S. Ja toki aivan yhtä huono kuin Elina Grundström on JSN:lle olisi se että Aadolf Hitler tai Pekka Siitoin johtaisi SVN:ää.

   Joten pitäkää alusta asti moraali tiukalla. Minkään laidan tai äärikeskustan ylilyöntejä ei pidä hyväksyä. Vaihtoehto mediat nousevat perinteisen v-median yläpuolelle VAIN jos katsovat ankarasti oman moraalinsa perään. Tässä herra Janiskinilla lipsahti, olkoonkin että työmäärä ja tuska on ollut varmasti karmea. Eli en hyväksyisi miltään taholta ylilyöviä henkilöön meneviä ”vainoja”. Olkoonkin että perinteinen valtamedia sen aloitti ja jatkaa edelleen. Älkää olko kuten Sanoma ja Gomorra sekä Ylen anto… Olkaa aidosti parempia, myös ihmisinä. Nuo talot on pullollaan julmia ja fanaattisia vihersadisteja. Älkää te sortuko samoihin keinoihin. Pitäkää asiat asioina. Caikka Soroksen miljardeilla teitä tullaan solvaamaan ja uhkailemaan.

   Reply
 • 18.12.2019 at 19:53
  Permalink

  Erittäin fiksu veto. Isänmaalliset eli tavalliset normaalit suomalaiset ovat kyllästyneet valtavirtaisten tiedotusvälineiden ja muidenkin keskeisten valtiollisten instituutioiden politisoitumiseen ja korruption peittelyyn. On ehdottoman tärkeä luoda uudet instituutiot vanhojen toimimattomien rinnalle. Vastustus tulee tietenkin olemaan ennennäkemättömän kovaa. Uusi liitto ja sen mahdolliset jäsenet toimivat erittäin vihamielisessä ympäristössä ja haastavat isoja voimia. Kaikki tuki on siis tarpeen.

  Valtamedia kansan rahoittama Yle etunenässä on surkeasti epäonnistunut tehtävässään ja joutaa journalistiliitossa patsastelevine ”presstituutteineen” dinosaurusten hautausmaalle.

  Reply
 • 19.12.2019 at 16:11
  Permalink

  Somemedian kommentoijissa on rasismin kyllästämiä kusipäitä. Näiden kirjoittelu jopa vähentää PSn kannatusta. Näiden kusipäitten tulisi sallia kirjoittaa vain omalla nimellään eikä nimimerkillä. Silloin joutuvat itse vastuuseen eikä lehden päätoimittaja.

  Reply
  • 19.12.2019 at 21:21
   Permalink

   Samaa mieltä. Monet bloggaaja-matut juurikin levittävät rasismia ja vihaa kanta-suomalaisia kohtaan. Heistä kyllä osa kirjoittaakin omalla nimellään, koska demlalaistunut oikeuslaitos haluaa rasismia kanta-väestöä kohtaan.

   Reply
 • 19.12.2019 at 21:17
  Permalink

  Huutonaurua!!!

  Jos vaikkapa YLE tai Journalistiliitto olisi yhtään sen tasoinen kuin väittää olevansa, se vaikkapa ottaisi suurennuslasin alle uuden Toimittajaliiton nettisivuille skribatut Journalistin eettiset säännöt, ja etsisi niistä kritisoitavaa. Ehkä he ovatkin tuktineet ne ja todenneet kyseiset pykälät vedenpitäviksi journalistiikan moraalin ja etiikan kannalta? Siksi niistä halutaan viedä huomio muualle?

  Absurdissa nykymaailmassa nämä ”arvostetut arvovaltaiset vastuumediat jotka varoittavat muita perusteitta demonisoivista valhemedioista” toimivat itse juuri kuin yrittävät kritisoida muiden käyttäytyvän!

  Valtamedian oma Journalistiliiton säännöissä on että pitää olla objektiivinen ja perustaa journalismin faktoille. Tästä luovuttiin heti kun raportoitiin Toimittajaliitosta.

  Toinen on että kun ilmenee valheita vanhamedian jutuissa, pitäisi Journalistiliiton sääntöjen mukaan antaa tilaa vastineelle jossa korjataan virheellinen uutisointi. Tähän eivät ”vastuumediat” ole lainkaan suostuneet Toimittajaliitosta levittämiensä herjaus-kampanjoidensa suhteen.

  Reply
 • 27.12.2019 at 20:26
  Permalink

  Kun lukee tämän ”haastattelun” huomaa aikamoisen eron Journalistilliton toimintaan.Kumpikaan, kysyjä ja vastaaja ei tunnu osaavan äidinkieltään. Hra puheenjohtajan kielitaito on peruskoulun tokaluokkalaisen tasolla.
  Korhonen, ollessaan MitäVittua lehden päätoimittaja – varasti surutta kollegoitteni lehtivalokuvia ja samoin toimii Venäjän propagandaelimille toimiva Janus Putkonen, joka mailienvaihdossamme ilmoitti minulle, että hän ottaa MV lehteen kuvia mistä haluaa maksamatta koska niin saa tehdä. No ei saa. Varastaminen onkin teidän äärioikeistolaisten rasistimedioiden ainoa tapa saada aineistoa.
  Oikea journalistiliitto ei hyväksy kuvavarkauksia, tämä tekele kannustaa niihin.

  Tämä tekele pysyy pystyssä muutaman kuukauden ja lakkaa sitten olemasta hissuksiin kuten Janitskin syöpä, joka oli tappava ensin, mutta sitten siitä ei ole enää kuulunut mitään.
  Tässä threadissa on suuri määrä nimimerkkikirjoittajia – joiden lingvistinen analysointi johtaa siihen – että melkein kaikki ovat yhden henkilön kirjoittamia kommentteja. Samat virheet samat lauserakenteet.

  Tuo pressikortti on hauska juttu. Luuletteko ressukat, että sellaisella on mitään arvoa Suomessa?
  Se on samaa tasoa oleva huiputus kuin Janistkinin kansainvälinen pressikortti, jonka ”myöntämisestä” itselleen hän keuhkosi kovasti Mitä vitussa. No kun asiaa pengottiin selvisi -että hän oli ostanut sen yritykseltä, josta sai ostaa myös yliopistotodistuksia ym feikkikamaa.

  Journalistin eettiset säännöt on napsaistu ykis yhteen Journalistiliiton sivuilta jossa ne ovat olleet kymmeniä vuosia. Vastineoikeus syntyy kun sitä pyydetään tietyltä medialta, journalistiliitto ei ole media vaan ammattiyhdistys ja siinä onkin suuri ero teidän tekeleeseenne. Te ette nimittäin neuvottele tai tule neuvottelemaan koskaan mistään työhön liittyvästä median omistajien kanssa.

  2015 lähtien rasistimediat ovat toistaneet sanaa valemedia ja väittäneet suomalaisen vastuullisen median valehtelevan. Koskaan, yhtä ainuttakaan kertaa ei kukaan pystynyt näyttämään yhtään valhetta..siis yksilöimään sitä vastuullisen median sivuilta. ja nyt puhun printistä. Sensijaan kun mitävitusta otettiin 10 jutun otis oli siinä yleensä noin 5-7 täysin valheellista juttua, joko keksittyjä tai muualta rasistimediasta poimittua.

  Katsotaan poistetaanko tämä kommentti? Se nimittäin sitten kuvastaa, sitä millainen mielipiteiden kestokyky on toiminnallanne.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.