Rinteen viimeinen vittuilu? Vappusatanen suli indeksikorotukseksi

Sosiaali- ja terveysministeriössä varmasti paukutellaan tänään henkseleitä, vaikkakin eilisten tapahtumien jälkeen ”vain” toimitusministeristön osasena. Ex-pääministeri Antti Rinteen vaalien alla lupaaman vappusatanen nimittäin vaihtui indeksikorotukseen joka astuu voimaan vuoden alusta.

Pientä eläkettä saavien verorahoitteisiin eläkkeisiin tehtävät taso- ja indeksikorotukset astuvat voimaan 1.1.2020 alkaen ja niiden myötä kansaneläkkeen täysi määrä nousee noin 34 eurolla kuukaudessa ja takuueläkkeen täysi määrä 50 eurolla kuukaudessa. Noin 609 000 eläkeläistä, joiden kokonaiseläke on alle 1200-1300 euroa kuukaudessa, saa vähintään pienen korotuksen eläkkeeseensä. Määrä kattaa lähes puolet Suomen eläkeläisistä.

Korotuksen jälkeen yksinasuvan täysimääräinen kansaneläke on 662,86 euroa kuussa ja avo- tai avioliitossa asuvan 591,79 euroa kuussa. Takuueläkkeen täysi määrä on 834,52 euroa.

Myöskin eläkkeensaajan asumistuen lisäomavastuun rajoja muutetaan, jotta eläkkeiden korotus ei vaikuta esimerkiksi eläkkeensaajan asumistuen määrään ja siten pienennä eläkkeensaajan käytettävissä olevien tulojen nousua.

Eläkkeiden korotuksen tavoitteena on ministeriön mukaan turvata eläkkeensaajien toimeentuloa sekä vähentää köyhyyttä ja osattomuutta. Kansaneläkettä ja takuueläkettä korottamalla toimeentulon parannus voidaan kohdistaa juuri pienimpiä eläkkeitä saaville.

Maatalousyrittäjän luopumistukien täydennysosia korotetaan kansaneläkkeen korotusta vastaavasti. Kansaneläkkeen korotus nostaa myös ylimääräisen rintamalisän määrää sekä sotilasavustuslain täyden perusavustuksen määrää, koska ne on sidottu kansaneläkkeen määrään.

Myöskin eläketuki ja työkyvyttömyyseläkkeen lepäämäänjättämisen minimiansaintaraja nousevat, koska ne on sidottu takuueläkkeen määrään. Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismäärät ovat jatkossakin takuueläkkeen tasoiset.
Hallitus esitti asiaa koskevien lakien vahvistamista ja tasavallan presidentti vahvisti lait keskiviikkona 4.12. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2020.

Lähde: STM

3 thoughts on “Rinteen viimeinen vittuilu? Vappusatanen suli indeksikorotukseksi

 • 4.12.2019 at 13:45
  Permalink

  No nää eläkkeellä olevat sentään saa korotusta. Just viime viikolla tuli Ilmariselta ilmoitus että ”eläkettänne leikataan 141e edestä elinaikaennusteen vuoksi”.

  Niin että neljän vuoden eläkemaksut kankkulan kaivoon. Meiltä työikisiltä leikataan eläkettä ja eläkkeellä olevat kitisevät kun se ei noussutkaan satasella. Vaan ainoastaan reilulla 30:llä. Siinä on helposti 170e ero.

  Reply
  • 4.12.2019 at 17:13
   Permalink

   Samaa mietin juuri tässä. Kyllä se kovasti motivoi työtä tekemään kun eläkettä vaan pienennetään jo ennen kuin eläkkeelle edes pääsee. Jos pääsee.

   Reply
 • 5.12.2019 at 07:32
  Permalink

  Antti Rinne korottaa vain veroista maksettavia eläkkeitä ei siis työeläkkeitä. Elikkä kannustaa vain sohvilla makoilijoita ja maanneita – kärjistetysti sanoen.

  Työtä ikänsä paiskineet työeläkkeitä saavat on unohdettu, heitä ei puolusta kukaan. Demarit ovat laskeneet heidän eläkkeitään jo 25 vuotta taitetulla indeksillä. Ja sama meno jatkuu.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.