Poliisi kielsi itsenäisyyspäivän ”Kohti vapautta”- kulkueen

Helsingin poliisi on päättänyt kieltää Kohti vapautta-liikkeen itsenäisyyspäiväksi suunnitteleman kulkueen järjestämisen. Poliisin mukaan ilmoitettua kokoontumista ei ole pidettävä perustuslain, kokoontumislain, kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja EIT:n ratkaisukäytännön tarkoittamana laillisena ja rauhanomaisena mielenosoituksena, jota oikeusjärjestys suojaa.

Poliisi nojaa päätöksensä Kokoontumislain kohtaan (530/1999) 20 § jossa todetaan seuraavaa:

Poliisi voi tarvittaessa antaa yleisen kokouksen tai yleisötilaisuuden järjestämisestä ennakolta tai tilaisuuden aikana ohjeita ja määräyksiä:

1) yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi;

2) terveyden, omaisuuden tai ympäristön vahingoittumisen estämiseksi taikka ympäristölle aiheutuvan haitan rajoittamiseksi;

3) sivullisten oikeuksien turvaamiseksi; sekä

4) liikenteen sujuvuuden turvaamiseksi.

Kaikki on muuten mennyt lain kirjaimen mukaan mutta…

Kohti vapautta -kansanliike on tehnyt poliisille 12.11. ilmoituksen yleisen kokouksen järjestämisestä. Ilmoituksessa kerrottiin järjestettävästä mielenosoituskulkueesta, joka pidettäisiin 6.12.2019 klo 14.30–18.00. Ilmoituksen mukaan kulkue liikkuisi Narinkkatorilta Töölön kisahallin parkkipaikalle. Ilmoitus yleisen kokouksen järjestämisestä siis on tehty asianmukaisesti, mutta poliisi näkee Kohti vapautta-liikkeen oikeusteitse kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston suorana jatkona ja tämä tekee tilanteesta ongelmallisen.

Poliisin mukaan Kohti vapautta -kansanliike on järjestänyt mielenosoituksen Helsingin keskustassa 9.11.2019. Asiasta on kirjattu Keskusrikospoliisin rikosilmoitus laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta, koska asiassa epäillään PVL:n jatkaneen toimintaansa KKO:n antamasta väliaikaisesta toimintakiellosta huolimatta. PVL:n epäillään jatkaneen toimintaansa myös vastarinta.com-sivustolla. Sillä, että PVL:n nimeä tai tunnusta ei enää käytetä, ei poliisin näkemyksen mukaan ole ratkaisevaa merkitystä.

Poliisi näkee, että nyt tehdyn mielenosoitusilmoituksen ja aiemmin pidettyjen Kohti vapautta -kansanliikkeen mielenosoitusten perusteella on todennäköistä, että 6.12.2019 pidettäväksi ilmoitettu mielenosoitus tullaan järjestämään sellaisessa muodossa, että asiassa on syytä epäillä yhdistyslain 62 §:ssä rangaistavaksi säädettyä laittoman yhdistystoiminnan harjoittamista.

Korkein oikeus määräsi maaliskuussa Pohjoismainen vastarintaliike -nimisen (PVL) rekisteröimättömän yhdistyksen väliaikaiseen toimintakieltoon. Poliisin käsityksen mukaan PVL:n ja Kohti vapautta -liikkeen toiminnassa ovat mukana samat aktiivijäsenet. Lisäksi liikkeillä on yhteinen visuaalinen ilme, sama aatepohja ja tavoitteet, joita ajetaan samoilla iskulauseilla. Yhtymäkohtia löytyy myös liikkeiden ylläpitämiltä nettisivustoilta vastarinta.com ja kohtivapautta.com, joissa julkaistaan samaa materiaalia.

Lähde: Poliisi, Suomen laki

Aiheeseen liittyvää:

 

7 thoughts on “Poliisi kielsi itsenäisyyspäivän ”Kohti vapautta”- kulkueen

 • 4.12.2019 at 13:28
  Permalink

  WTF?. Kokoontumisen vapaus kuuluu nykyään vain harvoille ja valituille.
  Tuo YJT on hyvin venyvä käsite, sen sisään mahtuu myös poliittinenohjaus.
  Antifa saa ilmeisesti riehua vapaasti?

  Reply
 • 4.12.2019 at 13:33
  Permalink

  Terroristit voi pitää vapaasti mielenosotuksia ja pahoin pidellä poliiseja, mutta ei muut. Hyvä Suomi, maailman tyhmin kansa.

  Reply
 • 4.12.2019 at 13:36
  Permalink

  Luulen että Pohjois-Korea asetaa Suomen pian kauppasaartoon, koska Suomessa ei perusoikeudet toteudu

  Reply
 • 4.12.2019 at 13:59
  Permalink

  Poliisi (se joka on tehnyt päätöksen kieltämisestä) syyllistyy virka-aseman väärinkäyttöön ja/tai virkavirheesen. Se että epäillään ei tarkoita että asiaa olisi todistettu. Ja epäilyn perusteelle ei voidan tehdä päätöstä. Näin sanoo Suomen laki. Pitäisi se poliisin virkamerkin alla työskentelevienkin tietää.

  Mutta, tällaisesta muistotilaisuudestahan ei tarvitse etukäteen ilmoittaa poliisille. Riittää että pistää liput pystyyn ja aloittaa marssin. Se on vain hyvien tapojen mukaista etukäteen ilmoittaa asiasta. Mitäs poliisit tähän sanoo? Meneekö laki uusiksi?

  Reply
 • 4.12.2019 at 13:59
  Permalink

  15 §. Yleisötilaisuuden kieltäminen

  Poliisilla on oikeus kieltää yleisötilaisuuden järjestäminen, jos muut toimenpiteet eivät ole riittäviä ja jos on ilmeistä, että:

  1) tilaisuuden järjestäminen on lainvastaista tai sen järjestämisessä rikotaan olennaisesti tätä lakia tai sen nojalla annettuja määräyksiä;

  2) järjestystä ja turvallisuutta ei voida ylläpitää;

  3) tilaisuuden järjestäminen aiheuttaa vaaraa terveydelle tai vahinkoa omaisuudelle; tai

  4) tilaisuuden järjestäminen aiheuttaa huomattavaa haittaa sivullisille tai ympäristölle.

  Poliisi voi kaikkien kohtien perusteella kieltää kaikki julkiset yleisötilaisuudet. Niin on meidän valitsema eduskunta päättänyt. Olisikohan tavoitteena poliittinen järjestelmä, jossa valtion valta ulottuu yhteiskunnan kaikille aloille. Muista äänestää seuraavissa valleissa, muuten tulkintaa yleisötilaisuudesta voidaan laajentaa vaikka pikkujoulun viettoon.

  Reply
 • 4.12.2019 at 14:25
  Permalink

  Oh vey, the goyim know! Shut it down! Shut it down!

  …Ja suomen posliinit tekivät sen mitä isännät käskivät. Sen pituinen se.

  Reply
 • 4.12.2019 at 16:41
  Permalink

  Mitäs se vastamiekkari?
  Meneekö nämä rikolliset antifat ja muut sekopäähihulit huutamaan sitä EI NATSEJA HELSINKIIN????

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.