Antti Rinne uuden väestöpoliittisen ministerityöryhmän puheenjohtajaksi ja ainoaksi mieheksi

Valtioneuvosto asetti yleisistunnossaan 28.11.2019 uuden, väestöpoliittisen ministerityöryhmän. Sen tehtävänä on seurata väestörakenteen kehitystä, käydä läpi kehitykseen johtaneita syitä ja esittää strategisia linjauksia ja esityksiä uuteen väestörakenteeseen sopeutumiseksi ja kestävän väestönkehityksen turvaamiseksi. Työryhmässä on 2010-luvun mittapuulla erittäin tasa-arvoinen sukupuolijakauma, sillä sen seitsemästä jäsenestä vain pääministeri Antti Rinne on miesoletettu.

Syntyvyys on Suomessa laskenut tasaisesti koko 2010-luvun ja oli vuonna 2018 kaikkien aikojen matalimmalla tasolla. Suomi on ensimmäisiä hyvinvointivaltioita maailmassa, joka kohtaa hyvin ikääntyneen väestön tuomia haasteita ja valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan myöskin mahdollisuuksia. Uuden työryhmän puheenjohtajaksi asetettiin, ei enempää eikä vähempää kuin Posti-probleeman parissa yhä tarpova pääministeri Antti Rinne.

Ensimmäiset linjaukset ensi kevääksi

Mm. syntyvyyden laskun syyt ovat monisyiset ja niihin kuuluvat niin taloudellinen epävarmuus kuin sekä Suomen, että maailman yleinen tola. Työryhmä käsittelee ainakin seuraavia kysymyksiä:

 • Nuorten aikuisten taloudellinen ja muu epävarmuus ja sen pienentäminen
 • Taloudellisen, sosiaalisen ja alueellisen eriarvoisuuden vaikutukset syntyvyyteen ja niihin liittyvät toimet
 • Syntyvyyden laskun vaikutukset julkisiin palveluihin
 • Lastensaannin ja vanhemmuuden nivoutuminen elämänkulkuun ja moderniin työelämään
 • Maahanmuuton ja maastamuuton sekä sisäisen muuttoliikkeen vaikutukset väestörakenteeseen eri puolilla maata
 • Vanhemmuuden merkitys naisten ja miesten työmarkkina-asemalle sekä hoivavastuun jakautuminen
 • Perhemyönteinen työelämä ja yhteiskunnan lapsimyönteisyyden lisääminen sekä ihmisten tukeminen, jotta he voivat hankkia lapsia toivomansa määrän
 • Perheellistymisen ja syntyvyysvaikutusten sekä laajemmin hyvää elämää ja kestävää väestönkehitystä mittaavien väestöpoliittisten indikaattoreiden kehittäminen
 • Tasa-arvoisten edellytysten turvaaminen lapsille heidän taustoistaan riippumatta

Työryhmän on tarkoitus esittää ensimmäiset linjaukset sekä toimenpide-ehdotukset kevään 2020 kehysriiheen mennessä ja laajemmat toimenpidekokonaisuudet hallituksen puoliväliriiheen mennessä.

Väestöpoliittinen ministerityöryhmä on seitsemäs hallituksen asettama ministerityöryhmä. Muut työryhmät ovat työllisyyden edistämisen ministerityöryhmä, ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä, sote-ministerityöryhmä, osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden ministerityöryhmä, lapsi- ja nuorisopoliittinen ministeriryhmä ja oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä.

Pääministeri Rinteen (puheenjohtaja) lisäksi työryhmään kuuluvat elinkeinoministeri Katri Kulmuni (varapuheenjohtaja), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen, sisäministeri Maria Ohisalo, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Valtioneuvoston yleisistunto nimeää myöhemmin ministerityöryhmän pääsihteerin.

Lähde: Valtioneuvoston kanslia

4 thoughts on “Antti Rinne uuden väestöpoliittisen ministerityöryhmän puheenjohtajaksi ja ainoaksi mieheksi

 • 29.11.2019 at 15:39
  Permalink

  Suomessa tapahtui väestöräjähdys rauhan tultua 1939-1945 sotien jälkeen. Kasatussa ryhmässä ei kukaan voi ymmärtää miksi. Se näkyy ryhmän toimintaohjelmasta, jossa ei ole pyrkimyksiäkään mihinkään muuhun kuin suomalaisuuden loppumiseen.
  Ryhmälle riittäisi yksi ohje. Suomen kansalaisille tulisi osoittaa, että maa on valtio, jossa olot muuttuvat, on turvallista, ruokaa ja energiaa riittää kaikille, kunhan jokainen tekee ahkerasti töitä, maan johto pyrkii tähän päämäärään.

  Reply
  • 2.12.2019 at 16:00
   Permalink

   Suomi kuuluu suomalaisille ja työt kanssa, ei joillekin 3 maailman mokkanahoille vaikka noista jokainen työllityisi niiden ammattitaito joka alalla on surkeaa, ne kun ei osaa suoraan sanottuna tehdä yhtään mitää muuta kun rikoksia.
   Joten kokeile leipoa noista työtekijöitä, eivä kelpaa edes siivoajaksi sillä eivät edes tiedä miten imuria käytetään vaikka opiskelisivat sitä 10 vuotta.

   Reply
 • 29.11.2019 at 17:15
  Permalink

  Outoa kaikkien etu nimessä on A kirjain salaliittoko? Ehkä Antin.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.