Maahanmuuttovirasto pyrkii takaamaan siirtolaisten kuolemattomuuden? Käsittelee 500 tapausta uudestaan

Maahanmuuttovirasto on ilmoittanut käyvänsä läpi noin 500 viraston tekemää turvapaikkapäätöstä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen 14.11. antaman ratkaisun takia. Ratkaisu koski Suomen Irakiin palauttamaa siirtolaista, joka menetti kotimaassaan henkensä. Mainitun Irakin kansalaisen kuolema on sälytetty Suomen valtion harteille. Tällä toimenpiteellä virasto haluaa varmistaa, että mahdolliset vastaavat tapaukset on tunnistettu.

– Otamme Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun erittäin vakavasti, minkä takia olemme päätyneet näihin toimenpiteisiin, sanoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio.

Viraston selvityksen mukaan Suomessa on noin 500 hakijaa, jotka ovat saaneet täytäntöönpanokelpoisen kielteisen päätöksen ennen EIT:n ratkaisua, eli he odottavat maasta poistamista. Ryhmässä voi olla useita eri kansalaisuuksia, mutta jokainen näistä tullaan viraston mukaan kampaamaan läpi ilmeisestikin siirtolaisten elämän jatkumisen takaamiseksi.

Maahanmuuttovirasto käy läpi tekemänsä turvapaikkapäätökset ja varmistaa, että tapaukset on käsitelty Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun edellyttämällä tavalla. Jos päätöksissä on EIT-ratkaisun kannalta huomioitavaa, hakijaa voidaan kehottaa tekemään uusintahakemus. Migri kuitenkin korostaa, että uusintahakemuksen tekeminen ei välttämättä tarkoita oleskelulupaa.

Jos uusintahakemus ei tarkoita automaattisesti oleskelulupaa, miten palautuskieltoon nimettyjen valtioiden kansalaisia kohdellaan?

Muilla hakijoilla turvapaikka-asia on vireillä Maahanmuuttovirastossa tai oikeusasteissa. Tällöin ratkaisu otetaan huomioon päätöksenteossa siellä missä se on käsiteltävänä. Palautuskiellon noudattaminen sitoo kaikkia viranomaisia, joten väistämättä herää kysymys: kuinka palautuskiellon omaavista maista kotoisin olevia käsitellään, jos uusintahakemus ei tarkoita automaattisesti oleskelulupaa?

Lähes kaikki kielteisen päätöksen saaneista hakijoista valittavat oikeusasteisiin. Lisäksi suuri osa hakijoista on tehnyt uusintahakemuksen. Uusintahakemus tarkoittaa kansainvälistä suojelua koskevaa hakemusta, jonka hakija tekee saatuaan lainvoimaisen päätöksen aiemmin tekemäänsä hakemukseen.

– Huomioimme ratkaisun kaikessa toiminnassamme. Uusintahakemusten käsittelyssä käydään läpi hakijan aiemmat Maahanmuuttoviraston tekemät päätökset ja tässä huomioidaan myös EIT:n ratkaisun keskeiset kysymykset, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Mistä tässä oikein on kysymys?

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi 14.11.2019 langettavan päätöksen Suomelle turvapaikka-asiassa. Päätöksessään tuomioistuin katsoi, että Suomi oli rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen 2 ja 3 artikloja. Ratkaisu koski Suomesta vuonna 2015 kansainvälistä suojelua hakenutta irakilaista turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttovirasto antoi turvapaikkahakemukseen kielteisen päätöksen vuonna 2016, ja hallinto-oikeus hylkäsi hakijan valituksen. Hakija palasi avustetun paluun tuella marraskuussa 2017 kotimaahansa Irakiin, jossa hänen kerrottiin kuolleen. Myös korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen.

EIT kiinnitti päätöksessä huomiota riskiarviointiin, eli siihen, miten hakijalle aikaisemmin tapahtuneet asiat oli huomioitu tulevaisuuden uhan arvioinnissa. Lisäksi päätöksessä olisi pitänyt huomioida hakijan taustaan liittyvien yksittäisten seikkojen yhteisvaikutus.

Suomeen saapui vuonna 2015 noin 32 000 turvapaikanhakijaa. Vuonna 2016 virasto teki 28 000 turvapaikkapäätöstä. Tällä hetkellä turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen melko vähän joskin uusintahakemukset kuormittavat yhä järjestelmää eikä turvapaikanhakuprosessin aikana juuri käännytetä edes vakaviin rikoksiin syyllistyneitä. Ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia on jätetty tänä vuonna alle 2 200.

Lähde: Migri

12 thoughts on “Maahanmuuttovirasto pyrkii takaamaan siirtolaisten kuolemattomuuden? Käsittelee 500 tapausta uudestaan

 • 24.11.2019 at 17:58
  Permalink

  ”Hakija palasi avustetun paluun tuella…” Avustetun paluun toinen nimi on vapaaehtoinen paluu alias avustettu vapaaehtoinen paluu. Tällöin palaamaan vapaaehtoisesti suostuvalle aikuiselle voidaan myöntää enintään 1500 euroa avustusta, vamman tai sairauden vuoksi avustus voi olla 2000 euroa. Ko. läpsy siis palasi Irakiin vapaaehtoisesti. Vaihtoehtoina hänellä olisi voinut olla kieltäytyä palaamasta ja mennä maan alle tai jatkaa tuon 1500 euron turvin johonkin toiseen Euroopan maahan,

  Reply
 • 25.11.2019 at 05:14
  Permalink

  Se tiedettiin kun vastuuminsteriksi valittiin ideologinen matunuolija, palautukset pysäytetään vaikka millä verukkeella. Nyt saamme maahamme jälleen 2015 tapaisen matu vyöryn. Ja rahaa löytyy ohi budjetin.

  Reply
 • 25.11.2019 at 12:29
  Permalink

  Ylewatch-blogisti:

  ”VALTAKUNNANSYYTTÄJÄ RAIJA TOIVIAINEN ON SAATAVA TUOMITTAVAKSI KORKEIMPAAN OIKEUTEEN!

  Suomen kansan edustajaa näyttelevän vihreiden Pirkka-Pekka Peteliuksen viikolla nostama anteeksipyyntökohu nousi viikonlopun aikana uusille kierroksille. Yle uutisten verkkosivut julkaisi perjantaina uutisen Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista – pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan, jossa kerrotaan poliisin käynnistäneen esitutkintalain mukaisen esiselvityksen.

  Uutisen julkaiseminen jälkeen Yle toi esiin oman mielipiteensä vähemmistöjen erityisasemasta uutisjutussaan Kolme kokemusta siitä, miten Pirkka-Pekka Peteliuksen sketsit vaikeuttivat elämää: Pilkkalauluja päin naamaa, selittelyä, varovaisuutta baarissa. Siinä hyväosaiset city-saamelaiset ja romanit uhriutuvat paisuttelemalla ”syrjintäkokemuksiaan”, jotka johtuvat enimmäkseen heidän pikkusieluisesta huumorintajuttomuudestaan.

  Agendauutisen taustalla on nykyliberaalien vallalla oleva ajatus, että vain vallassaolijoista saisi tehdä pilaa, koska heikommassa asemassa (usein omasta syystään) olevat eivät muka osaisi puolustautua eikä heillä olisi vahvoja tukijoita. Todellisuudessa juuri ”heikommassa” asemassa olevat ”vähemmistöt” (globaalisti värilliset ovat murskaava enemmistö) ovat kantaväestövihamielisen globalistieliitin erityisessä suojeluksessa. Kun ”vähemmistöjen” suoja-asemaa lisätään entisestään, heistä tulee eräänlainen uusi koskematon ”eliitti”, jonka arvostelu ja pilkkaaminen kriminalisoidaan jopa taannehtivasti kuten Neuvostoliitossa. Juuri näin on käymässä, mikäli vanhoista tv-sarjoista tehdyt tutkintapyynnöt johtavat syytteisiin…”

  Koko artikkeli: http://ylewatch.blogspot.com/2019/11/valtakunnansyyttaja-raija-toiviainen-on.html

  Reply
  • 26.11.2019 at 14:54
   Permalink

   Erityissuojeltuja vähemmistöjä käytetään ihmiskilpinä ja niiden oikeuksia verukkeina, kun toimitaan esimerkiksi suomalaisen valtaväestön etuja vastaan. Noista vähemmistöryhmistä on helppo löytää äänekkäitä uhriutujia, joiden ulinan säestyksellä on helpompi käydä varsinaisen kohderyhmän kimppuun. Suomalaisten osalta asetelma tiedetään naurettavaksi, koska suomalaiset ovat maailman mittakaavassa mitättömän pieni vähemmistö itsekin.

   Reply
 • 25.11.2019 at 17:08
  Permalink

  500 sotilaskarkuria ja potentiaalista islamisti -terroristia saavat ”turvapaikan” eii diplomaattipassin Suomesta, koska kuolemattomuus on ihmisoikeus. Myös kantasuomalaisten lisä kuolemat ovat ihmisoikeus, josta valittaminen on rangaistava teko raskauttavien asiainhaarojen vallitsessa. Aamen.

  Reply
 • 25.11.2019 at 17:39
  Permalink

  Jos joku irakilainen julkisesti uhkaa tappaa KAIKKI ihmiset Irakissa, se merkitsee sitä että kaikki 30 miljoonaa ovat kuolemanvaarassa ja oikeutettuja turvapaikkaan Suomessa!
  Ja vastaavasti Turkissa, sieltä tulee 80 miljoonaa!
  Jne jne jne

  Reply
 • 26.11.2019 at 23:29
  Permalink

  Arto Luukkanen demari-vetoisen hallituksemme sisäministeri Ohisalon eräästä johtavasta ajatuksesta:

  ”Ohisalo-oppi

  Ohisalon oppi kuuluu jotenkin näin:

  ”Jokainen ulkomaalainen, joka on laskenut jalkansa Suomen maaperälle ja sanonut sanan ”asylym” on Suomen valtion erityisessä suojeluksessa. Suomi ei voi näihin ihmisiin enää soveltaa suvereenina valtiona hyväksymiään päätöksiä eikä ole enää suvereeni näihin nähden. Tämä tarkoittaa sitä, että nämä nauttivat ns. extra-territoriaalisia oikeuksia (vrt. esim. 1800-luvun Kiina ja ulkomaalaiset) suomalaisiin nähden. Suomen velvollisuus on elättää nämä ihmiset ja huolehtia myös siitä, että nämä eivät saa joutua onnettomuuden tai kuolemanvaaraan meillä tai edes mennessään vapaaehtoisesti ulkomaille. Siitäkin huolimatta, että he ovat vapaaehtoisesti palanneet omaan kotimaahansa tai ovat lomalla siellä samalla kun odottavat turvapaikkapäätöstä”.

  Erityistä huomiota herättää se, että Suomen olisi huolehdittava näiden ihmisten terveydestä ja kohtalosta niin, että suomalaisen oikeusvaltion on rangaistuksen uhalla suojeltava kaikkein tärkeimmän oikeuden eli elämän turvaamista.

  Suomen valtio antaa näin rehvakan henkivakuutuksen kaikille tulijoille.

  Rouva Ohisalo ja vetovoimatekijöiden maailmanennätys

  Kunhan translate-google kone selvittää perinpohjin ulkomaalaisille ihmiskauppiaille Ohisalon käsittämättömän oppirakennelman, alkaa tänne pohjan perukoille pahempi ryntäys kuin vuonna 2015.

  Juha Sipilän tekopyhä oman kodin lahjoittamislupaus (jota hän ei pitänyt) ja Petteri Orpon farisealainen rasismi-uhkaus niille, jotka epäilevät tänne tulijoiden motiiveja eivät ole tähän verrattuna enää mitään…”

  Koko artikkeli: https://oikeamedia.com/o1-125806

  Reply
 • 28.11.2019 at 06:41
  Permalink

  ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi 14.11.2019 langettavan päätöksen Suomelle turvapaikka-asiassa.”
  Mihin tuo langettava tuomio Suomen langetti?

  Ehdotus: poliitikoille ja virkamiehille kovanahkaisuutta vahvistava jatkokoulutus kestämään kaiken maailman langettajien tölväisyt.

  Reply
 • 28.11.2019 at 23:54
  Permalink

  Olli Pusa:

  ”Oikeusviranomaiset vastaan kansa

  Suomalaisen oikeuslaitoksen piilevä poliittinen vinoutuma on viime aikoina tullut selkeästi esiin. Ehkä siellä on rohkaistuttu viherkommunistisesta hallituksesta ja on noustu barrikadeille.

  Meillä on jo kauan tiedetty oikeuslaitoksen taipumus kommunistiseen ajatteluun. Esimerkiksi perustuslakiasioiden tulkinnan on ominut itselleen joukko kommunistisen lakimiesjärjestö DEMLA:n aktiiveja. Heistä Martin Scheinin oli jopa kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsenenä.

  Länsimaisessa oikeusajattelussa pohjalla on vallan jako eri toimijoiden kesken. Tuomioistuimen pitäisi edustaa riippumatonta tulkitsijaa eri tilanteissa. Kommunistisessa oikeusteoriassa lähdetään siitä, että tuomarit eivät ole riippumattomia vaan poliittisia toimijoita – puolueen uskollisia sotureita.

  Siis suomalaisen oikeuslaitoksen sisällä piilee vakava ristiriita kansalaisten oikeuskäsityksen kanssa. Tämä on vaarallista oikeuslaitoksen uskottavuuden kanssa. Se ei voi olennaisesti poiketa kansalaisten oikeuskäsityksestä. Se mikä ei ole oikeus ei voi olla laki, totesi vanha tuomarinohje.

  Perusteluna kansalaisten oikeuskäsitysten vastaisille linjauksille kommunistisen oikeusteorian ajajat esittävät yleensä joitakin ulkomaisia linjauksia. Ne heidän mielestään oikeuttavat ajamaan kansan mielipiteen vastaista oikeuslinjaa – kuten kommunistisessa yhteiskunnassa. Siellä oikeusjärjestys heijasti kommunistisen puolueen linjaa, ei kansalaisten oikeuskäsitystä. Sitä runnottiin vaikka väkivallalla.

  Samaa tapahtuu nyt Suomessakin. Valtakunnansyyttäjä Toiviainen vaatii syytettä Päivi Räsäselle raamatun siteeraamisesta. Uskomaton tulkinta. Vieläkin pahemmaksi asia meni kun Toiviainen tulkitsi, että vuosia ennen epämääräisen lain säätämistäkin esitetyt mielipiteet ovat laittomia.

  Toiviaisen sekoilua säesti vihreiden uusi kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius, joka on luonut uraansa komediaesityksillä sekä myöhemmin tutkailemalla erilaisia ötököitä luonto-ohjelmissa. Petelius pyysi anteeksi saamelaisista esittämiään sketsejä. Ilmeisesti Petelius säikähti, kun valtakunnansyyttäjä totesi, että ”katuminen” voi lieventää syyllisyyttä. Siis valtakunnansyyttäjä tosiasiassa vaatii poistamaan netistä, kirjastoista ym. sellaisen materiaalin, jonka hän tulkitsee olevan lain vastaista.

  Tällainen touhu ei enää poikkea kommunististen tai fasististen diktatuurien oikeuspelleilystä. Milloinhan Seitsemän veljestä, Sinuhe Egyptiläinen, Tuntematon sotilas tai Kalevala määrätään poistettavaksi? Valtakunnansyyttäjän toiminta istuu kyllä kommunistisen oikeusteorian periaatteisiin, mutta on täysin vastoin kansalaisten mielipidettä…”

  Koko artikkeli: https://oikeamedia.com/o1-125700

  Reply
 • 1.12.2019 at 23:26
  Permalink

  Kuka edes enää muistaa miten paljon näitä turvapaikanhakijoita hukkui tänne Euroopan lihapadoille pyrkiessään. Ei tämä näiden kuolema silloin ollut yhtään mikään ongelma.

  Nyt kun liikennettä halutaan toiseen suuntaan, ja hyvästä syystä, niin yhdenkin kuolema on maata järisyttävä shokki!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.