Amnestyn mukaan Facebookin ja Googlen bisnekset ovat uhka ihmisoikeuksille

Monissa enemmän ja vähemmän mairittelevissa liemissä keitetty ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on julkaissut lausuman jossa se toteaa mm. some-jätti Facebookin ja maailman suurimpiin yrityksiin kuuluvan Googlen liiketoimintamallien olevan uhka ihmisoikeuksille. Hieman yllättäenkin Amnesty tarttui myöskin jo pitkään tapetilla olleeseen ongelmaan sananvapaudesta mainittujen yhtiöiden palveluissa.

Tarkalleen Amnestyn kannanotossa todettiin mm. seuraavaa:

– Tänään torstaina 21. marraskuuta julkaistu Surveillance Giants -raportti osoittaa, miten Googlen ja Facebookin valvontaan perustuva liiketoimintamalli loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen. Se uhkaa myös tasa-arvon toteutumista ja edistää syrjintää.

Yksityisyydensuoja on esimerkiksi Facebookin kohdalla ollut viime vuosina erityisen kyseenalainen yrityksen myytyä ihmisten henkilökohtaisia tietoja kolmansille osapuolille. Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo myllyttääkin tylyin sanavalinnoin molempia digimaailman jättiläisiä.

– Google ja Facebook dominoivat modernia elämää. Niiden valta digitaalisessa maailmassa perustuu miljardien ihmisten henkilökohtaisten tietojen keräämiseen ja kaupallistamiseen. Heidän kavala kontrollinsa horjuttaa yksityisyyden ydintä, Naidoo leiskauttaa.

Järjestö huomauttaa myöskin, että vaikka yritykset tarjoavatkin palveluitaan näennäisesti ilmaiseksi, siirtyvät vaihtokaupassa palvelujen käyttö-oikeuksista tosiasiassa käyttäjän henkilötiedot yritysten käyttöön.

Sanan- ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisen median alustoilla Naidoo näkee hyvinkin saman suuntaisesti kuin vaikkapa suomalaiset, median äärioikeistoksi leimaamat käyttäjät:

– Olemme tilanteessa, jossa meidän täytyy joko antautua valvontakoneistolle tai luopua kaikista digitaalisen maailman eduista. Luopuminen ei ole vaihtoehto: ihmisen täytyy voida osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ilman, että hänen oikeuksiaan loukataan.

Myöskin paljon puhutut, kaikkialla internetissä käytetyt ja toisaalta markkinointia kohdentavat, toisaalta nimenomaan sananvapautta rajoittavat algoritmit saavat osansa kritiikistä.

– Algoritmien päättämä, tarkasti räätälöity sisältö altistaa yksilön syrjinnälle ja synnyttää sosiaalisia kuplia, joista voi kehittyä haitallisia ääri-ilmiöitä.

Lähde: Amnesty International

Aiheeseen liittyvää:

2 thoughts on “Amnestyn mukaan Facebookin ja Googlen bisnekset ovat uhka ihmisoikeuksille

 • 21.11.2019 at 16:20
  Permalink

  Google on jälleen yksi viheliäinen juutalais -firma, joka on äärivasemmalla levittämässä rasismia valkoisia kohtaan sekä tukemassa voimakkaasti globalisteja aivan kuten ”unkarilainen” monimiljardööri George Soros ”Open Society” järjestöineen.

  Reply
 • 25.2.2020 at 06:56
  Permalink

  Tämä maailma on yksi suuri BB-talo.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.