Jari Vuorinen: Todellinen vaara tulee ylhäältä

Todellinen vaara ei ole hiilidioksidi,vaan se on mahdollinen asteroidin törmäys. Hiilidioksidiin liittyvä kriisi (huom.kriisi, ei katastrofi), olisi hidas ja antaa siten paljon aikaa sopeutua ilmaston muutokseen. Sen sijaan asteroidin törmäystä luonnehtii sana katastrofi ja äkkikuolema. Katastrofi on jotain paljon pahempaa kuin kriisi. Miten on, voisiko esim. asteroidijärkäle Eroksella tehdä politiikkaa hamassa tulevaisuudessa? Miten vihervasemmisto suhtautuisi tällaiseen järkäleeseen, sillä Eros kuulostaa kovin miehiseltä ja näyttäytyessään liian lähellä se olisi enemmän kuin vain toksinen?

Mahdollinen massiivisen asteroidin törmäys maan kanssa vapauttaisi sekunnin murto-osissa saman määrän energiaa kuin tuhannet ydinpommit tuhoten välittömästi vähintään arviolta 90% elämästä maapallolla. Näin on ainakin kerran tapahtunut. Me olemme evoluution yhtä osaa sekä tulosta noista 10%:sta lajeista, jotka jäivät tuolloin jäljelle Jukatanin törmäyksestä. Pitänee mainita tässä samalla ne dinot, joiden aika oli väistyä. Dinot olivat valtiaita ja luonto laittoi ne syrjään. Mikä laji hallitsee nyt? Se on tietenkin me-ihmiset, homo sapiens- joille luonto ei suo pienintäkään mahdollisuutta tehdä itsemurhaa hiilellä, koska elämä täällä rakentuu siitä.

Miten ilmastonmuutosta kuvaava sana kriisi ja laajaa sekä todellista tuhoa kuvaava sana katastrofi suhtautuvat toisiinsa? Mielestäni siten, että jos ei halua esim.valita kaikkia maailman pelkoja tai haluaa valita kahdesta ahdistavasta asiasta vain toisen, valitsen mieluummin pelonsekaisen kunnioituksen tuota ilmakehän yläpuolista luontoa kohtaan,joka voi tehdä jotain sellaista elämälle, mitä ilmastonmuutos ei koskaan pystyisi aiheuttamaan.

Kun pelosta, hysteriasta ja suuresta ahdistuksesta on kyse, ainoa todellinen tuho voi tulla ylhäätä. Olisi vihdoinkin siis älyllinen uskon aika unohtaa ilma, jota hengitämme, koska hengitys on automaattista ja siksi luotu. Mummokin sanoi syvässä hangessa, ”Ja taivaan vallat”, puskien läpi syvän hangen aina kirkkoonsa saakka, eikä mikään, mikä tulisi ylhäältä, mummoa pelottanut.

Jari Vuorinen

Lohja, Ojamo.

5 thoughts on “Jari Vuorinen: Todellinen vaara tulee ylhäältä

 • 19.11.2019 at 13:40
  Permalink

  Hyvä tarkennus sanasta ”kriisi”. Itsekkin olen mennyt tuohon hypetykseen.

  Reply
 • 19.11.2019 at 16:53
  Permalink

  Kukas buukkaa asteroidi -tytön nillittämään?

  Reply
 • 20.11.2019 at 10:27
  Permalink

  Kyllä tämä asteroidi asia pitää nyt ottaa vakavasti huomioon varsinkin rakentamisessa. Tästälähtien on kattopeltien oltava ainakin tuplasti paksumpaa kamaa …. tästä vinkkiä rannilalle.

  Reply
 • 21.11.2019 at 19:35
  Permalink

  No jaa. Viimeksi asteroidi tappoi hirmuliskot. Jospa nyt vuorossa olisi muslimit.

  Reply
 • 18.12.2019 at 12:13
  Permalink

  Nyt koulunuoriso lakkoilemaan jotta päättäjät ESTÄVÄT ASTEROIDIEN OSUMISEN MAAHAN!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.