Tanja Vahvelainen: Suomi on leikkausten kurjistama maa

Pienituloisten toimeentulo on vaikeutunut Juha Sipilän hallituskaudella. Vuosien 2012-2015 aikana sosiaalietuuksiin tehdyt muutokset olivat pienituloisten asemaa parantavia, mutta köyhyysaste- ja lapsiköyhyys ovat kasvaneet vuoden 2015 jälkeen.

Sipilän hallituksen tekemät indeksijäädytykset ja etuustulojen verotuksen kiristäminen ovat heikentäneet perusturvan varassa elävien asemaa. Vuokrien kipuaminen pilviin on aiheuttanut sen, että asumistuen osuus vuokrasta on pienentynyt. Lisäksi asumistukia on leikattu reippaalla kädellä kaikessa hiljaisuudessa.

Tuttavani kertoo karusta elämästään, josta toivo on kaikonnut tyystin: Hän, joka on jo kahdesti syöpätaistelut läpikäynyt sairauseläkeläinen sai tiedon, että asumistuesta viedään 100e, koska hän ei ole muuttanut edullisempaan asuntoon, joita ei todellakaan ole tarjolla. Hän asuu tälläkin hetkellä jo Helsingin Invalidiyhdistyksen vuokraamassa, hyvin edullisessa asunnossa.

Pienienkin kaksioiden vuokrista pyydetää jo toista tuhatta euroa, eikä kaupungillakaan ole tarjota juuri halvempia asuntoja. Tai ainakaan niihin ei ole pääsyä kantasuomalaisella eläkeläisellä.

Koko ikänsä Suomessa työtä tehnyttä ja veroja maahan maksanutta ihmistä nöyryytetään vielä sillä, että asunto on ”liian kallis”. Kun tämä, vakavasti sairas, pienituloinen suomalainen on joutunut Kelan toimistossa selvittelemään loputonta byrokraattista rumbaa, on häntä kohdeltu jopa vihamielisesti.

Tuntuu todella, että nykypäivän Suomessa vakavasti sairaita ja huonokuntoisia ihmisiä ahdistellaan häikäilemättömästi. Monissa tapauksissa tiedän nykyään olevan kyse ikääntynyneistä pariskunnista, jossa toinen vajaakuntoinen hoitaa omaishoitajana vaikeammin sairasta aivan oman jaksamisensa äärirajoilla. Ja vielä tällaisissä tapauksissa viranomaiset uhkailevat omaishoidon tuen leikkaamisella.

Entinen naapurini, vanha herra, joka on ihailtavasti hoitanut vaimoaan monet kymmenet vuodet 24/7 joutui juuri tällaisen uhkailun kohteeksi. Mies totesi sarkastisesti, kyllähän se hälle passaa, mutta sitten viette myös vaimoni mukananne hoitolaitokseen. Tukea ei leikattu.

Vanhan herran viesti armon päättäjille: Olisiko niin, että kannattaisi jättää ne Uuden Vuoden raketit ampumatta taivaan tuuliin, kun yli puoli miljoonaa ihmistä kituuttaa alle köyhyysrajan – leikkurien silputessa loputkin säällisen elämän rippeet tipotiehensä?

Pieneläkeläisten ahdinko on jo niin syvää, ettei sanoja löydy

Ja näppärä leikkuri, elinaikakerroin nappaa ensi vuonna tai sen jälkeen alkavista vanhuuseläkkeistä yli 4% eli monissa tapauksissa useita kymppejä.

Suomihan saadaan näin nousuun – eikö?

Kokonaan oma lukunsa on julman häikäilemättömän lääke bisneksen pyörittäminen köyhälistön selkänahasta. Ja se, miten lääkkeiden omavastuut on saatu sälytettyä yhä enemmän kansalaisten itse maksettaviksi.

Herää ajatus, voiko vanhus, jonka lääkelistassa ”roikkuu” hyvinkin parikymmentä eri lääkettä, paremmin, varsinkaan kun hänellä ei ole varaa ostaa niitä. Vanha kansa on opetettu kuuliaisesti uskomaan lääkäriä ja tämän sanaa ja uskovat, että kuolo korjaa ilman näitä lääkkeitä.

Ikäihminen joutuukin hyvin usein puntaroimaan riittävätkö rahat kaikkiin lääkkeisiin ja lisäksi vielä edes jonkinlaiseen ruokaan. Valitettavan usein lääkkeet vievät tässä pohdinnassa voiton.

Ja yhä useampi joutuu tyytymään leipäjonon antimiin, mikäli siellä kykenee seisomaan, useita tunteja – pakkasessa ja paahteessa, tuulessa ja tuiskeessa.

Hyvinvointivaltiomme – paratiisi ulkomaalaisille…

Tanja Vahvelainen

 

15 thoughts on “Tanja Vahvelainen: Suomi on leikkausten kurjistama maa

 • 22.11.2018 at 09:20
  Permalink

  Jotain mätäähän siinä on kun toisilla on pilvin pimein sijoitusasuntoja joilla nyhtävät pienituloisten selkärangasta viimeisetkin rahat.
  Ja valtio maksaa miljardien vuokratuet sijoittajille joilla ei ole rahasta pulaa.
  Eihän heille mikään riitä.
  Sitten ihmetellään kun ei lapsia synny tarpeeksi!
  Paitsi tietysti matuille 6-10 lasta / perhe.
  Miksi vuokrasäännöstely aikoinaan poustettiin?

  Reply
 • 22.11.2018 at 09:30
  Permalink

  ihme parkumista lapsien syntyvyydestä, on varaa maksaa helvetinmoisia summia läpystelijöille, mutta pitäis saada enemmän pottunokkia syntymään ja ruokkimaan läpsyttelijöitä? kyllä viro ja islantikin pienet maat pärjäävät ilman helkkarin moista sikiämistä. ite tehnyt pari skibaletta pentuja , ovat jo omillaan siitä tyytyväinen, mutta heidän lapsensa joutuvat vielä pahempaan loukkuun jos vielä roudataan näitä african ja lähi-idän ihmeitä..kyllä riittää jo nämä raketti-insinöörit…..

  Reply
  • 22.11.2018 at 09:47
   Permalink

   Totuushan on että tänne rahdattavalla ”työvoimalla” ei ole samoja älynlahjoja kuin kantaväestöllä joten ei niitä insinöörejä ja tohtoreita enää tulevaisuudessa valmistu. Mihin sitten tarvitaan miljoonaa siivoojaa ja pizzanpyörittäjää?

   Reply
 • 22.11.2018 at 09:36
  Permalink

  Vallitseva tilanne on kokoomuksen lupaama rakennemuutos. Katainenhan uhosi että se viedään loppuun saakka. Ehkäpä kansa viimeinkin älyää, että se loppuun saakka tarkoittaa lopullista ratkaisua köyhän kansan osalta. Massamaahanmuutto pitää huolen lopun kansan katoamisesta.
  Näin se on koska Suomi on Deep Staten ohjauksessa.

  Reply
 • 22.11.2018 at 09:40
  Permalink

  80-luvulla Espoon Matinkylässä maksoin yksiöstä vuokraa 500mk.
  Autokuskin liksa 4000mk riitti hyvin.
  Silloin ei oltukaan IHANASSA EU:ssa!

  Reply
 • 22.11.2018 at 11:48
  Permalink

  Sale mainitsee uudenvuoden puheessa ohimennen myös köyhät, siihen se jääkin. Kun kamera sammuu sanoo, vittu mitä paskaa nyt pojat lähdetään kaljalle. Orpo ja sipilä nyökyttelevät hyväksyvästi. Niin ja kutsuu joitakin vielä omilla jaloilla käveleviä veteraaneja linnan juhliin ja patsastelee heidän seassaan niin kaikki on ok, sama leikkauslinja jatkuu ja voimistuu.

  Reply
 • 22.11.2018 at 12:05
  Permalink

  Aivan Suomi on kurjistettu leikkauksilla; mutta todellinen leikkaus on tehty työpaikkojen määrään varastamalla rahaa / investointivarat pienyrityksistä !

  Iltalehti 7.4. 2012 ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus”. Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurhat aiotaan kaapata.”

  ”Lailla 444/2012” varastettiin jopa 3 miljardia euroa pienyrityksistä laittoman paljon kerättyjä vakuutusmaksuja, jotka oli rahastoitu tasoitusvastuurhastoon.

  Tämän rahastovarkauden seurauksena ( keinotekoisesti kallistuneet vakuutusmaksut) menetteiin 10 000 – 20 000 työpaikkaa pienyrityksistä.

  Varkauden tutkinta estettiin VALTIOPETOKSELLA; PL 118 § Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.

  Jo 9.12. 2005 jätin Valtakunnansyyttäjänvirastoon SYYTEILMOITUKSEN mm. pienyrittäjien lainsäädännöllisen syrjinnän lopettamiseksi ! ( kirjattu diaariin 8 kuukautta )

  Asian käsittelemättömyys todistaa PL 118 §:n ja ”lain 444/2012” suunnitelmalliseksi valtiopetokseksi

  Reply
 • 22.11.2018 at 12:13
  Permalink

  Austerity-periaate on kirjattu jonnekin EU:n peruskirjoihin. Niihin, joita ei kansoille levitellä, mutta jotka hillotolppalaiset kyllä tuntevat. Tosin Juncker intoutui houruilemaan jonkinlaisesta EU:n sosiaalisesta pilarista, jotta saa pidettyä hölmöt vasurit EU-projektin takana mahdollisimman pitkään.

  Austerityllä saadaan kansat niin epätoivoiseksi, että ne on helppo masinoida liikkeelle tekemään kommunistista vallankumousta. Tämmöistä liikehdintää on meneillään jopa kapitalismin emämaassa eli USA:ssa. Näin kansat saadaan maailmanlaajuisesti kommunismin ikeeseen.

  Austerityn ikävin puoli on siinä, että sen varsinainen tähtäin on keskiluokka. Muuten vallankumous ei onnistu. Silloin on selvää, että alemmat sosiaaliluokat on uhrattava kokonaan, jotta vaikutus keskiluokkaan alkaa tuntua.

  Reply
  • 22.11.2018 at 14:51
   Permalink

   @Vain Minä. Ei EU ole kommunismin väline. Se ei myöskään ole vapaa kapitalismin (johon esim. sisältyy valuutan vapaus) väline.
   EU projektia käsissään pitävät käyttävät kaikkia eri keinoja ja päämääränä on
   kakistokraattinen plutokratia.
   Siinä käytetään milloin mitäkin kunhan lopputulos on harvainvalta harvaiden vaurastumisen ja vallan keskittymisen kautta.
   Pankkisektori, casinotalouden kultapojat yms. ovat kovimmassa kakistokraattisessa plutokratian ytimessä.

   Reply
   • 22.11.2018 at 23:58
    Permalink

    Larry P. McDonald Quote:

    “The drive of the Rockefellers and their allies is to create a one-world government combining supercapitalism and Communism under the same tent, all under their control. … Do I mean conspiracy? Yes I do. I am convinced there is such a plot, international in scope, generations old in planning, and incredibly evil in intent.”
    ~ Larry P. McDonald
    U.S. Congressman, 1976, killed in the Korean Airlines 747 that was shot down by the Soviets
    in “Introduction” to The Rockefeller File, by Gary Allen (1975)

    ”Euroopan unionin valmistelu laitettiin alulle 50-luvun Bilderberg-
    kokouksissa. Lord Rothschild ja Laurence ROCKEFELLER valitsivat 100
    vaikutusvaltaisinta elitistiä integroimaan Euroopan – ei suinkaan
    muodostaakseen mielekkäämmän tulevaisuuden tavalliselle kansalaiselle,
    vaan tehokkaammin toimivan valvontakoneiston ja kaiken alistamisen
    talouden ylivallalle.” – Kirjaesittely / Tomi Ahola:
    DANIEL ESTULIN: The True Story of the Bilderberg Group (2007), https://keskustelu.diabetes.fi/index.php/topic,1718494.msg1783220.html?PHPSESSID=4akjpbmei5bp3a6kf4c2dvupp3#msg1783220

    Reply
 • 22.11.2018 at 14:58
  Permalink

  Suomessa on leikattu viimeiset 27-vuotta vuodesta toiseen eli lamasta v. 1991 alkaen aina tähän päivään asti. On suoranainen ihme, että pyöristettynä 30-vuoden jälkeen on yleensä mitään jäljellä eli latin latia, jos vielä otetaan mukaan Suomessa käyttämättömät 1 snt kolikotkin mukaan. Näin kirjaimellisesti ajateltuna. Mutta Suomen kansan tietoinen ja tavoitehakuinen kurjistuttaminen kaikkien hallitusten tekemänä lamavuosien aidosta pakko tilanteesta myöhempien vuosien tahalliseen valtiontalouden holtittomaan hoitoon suurimpana leijonan nälkäisenä EU, jonne on maksettu miljardeittain omia ja toisten jäsenmaksuja sekä nk. ”takaksia”, joilla pelastettiin Saksan ja Ranskan pankit Kreikka kurimuksesta vapaaksi veronmaksajien rahoilla sekä ”myymällä” valtion omaisuutta pois polkuhintaan ultra kapitalistisella ideologialla siksi, ettei valtio ”saa” omistaa mitään tai toimia omistaja tahona niissä harvoissa ”kruununjalokivissä”, joita Suomella ylipäätänsä on.

  On tehnyt Suomen valtion taloudellisesta tilasta ja ylivelkaannuttamisesta ulkomaisella velalla eläen kuin ”Hullu mies Huittisista!” – vain siksi, että isänmaattomat ja petolliset poliittiset päättäjämme ajavat Suomea alas ja selvitystilaan, jolloin maamme on pakko liittyä EU:n liittovaltioon, koska se on ”roskapankki”, jolla ei ole enää mitään arvoa, sillä kaikkihan mitataan rahassa eikä inhimillisille arvoille tai meidän suomalaisten ihmisoikeuksille ei anneta mitään inhimillistä eikä henkistä arvoa, koska valkoisena kansakuntana omaamme mittaamattomat määrät erilaisia ”yli valtaisia etuisuuksia”, jotka realisoituvat vain ja ainoastaan pistimenä rintalastassa.

  Reply
 • 23.11.2018 at 11:04
  Permalink

  Ei millään pahalla, mutta tässä artikkelissa mainitut asiat lienevät aika monen tiedossa.

  Ehkä lähtökohtaisesti kannattaisi miettiä, mikä on enää hyvin julkisella tasolla- minusta aika vaikea löytää mitään.Kaikilla tai suurimmalla osaa paikoilla ’istuu niihin sopivat henkilöt tähän ajan laatuun sopien” ja ”tulokset” voimme havaita kaikkialla.

  Oikeastaan kysymys kuuluu, kun on ongelmia, miten ne ratkaistaan?

  Puhuminen ja esiintuominen on hyvä juttu, mutta ei enää siinä vaiheessa, kun se muuttuu ”tautofoniaksi”.

  Suomi on oikeastaan aika surkea tapaus nykyään verrattuna moniin muihin maihin.
  Me sodan jälkeen syntyneet ”jytädisco-polvet.Pikkasen tainneet ”periaatteet, edellisten polvien opit unohtuneet”-ihan sama täällä, kunnes tajusin, että mitä hittoa, kuinka sitä onkaan ”annettu viedä harhaan” ja nyt koetan muistella niitä edellisten polvien oppeja -elämä opettaa, kun vanhenee.

  ”Täällä me netissä ”ulistaan” allekirjoittanut mukaan lukien; aika monet ”heränneet”, mutta mitä heräämisen jälkeen?
  Me oikeastaan ” sallitaan ” kaikki, silloinhan sitä saa, mitä tilaa-eikö vain?

  Koko järjestelmä on aivan ”sekaisin ja laho”.

  Mikään nykyisistä puolueista ei sitä tule korjaamaan seuraavien vaalien jälkeen-uskooko joku ihan oikeasti sen, vai miksi sitä ei tehty tällä vaalikaudella tai edellisellä?

  …..kuulemme,kuinka pitää lisätä maahantulijoita lisää ,kolmansista maista työvoimaa,vaikka Suomessa lienee 500 000 koulutettua työttömänä.Heh,aika hupaisaa ”päättäjiltä”…Ei meitä ollenkaan pidetä tyhminä-ei suinkaan.

  Kerronpa vaan, että persuihin luotan yhtä paljon kuin muihinkin.Mitä persut ovat saaneet KONKREETTISESTI aikaan?

  Muutoksia, hmmm….ovatko järjestäneet kansan verorahoista saamilla puoluetuilla isoja ”tempauksia” kansan tietoon esim. Gcm-sopimuksesta-en kyllä muista.

  Eilen oli mielenilmaus eduskuntatalon edessä tästä ”tuhoisasta” Gcm-sopparista.Kiitos aktiivisille ihmisille.

  Katsoin tallenteen, enkä kyllä nähnyt yhtään kansanedustajaa paikalla, mukaanlukien Persut, ainoastaan kansallismielisiä aktivisteja.

  Ehkä tämä kertoo kaiken. Siksi pari kertaa persuja äänestäneenä ja ”harhaanjohdettuna”…en eikä tututkaan äänestä enää persuja.
  Pyydän taas: Jumala siunatkoon Suomea ja sen isänmaallisia kansalaisia.

  Reply
 • 23.11.2018 at 11:38
  Permalink

  Luin kansalainen julkaisusta (Fria tideristä ,näin muistelen), että

  …..Ruotsi allekirjoittaa tuon yk:n sopimuksen ….lisää kuulemma ”taloudellista,sosiaalista” kehitystä ym.ym…

  Mitä tuohon voi oikeasti enää sanoa kaiken jälkeen?

  Suomen päättäjät aika monissa linjauksissa ”fanittaneet Ruotsia”.

  Ruotsi on näillä näkymin tuon jälkeen aivan tuhon oma, kansa vaihtuu ihan varmasti,jos ei ihme tapahdu.Mitkäs lait tullee kenties ennen pitkää käyttöön naapurissamme..?Länsiraja …apuva.

  Vaihtuuko Suomessa kansa ennen pitkää ja tuleeko tänne aivan uudet lait?

  Suomalaisten syntyvyys ennätysalhainen, kiitos päättäjien luomat olosuhteet, verot ym…
  ..tännetulleet saanevat kaiken ja ”heidän lisääntyvyys taattu”…enemmistönä muut sitten vaihtanevat Suomen laitkin??

  ”Kohdulla voidaan myöskin ottaa maa haltuun pitkässä juoksussa”.

  Reply
 • 26.11.2018 at 07:29
  Permalink

  Lukekaa Kari Uotin plogista; onko Suomen johto joutumassa Haagin rikostuomioistuimen käsittelyyn kansalaisten KIDUTUKSESTA koskien 90-luvun tehdyn laman jälkiseurauksia ?

  Tätä taustaa vasten ymmärtää sensuurilain, Kansainvälisen rikostuomioistuimen lahjonnan ja valtiopetoksen ( PL 118 § … kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.)

  Vain kansa vaihtamalla ”päättäjät” voivat välttyä vankilalta ?

  Siksi lainsäädäntövaltakin on MYYTY:

  Iltralehti 19.2. 2013 ”Miljoonien rahavirrat puolueille”. Jorma Heikkinen: ”Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.” Rahalla on saatu ”omanlaista lainsäädäntöä”.

  Mm. PL 118 § ( kastijärjestelmä). Laki 444/2012 miljardivarkaus ( archive.is/kimmoleaks.fi); Ilatelhti 7.4. 2012 ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus”.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.