Jyrki Åland: Poliisikin on ihminen

Kun on koko viikon sairastanut ja yskinyt keuhkoja pihalle, niin voin kertoa, että pää on tyhjä ja tuulinen kuin Haminan kaupunki. Kirjoituksen aiheen keksiminen voi joskus olla työn ja tuskan takana. Kyse ei ole siitä, etteikö pitkin viikkoa tulisi hyviä ideoita. Kiitos niistä, jatkossakin saa laittaa tulemaan vinkkejä ja ehdotuksia. Pikemminkin kyse on siitä, että yhteiskunnan eri toimijat pitävät huolen, että kirjoitettavaa on ja sitä on paljon.

En tiedä, kuinka moni on kiinnittänyt samaan asiaan huomiota kuin minä. Uutisista saa kaiken aikaa lukea toinen toistaan törkeimmistä rikoksista ja muun muassa raiskausten määrä on noussut. Kaiken huippuna oli uutisointi, jossa kerrottiin, että omaisuusrikoksia, kuten varkauksia ei edes tutkita. Toivotaan, että ne selviävät jonkun muun tutkinnan yhteydessä. Silmiin pistävää on myös ollut lehtien mielipidepalstoilla jatkunut jatkuva kirjoittelu avoimesta huumekaupasta keskuskaupunkien keskusta-alueilla ja kaikki tämä aivan julkisesti. Silti suurin ongelma on internetin vihapuhe, jonka torjuntaan tuntuu poliiseja ja määrärahoja riittävän. Kenen etu on, ettei rikosten torjuntaan ja niiden selvittämiseen enää panosteta?

Perjantaina 16.11 poliisiylijohtaja Kolehmainen motivoi uusia vasta valmistuneita poliiseja seuraavasti: ”Olemme olleet useamman kerran tilanteessa, jossa voimavarat on viritetty äärimmilleen, eikä särkymisvaraa ole enää ollut. Vaikka poliisin henkilöstö on erittäin sitoutunutta työhönsä, vaarana on, että henkilöstö väsyy ja kansalaisten luottamus poliisin kykyyn kantaa päävastuu arjen turvallisuudesta laskee. Ihmiset odottavat, että palvelumme ovat nopeasti saatavissa, rikoksia estetään ennalta ja ne selvitetään tehokkaasti. Tilastojen valossa palvelumme ovat kuitenkin kokonaisuutena heikentyneet. Hengen ja terveyden turvaavista tehtävistä emme ole halunneet tinkiä. Nyt tämänkin tavoitteen suhteen suorituskykymme on äärirajoilla.”

Mielenkiintoista on seurata yhteiskunnallista keskustelua. Esimerkiksi A-studion Talk -ohjelmassa puhuttiin Helsingin vihreiden Kati Juvan valtuustoaloitteesta, jossa esitetään valvotun tilan perustamista suonensisäisten huumeiden käytölle. Miten voi valtuusto olla niin tyhmä, että edes lähtee suunnittelemaan jotain sellaista, joka on lainvastaista. Ymmärrän, että huumeongelma on todellista ja se ei ole kaunista katseltavaa, kun porukat vetävät rojua suoneen julkisesti. Olisiko meillä näin pahaa ongelmaa, jos meillä olisi rajoilla kontrolli ja riittävästi poliiseja katukuvassa?

Jokainen on huomannut, kuinka radikaalisti peltipoliisien määrä on lisääntynyt. Syykin on selvä, kansakunta tarvitsee sakkotuloja, vaikka meille asiaa myydään liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Ikävä tosiasia on, että peltipoliisi valvoo vain liikennenopeuksia. Nyt kun maanteillä ei juuri poliisia näy, niin röyhkeimmät tien käyttäjät viis veisaavat liikennesäännöistä. Hetki sitten televisiossa esitettiin piilokameran omaisesti, mitä maanteillä tapahtuu. On eittämättä selvää, kun valvonta puuttuu, niin törkeät liikenteenvaarantamistapaukset lisääntyvät. Käyttäytyisivätköhän kansalaiset liikenteessä paremmin, jos poliisi liikkuisi keskuudessamme?

Entäpä sitten laiton siirtolaisuus ja pakkopalautuspaineet, jotka on sysätty poliisille? Laittomasti maassa oleva otetaan talteen vain jos hän kävelee poliisiasemalle, odottaa poistamista vastaanottokeskuksessa tai jää sattumalta kiinni jostain muusta asiasta, eli tulee pidätetyksi. Ei siis ihme, että me emme tiedä missä ovat ne tuhannet laittomasti maassa olevat, sillä kiinnijäämistä voisi verrata lottovoittoon. Tragikoomista on se, että poliisi on ottanut kampanjakseen tiedottaa kansalaisille milloin ja minkä verran on laittomasti maassa olevia palautettu onnistuneesti. Tälläkin viikolla poliisi twiittasi yhdestä onnistuneesta palautuslennosta, jossa kolme arabia pääsi onnellisesti kotiin. Tarvitsisiko meidän poliisin nöyrtyä tälle linjalle ”3 palautettu 8000 jäljellä” jos rajoilla olisi ollut kontrolli?

Tiedotusvälineissä tulee aina aika ajoin vastaan, että omaisuusrikoksia ei enää selvitetä. Selvittämättä jää näpistyksiä ja varkaudet yleisiltä paikoilta, moottoriajoneuvoista, kauppaliikkeistä, liikehuoneistoista ja asunnoista. Nyt on hyvä muistaa, että myös vahingonteot, petokset, kavallukset sekä ryöstörikokset kuuluvat omaisuusrikoksiin. Helsingin sanomien mukaan valtakunnallisesti poliisi on selvittänyt alle kahdeksan prosenttia niin sanotuista pimeistä varkauksista ja niiden yrityksistä, joissa tekijä ei ole jäänyt heti kiinni eikä hänen henkilöllisyytensä ole muutenkaan tiedossa. Joku nyt kysyy mikä pimeä rikos? Rikos muuttuu pimeäksi kun poliisi esittää syyttäjälle lainmukaisella perusteella kyseisen rikosasian rajoittamista eli sitä, että tutkinta lopetetaan tai sitä ei edes aloiteta. Asia jää tilastollisesti pimeäksi, vaikka epäilty olisikin tiedossa. Mikäli poliisilla olisi enemmän resursseja käytössä, niin selvittäisikö se myös enemmän rikoksia?

Oletko koskaan joutunut odottamaan poliisin saapumista? Rikostorjunnan resursseja suunnataan vakavien henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten sekä yhteiskunnan kannalta haitallisimpien tekojen tutkintaan, joten peltikolarin selvittely on jonon viimeisenä. Kiireellisissä tehtävissä poliisi on paikalla noin kymmenessä minuutissa. Taasen keskimääräinen saapumisaika hälytyksestä on 30 minuuttia. Maakunnissa ja haja-asutusalueilla lähdetään pääsääntöisesti tunnista liikkeelle. Jokainen voi miettiä, kuinka nopeasti apu tulee paikalle jatkossa, kun poliisien määrää on suunniteltu vähennettäväksi 600:lla hengellä.

Suomalainen poliisi on huippukoulutettu ja koulutus suojaa konstaapelia tiettyyn pisteeseen saakka, mutta se ei suojaa loppuun palamiselta. Meillä ensimmäisenä kohteeseen saapuvan partion pitää osata toimia itsenäisesti ja osata tehdä myös oikeita asioita. Poliisin ammattitaito ja osaaminen on harvaan asutussa maassa tärkeää.  Ikävä kyllä ensimmäisen partion jälkeen, seuraavaa ei ehkä tule. Samaan aikaan muissa pohjoismaissa ja Euroopassa poliisien määrää on lisätty, ja lisätään edelleen, mutta ei meillä Suomessa. Suomi on ollut pitkään vakaa yhteiskunta. Pienelläkin määrällä poliiseja on pärjätty. Monissa muissa vakaissa Euroopan maissa on puolestaan linjattu, että poliisilla pitää olla ”taktisia reservejä”.

Uutta kuitenkin keksitään. Kun Suomessa partiointia suoritetaan harvaan asutulla alueilla jatkuvasti vähemmän, mietitään nyt jopa jonkinlaista somessa päivystävää kyläpoliisia. Meille on myös tuttua nuo kuuluisat vihapuhepoliisit. Joku Suomessa kuvittelee, että poliisin massiivinen ja aito läsnäolo sosiaalisessa mediassa lisäisi merkittävästi turvallisuudentunnetta. Paska puhetta sanon minä. Sen, mitä on kuullut ystäviltä, jotka ammatikseen vastaavat meidän turvallisuudesta, sanovat, että nyt kaivataan lisää poliiseja kenttätyöhön muun muassa takaamaan toistensa työturvallisuuden.

Miksi sitten meillä ei ole satsattu poliisin määrään, kuten muualla Euroopassa? Ehkä siksi että meillä ei ole siihen varaa. Suomi on sosialisoitu ja kupattu tyhjäksi. Yhdessä maailman korkeinten verotetussa maassa meillä ei ole varaa edes ylläpitää riittäviä poliisivoimia. Meiltä kyllä löytyy varaa haittamaahanmuuttoon ja sen kustannuksiin, meillä on varaa antaa kehitysapua, meillä on varaa kannattamattomiin yritystukiin, meillä on varaa jakaa varoja tulonsiirroilla vuokra-asuntoyhtiöille, meillä on varaa ylläpitää verovaroin ammattiyhdistysliikkeitä, mutta ei poliisiin joka vastaa yhteiskuntamme turvallisuudesta.

Elämme tällä hetkellä veitsen terällä. Poliisien voimat on jo vedetty äärirajoille, mutta kuinka kauan he jaksavat? Resursseja pitää saada nopeasti lisää, yksi tai kaksi lähiöpoliisia ei ole ratkaisu. Ratkaisu ei myöskään ole se, että kansalaisten sanomisia valvotaan verkossa, vaan nyt tarvitaan lisää väkeä kentälle, kyberrikollisuuden torjuntaan oikeaa osaamista ja päättäjiltä viisaita päätöksiä. Theodore Roosevelt sanoi aikanaan ”Yhdeksänkymmentä prosenttia viisaudesta on olla viisas ajoissa.”

Jyrki Åland

20 thoughts on “Jyrki Åland: Poliisikin on ihminen

 • 17.11.2018 at 11:00
  Permalink

  Ei lisää resursseja poliittiselle poliisille!

  Reply
 • 17.11.2018 at 11:09
  Permalink

  Poliisi on palannut perustehtäväänsä: hallituksen suojeleminen kansaa vastaan. Hallituksen suojeleminen, se vaan on poliisin perustehtävä ja olemassaolon tarkoitus siinä kuin armeijan tarkoitus on suojella hallitusta ulkomaisia hallituksia vastaan. Ei siitä pääse mihinkään.

  Kaikki järjestelmät joutuvat olemassaolon taistelussa lopulta keskittymään olennaiseen. Poliisi supistamaan toimintansa kansan vakoilemiseen, ajatusrikollisten ja totuuden kertojien vangitsemiseen. Kaikki peliin hallituksen puolesta sillä hallitus ja vain hallitus maksaa poliisin palkat. Suojelemalla hallitusta poliisi varmistaa oman palkkansa maksun ja loppupelissä poliisin tehtävä on vain oman palkkansa puolustaminen: Hallitus ei uskalla ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin, jotka vaarantavat poliisien palkanmaksun.

  Pian sen jälkeen, kun Euro on romahtanut näemme Suomessakin sen ilmiön, että poliisi sakottaa kansalaisia käteismaksua vastaan; vain siksi, että se voi kuitata päältä pois omat palkkasaatavansa. Ja miksi edes sakottaa? Voihan aseistettu poliisi suoraan ryöstää kansalaisia, joiden hallusta se tavoittaa rahaa. — Olisivat kuitenkin käyttäneet tuon rahan johonkin rikolliseen tarkoitukseen ja oliko sen rahan alkuperäkään niin sata-varmasti laillinen.

  — USA:ssa on jo vuosia ollut käytäntö, että kansalaisilta konfiskoidaan käteinen raha ja tuo raha käytetään paikallisen poliisilaitoksen ”kustannuksiin”. Ja niitähän on.

  Reply
 • 17.11.2018 at 11:55
  Permalink

  Eikä varsinkaan yhtään lisää resursseja poliisivaltiolle!

  Älkää nyt perkele peräänkuuluttako enemmän resursseja poliisivaltiolle.

  Miten pääsisimme eroon ylisuuresta julkisesta sektorista. Suomessa on liikaa julkisia suojatyöpaikkoja.

  Ei yhtään uutta virastoa enää Suomeen!

  Myös seuraavista eduskuntavaaleista tulee pelle hermanni vaalit. Aivan lapsellista touhua.

  Jos Suomeen halutaan Sveitsin malli se tarkoittaa myös silloin että kansanäänestykset ovat SITOVIA!

  En näe mitään ongelmaa poliisien resursseissa. Paljon suurempi ongelma on se että ei saa puolustaa itseään Suomessa. Jos käytät pippurisumutetta tai muita voimakeinoja puhumattakaan ampuma aseista joutuu se joka on puolustautunut tuomiolle! Tämä on paljon suurempi ongelma kuin sinitakkien itku resursseista.

  Reply
 • 17.11.2018 at 12:38
  Permalink

  Ruotsista on pitemmän aikaa kuulunut uutisia, että poliisit siirtyy muihin tehtäviin ja ala ei kinnosta nuoria. Enkä ihmettele.

  Suomessakin poliiseiksi halutaan jonon ohi ulkomaalisia..kannattaa pitää fb ja muut some tilit puhtaana ulkomaalaisten tekemistä rikos uutisoinnista sillä semmosia ei poliisiin oteta.

  Reply
 • 17.11.2018 at 13:13
  Permalink

  Jyrki Åland näkee olennaisen katkelma tekstistä:
  ”Ehkä siksi että meillä ei ole siihen varaa. Suomi on sosialisoitu ja kupattu tyhjäksi. Yhdessä maailman korkeinten verotetussa maassa meillä ei ole varaa edes ylläpitää riittäviä poliisivoimia. ”
  Juurikin näin. Deep State johtoinen Suomi on kupattu tyhjäksi klassisin valtion romauttamisen keinoin ja meidän nykyinen ja kuusi edellistä hallitustamme ovat olleet innolla mukana globalistien rikollisessa toiminnassa tehden ryöstämisestä laillista.
  https://www.youtube.com/watch?v=3vw9N96E-aQ

  Reply
 • 17.11.2018 at 15:27
  Permalink

  Ensin haalitaan ”rikollisia” maahan tuhansittain.
  Siis ihmisiä joiden primitiiviset tavat ja uskonnon määräykset ovat pitkälti lainvastaisia.
  Sitten rikokset lisääntyvät.
  Yleinen järjestys katoaa.
  Lisätään poliiseja.
  Matut lisääntyvät, samoin rikokset.
  Lisätään taas poliiseja.
  Sama ralli jatkuu…..
  Kenellekään ei tule mieleen pysäyttää ”monikulttuurista” invaasiota…..

  Reply
 • 17.11.2018 at 16:08
  Permalink

  Theodore Roosevelt oli juurikin samojen saatanallisten voimien marionetti, jotka ovat kaiken pahan takana. Ehkäpä meille ei edes haluta mitään viisautta, saati sitten ajoissa. Kaikki on suunniteltua kansanmurhaa

  Reply
  • 17.11.2018 at 18:09
   Permalink

   Itseasiassa Theodore Roosevelt oli hyvinkin maahanmuuttokriittinen. Hän sai nähdä aitiopaikalta maahanmuuton negatiivisen puolen.

   Reply
   • 18.11.2018 at 07:33
    Permalink

    Voi olla pitää tarkistaa. Kansalle oli esiinnyttävä. Silti hän kuului saatanalliseen eliittiin ja sinä tietämättömiin apinoihin

    Reply
   • 18.11.2018 at 07:35
    Permalink

    Roisaalta juuri tuohon aikaan tuli paljon mamuja ja etenkin Venäjän juutalaisia, joten epäilen suuresti ”tietojasi”. 20-luvulla vasta alettiin ottaa ryhtiliikettä edes hieman. Laittomien virta tietenkin jatkui, koska hallinto oli jo solutettu

    Reply
   • 18.11.2018 at 07:36
    Permalink

    Veikkaan, etä oli aikansa hengen vanki vain ja edeltäjiensä pykälien. Eliitti omasi lihakset nykyumenoon vasta 60-luvulla

    Reply
 • 17.11.2018 at 16:30
  Permalink

  Lotto Kolehmainen voisi nyt ensitöikseen lopettaa ne vihapoliisit ja laittaa nekin oikeisiin töihin, vaikkapa sinne liikenteeseen, sillä siellä kuolee ja loukkaantuu ihmisiä ihan ”aikuisen oikeesti” kun sen sijaanv valvotaan kaikenmaailman ”mimosa perseiden” herne neniä ettei mussukoille tulisi paha mieli.

  Poliisi ei valvo eikä estä haittamaahanmuuttajien rikoksia puhumattakaan koko ajan nyt läsnä olevan ja tulevan islamistisen terrori-iskun tapahtumista, vaan päinvastoin perseilee mustien katujengien kanssa gangsta kuvissa ja pelaa potkupalloa purkaen vihansa niihin suomalaisiin, joilla on vielä järki tallella ja selvä käsitys siitä mihin tällainen kehitys tulee väistämättä johtamaan.

  Viimeksi se tärkein eli poliisikoulutus on muutettava jäsenkirja -hyväksymispapereista tietomääräis karsintaan ja psykologisiin kokeisiin, jossa määritellään kova ”rauta” eikä vain poliittinen ”softa” joka johtaa siihen, että poliisina toimii niin fyysisiltä kuin henkisiltä ominaisuuksiltaan paras mahdollinen henkilö. Poliisivoimissa ei tarvita 1930-luvun Neuvostoliiton armeijan poliittisia komissaareja, jotka huolehtivat poliittisesta ”oikeaoppisuudesta” ja ideologisesta ”kasvatuksesta” samaan aikaan kun ”valkoinen kuolema” napsii 30-asteen pakkasessa palelevia puna-armeijan sotilaita, jotka ovat kuin orpoja piruja matalissa jäisissä kuopissaan.

  Toiseksi tärkein asia on tämän päivän poliisikunnan ottaa tuumaustunti korskeasta ja vallanhimoisesta käytöksestään tavallista suomalaista kohtaan, jotka ovat ”liikaa” omassa maassaan. Onko poliisilla varaa olla yhtä tyhmiä kuin päättäjät ovat kääntäen selkänsä Suomen kansalle. Sillä kansan käsi on kärttyisä silloin kun kansakunnan tuki lakkaa olemasta ja kaikki sillat ovat poltetut selkänsä takana huolta vailla varmana ikuisesta nykyisen valtaklikin hallinnasta ja politiikan jatkumisesta. Kyse on tässä maailmassa kuin luonnonlain omaisena voimana se, että valtaapitävien ja itsevaltiaiden päivät päättyvät joskus hyvinkin lyhyessä ajassa kuten esim. Romanian diktaattori Nicolae Ceaușescun (1918-1989) kävi hänelle viimeisenä jouluna. Kaikella on aikansa ja eikä ole ajatonta kuolemaa.
  Valta on kuin kuuluisuus ja maailman suosio. Se on katoavaista.

  Reply
 • 17.11.2018 at 22:00
  Permalink

  Monikulttuurin kannattajat eivät huomioi lainkaan sitä, että monikulttuurisessa valtiossa täytyy olla mm. oikeasti toimiva kotoutusmenetelmä jonka seurauksena selvästi yli puolet tulijoista on työelämässä alle vuodessa saapumisestaan, rikoksista seuraa oikeasti rangaistus (ankarampi kuin nykyisin), omaisuuden- ja henkilökoskemattomuuden rikkomattomuus on turvattu tarvittaessa vapaammilla aselaeilla (esim usa ja israel)…Lainsäädäntömme ei siis kaikilta osin vastaa nykytarpeita, siksi en kykene kannattamaan monikulttuurista yhteiskuntaa… Edellämainittu lainsäädäntötyö ja siihen kuuluva julkinen keskustelu olisi pitänyt käydä jo 90-luvulla, nyt ainoa jäljellä oleva keino on toimia monikulttuurisuutta vastaan (laillisesti siis)…

  Reply
 • 18.11.2018 at 01:17
  Permalink

  Pitäisi kysyä kenttätyötä tekeviltä kyynistyneiltä poliiseilta, mikä mättää, siellähän se aito tieto on, ruumiit, narkkarit, juopot, puukkujunkkarit, mielenvikaiset, jne. rattiraivot, rattijuopot, matut, jne….

  Reply
 • 18.11.2018 at 10:35
  Permalink

  Miten se menee täällä Suomessa, kun käsittääkseni poliisin tulisi valvoa lain noudattamista, mutta nyt on palkattu nettipoliiseja valvomaan vihapuhetta jota ei ole edes laissa määritelty? Kaiken kaikkiaan tämä valtion johdon tukema turvapaikkamatkailu on aiheuttanut valtavat kustannukset Suomelle ja siinä valtion johto on tehnyt valintoja joista ei ole enää paluuta entiseen. Mikään ei ole liikaa kun on kyse turvapaikkamatkailusta, mutta leipäjonojen tukemiseen ei ole varaa. Millaisilta ihmisiltä tulee tuki vaaleissa näin epäoikeudenmukaista ja kaiken järjen vastaista politiikkaa ajavalle valtion johdolle? Täällä ei valtion johto eikä äänestäjät pysty ilmeisesti ajattelemaan yhtä vaalikautta pidemmälle.

  Reply
 • 18.11.2018 at 12:59
  Permalink

  En moittisi rivipoliisia, ainakaan helsingin ulkopuolista tavallista työtä tekevää maalaispoliisia. Moni varmaan puree hammasta nykymenolla, kuten useampi muu Suomalainen, mutta mölyt on pidettävä mahassa jos aikoo säilyttää työpaikkansa. Itsellä on ainakin ainoastaan myönteisiä ”kokemuksia” poliisista, no se yksi ja ainoa ylinopeussakko ja palopuhetta pitävä nuorempi konsta vähän ärsytti mutta vanhempi oli kiinnostunut turbo auton tehoista.Oli ollut samanlainen.

  Reply
 • 18.11.2018 at 20:17
  Permalink

  Lue nyt tuo Iltalehden juttu.

  Ne on kuule ihan rivipoliiseja ja rivituomareita jotka näitä oikeusmurhia tekevät.

  Koko laitos on mätä.

  Ihan rivipollisit, rivituomarit ja rivikansanedustajat kyykyttävät suomalaisia.

  Heidän yläpuolella on tietysti vielä suurempia paskoja.

  Reply
 • 24.11.2018 at 23:54
  Permalink

  Kaksi Suomen merkittävimmistä syistä ”ei ole varaa” syndroomalle ovat ensimmäiseksi se, että ollaan jämähdetty vanhanaikaiseen rahoitusmarkkinapolitiikkaan ja toiseksi, ei osata ylläpitää tuottavia valtionomaisuuksia.
  Taloutensa kuntoon nähden Suomella on massiivinen vaje rahasto-omistuksissa sekä velan määrässä.

  Täällä aina ajatellaan, että on vaarallista ottaa velkaa, koska joku on heti tuhlaamassa nostetun velan johonkin ja seuraavasa hetkessä toinen tunari keksii myydä velkarahalla rakennetun valtio-omaisuuden tuottamaan voittoa jollekin toiselle taholle.
  Kuitenkin Suomelta menee sivu suun suuri määrä pelkkiä korkotuloja siksi, ettei se osaa ottaa velkaa ja pistää rahoja vaan kerta kaikkiaan korkoa tuottavaksi pääoma möykyksi. Ei kaikkea velkarahaa tarttisi heti pistää palamaan johonkin hulluun projektiin vaan projektit pitäisi valita tarkkaan ja harkita tuottavuutta.

  Velan otto ei sinänsä ole vaarallista, kun kerran korko on pieni ja on helppoja tuottavia sijoituskohteita.

  Suomi on vakavasti alivelkaantunut ja jankuttaa silti mielipuolen lailla täysin vastakkaista mandraa velasta.

  On kuin koko maassa ei kuunneltaisi ainoatakaan nykyaikaisen rahatalouteen tutustunutta.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.