Etlan mukaan noin puolet uusista työpaikoista hallituksen ansiota

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, Etlan arvion mukaan kilpailukykysopimus ja työn tarjontaa lisänneet uudistukset ovat tukeneet kasvua merkittävästi. Samainen taho arvioi hallituksen toimien tuoneen noin puolet hallituskaudella toteutuneesta runsaan sadan tuhannen työpaikan lisäyksestä. 

Etla näkee Suomella olevan edellytykset päästä noin kahden prosentin kasvuun seuraavallakin vaalikaudella, joskin nopean kasvun jatkuminen sekä tavoiteltu 75 prosentin työllisyysaste vaativat kuitenkin lisää rakennemuutoksia.

Etlan tänään julkaisema laaja raportti ”Suomen kasvu – Menetetty vuosikymmen ja lähivuosien mahdollisuudet” käsittelee yksityiskohtaisesti Suomen tuotannon ja työllisyyden heikkoa kehitystä vuosina 2009-2015 sekä Etlan näkemyksen mukan nopeaa kasvukäännettä vuoden 2015 jälkeen.

Raportissa todetaan työpaikkojen määrän kasvun olleen aluksi hidasta, mutta kiihtyneen vuonna 2017. Tuotannon ja työllisyyden kasvu on ollut laaja-alaista, monilla toimialoilla ja laajasti koko maassa. Myös vienti ja investoinnit ovat viime vuosina kasvaneet nopeasti.

Kasvu jatkuu jos jossittelut toteutuvat

Vesa Vihriälän, Mika Malirannan, Ville Kaitilan, Antti Kauhasen, Tero Kuusen ja Markku Lehmuksen raportissa nähdään tuotannon kasvun ja työllisyyden lisääntymisen johtuneen useasta samanaikaisesta seikasta. Vientimarkkinoiden veto on auttanut, mutta ei selitä Suomen kasvun nopeutumista suhteessa vertailumaihin

– Havaitsimme, että Suomen kustannuskilpailukyky on selvästi parantunut kiky-sopimuksen ansiosta. Tämän lisäksi on toteutettu rakenteellisia uudistuksia, jotka ovat lisänneet työn tarjontaa. Uudella kikyn tapaisella kustannustason alentamisella tuskin kuitenkaan voidaan lisätä työllisyyttä jatkossa, joten työn tarjontaa lisääviä ja tuottavuutta vahvistavia uudistuksia on syytä jatkaa. Sitä suuremmalla syyllä, kun kansainvälinen ympäristö lähivuosina tuskin on kasvulle yhtä suotuisa kuin viime vuosina, toteaa Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Raportti päätyy kolmeen potentiaalisen tuotannon kasvuskenaarioon lähimmälle viidelle vuodelle: optimistinen eli 2,6 prosenttia, realistinen eli 2,1 prosenttia ja pessimistinen eli 1,3 prosenttia. Ilman työllisyysasteen nousua kasvuluvut olisivat 0,5 prosenttiyksikköä pienemmät kullakin vaihtoehdolla, mutta pakkaselle ei Etlan mukaan mennä missään mainituista tapauksista.

Työllisyysaste on Etlan mukaan mahdollista nostaa tulevalla vaalikaudella noin 75 prosenttiin, jolloin se mahdollistaa kahden prosentin talouskasvun jatkumisen. Tällöin kuitenkin tarvittavien rakennemuutosten kunnianhimon on oltava suurempi kuin viime vuosina mutta kuten sanottua, Etla näkee tämän realistisena kasvuna ja työllisyysasteena.

Lähde: Etla

Aiheeseen liittyvää:

22 thoughts on “Etlan mukaan noin puolet uusista työpaikoista hallituksen ansiota

 • 12.11.2018 at 16:52
  Permalink

  Onko työllistetty eduskuntaan avustajiksi? Entäs se toinen puoli?

  Reply
  • 13.11.2018 at 12:38
   Permalink

   TE -toimistoihin työttömille soitteleen.

   Reply
 • 12.11.2018 at 17:06
  Permalink

  Hätkähdyttävä tulos: Lähes 500 000 suomalaista tekee ilmaista työtä
  https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-suomalaista-tekee-ilmaista-tyota/

  Aktiivimalli on vain jäävuoren huippu – Pysäyttävä kirje asiantuntijalta: ”Palkattoman työn määrä on räjähtänyt”
  https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/aktiivimalli-jaavuoren-huippu-pysayttava-kirje-asiantuntijalta-palkattoman-tyon-maara-rajahtanyt/

  Ei varmaan tarvitse lisätä muuta kuin palkattomia työntekijoitä on lisääntynyt ihan vitusti, eikä loppua näy, itse en moiseen suostu ikinä!

  Reply
  • 13.11.2018 at 03:59
   Permalink

   Minkälaista olisi elää yhteiskunnassa, jossa voisi herätä joka aamu ilman herätyskelloa? Ja niin edelleen:

   ”What would it be like to live in a world where you woke up naturally, not to an alarm. That you didnt have to rush around getting four people out the door at 8 am while you run around trying to get to work to punch that clock. Driving like a maniac to make it to punch that clock on time or risk losing your way to survive. To work through your day with others that dont hate the world or their time clock job or their spouse and so on. To listen to a woman sing quietly of gods and sky and the gift of water instead of the radio blaring garbage about killing people and raping people or divorce or death. As a species we have devolved. We are no longer healthy or hearty and our hearts are filled with the dark programming of this world...

   Reply
   • 13.11.2018 at 10:00
    Permalink

    Siinä kokeilet mitä on tehdä töitä ilman palkkaa.

    Reply
 • 12.11.2018 at 17:23
  Permalink

  Tilasto kikkailua. Oikeaksi työpaikaksi tulisi laskea ainoastaan palkkatyö jolla elättää itsensä ja mahdollisen perheensä ilman yhteiskunnan avustuksia.
  Työkokeilu tai kuntouttava työtoiminta eivät ole työpaikkoja. Ne ovat orjuutta.
  Jotenkuteh Suomen kielen oppineita elintasosurffari mamuja tietenkin on tulkkeina. Heidät lasketaan työllisiksi jos tarkastelujakson aikana on tuntikin tulkkaus hommia.
  Mahtaa siinä musu naisen alapäävaivat tulla totuuden mukaisesti kerrotuksi lääkärille, kun tulkkina on tappajan katseinen elvisklooni.

  Reply
  • 12.11.2018 at 20:55
   Permalink

   1 tunti viikossa työtä tai työllistämistoimia poistaa työttömyystilastoista, siis runsas 4 tuntia työllistämistoimia kuussa, tunti viikossa ja olet kuukauden pois tilastoista.

   6 tuntia työtä kuukaudessa tekee jo osa-aikatyöläisen, bravoo!
   Ei porvarihallituksen Aktivointimallin työehto ole turhaan 18 tuntia kolmen kuukauden tarkastelujaksolla. 6 tuntia töitä kuukaudessa x 3 (6+6+6 tuntia) ja olet 3 kk osa-aikatyöläinen. Hyvin on mietitty nämä tilastokikat 😉

   Reply
 • 12.11.2018 at 18:12
  Permalink

  Härskiä propagandaa. Tämä hallitus on PASKA. Ei mulla muuta..

  Reply
 • 12.11.2018 at 18:29
  Permalink

  — Kuka maksaa ETLA:n tutkijoiden palkat?
  — Kuka antaa uudet virkanimitykset suotuisista vaalinalusennusteista?

  Reply
 • 12.11.2018 at 18:52
  Permalink

  Kyrpä pipilä pönkittää itsetuntoaan tilaamalla vaalit mielessään etlalta moisia valheita, saatte nähdä että seuraavaksi vuorossa on valtiollinen valehtelukeskus tilastokeskus. Aiemmin lesta ilmoitti viettävänsä joulu bileet lasten kanssa, en kyllä veisi lapsia moisen lesta kyrvän tilaisuuksiin.

  Mutta eikös tollaselle sairaudelle ole jo nimikin olemassa, joka uskoo omiin valheisiinsa lopulta, kun tarpeeksi niitä itse hokee, ja kyrpä pipilä on kyllä jaksanut kehuskella Suomen pelastamista, kun tulos on täysin toisinpäin.

  Reply
 • 12.11.2018 at 19:02
  Permalink

  Pistäkää toki noille etlan valehtelijoille palautetta Sipilän tilatuista valheista.

  Toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, ETLA, p. 043-824 1660, vesa.vihriala@etla.fi

  Reply
 • 12.11.2018 at 19:38
  Permalink

  Oman tutkimukseni perusteella ennustan, että ensi vuonna palkat ja eläkkeet nousevat n. 10-20% ja verot laskevat keskimäärin 40%.
  Tämä tietysti sillä ehdolla, että Suomeen saadaan vielä tänä vuonna vähintään 500 000 siirtolaista.

  Reply
 • 12.11.2018 at 20:46
  Permalink

  2015 porvarihallituksen aloittaessa työttömiä oli Suomessa noin 300 000.
  2018 elokuussa Petteri Orpo kertoi Suomen työttömien ”kovan ytimen” olevan edelleen 250 000 henkeä.

  300 000 – 250 000 = 115 000 vain Alexander Stubbin porvarilaskuopilla, jossa 10% ja 90% vaihtavat paikkaa aina tarpeen mukaan.

  Melkoisia ihmeidentekijöitä nämä Sipilä ja Orpo kun taikovat työläisiä tyhjästä, kuin konsanaan Jeesus vedestä viiniä. Vai olisiko kokoomustaa magiaa?

  Reply
 • 12.11.2018 at 21:19
  Permalink

  Isänmaamme kansallisomaisuuden myynti ulkomaalaisille sijoittajille jatkuu.
  Kauppatase on alijäämäinen ja valtio velkaantuu.
  Kekkonen sanoi viisaasti aikoinaan: Kokoomusta EI saa päästää hallitukseen.
  Nykyinen keskusta on samaa paskaa kokkareiden kanssa, ovat Bilderbergin eliitin nuoleskelijoita.
  Sipilä myisi vaikka äitinsä jos rahaa saisi tarpeeksi.
  Onkohan Berneri jo omansa myynyt?
  Rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy. Itseasiassa keskiluokkakin köyhtyy.
  Etenkin pääkaupunkiseudulla jossa asuminen on törkeän hintaista!
  Keinottelijat vuokraavat kämppiä kiskurihinnoin ja yhteiskunta maksaa vuokratukia. Järjetöntä pelleilyä.
  Vuokrasäännöstely pitäisi palauttaa.

  Reply
 • 13.11.2018 at 04:38
  Permalink

  Etlahan on keskustavetoinen, jota johtaa keskustan Vihriälä joka on sen rikollis vihrialän velipoika, joka taas kähmi rahaa omiin taskuihin nuorisosäätiö keississä ja josta sai tuomion. Eli onko tämä pulju puolueeton, no ei taida olla vaan jäljet johtavat Sipilän takapihalle. Todella uskottava raportti, buahhhaaaa.

  Reply
 • 13.11.2018 at 06:18
  Permalink

  Jos Etlan raportti pitäisi paikkaansa, niin työttömien määrä pitäisi olla sen satatuhatta pienempi kuin hallituksen aloittaessa. Tämän pitäisi myös näkyä käytännössä verotulojen kasvuna sekä työttömyyden aiheuttamien päivärahojen ja erilaisten sosiaalitukien säästöinä miljardeilla euroilla.

  Etlan raportti on pelkkää propagandaa josta todellisuus on hyvin kaukana, niin kutsuttua toiveajattelua. Tämän voimme todeta mustaa valkoisella katsomalla nykyisen hallituksen budjettien toteutumia tulojen ja menojen suhteen.

  Reply
 • 13.11.2018 at 07:08
  Permalink

  Mielestäni ETLAn tulos on virheellinen, sillä kuulin juuri luotettavasta hallituslähteestä, että KAIKKI työpaikat ovat hallituksen ansiota.

  Reply
 • 13.11.2018 at 09:49
  Permalink

  Joo hallitus lisännyt palkatonta työtä, työkokeiluja ynnä muuta älytöntä pelleilyä.

  Reply
 • 13.11.2018 at 10:42
  Permalink

  Jaahas, kyrpä pipilä kyselee keskusta vetoiselta kyrvältä onnistumisistaan, ja kokoomus paskat kyselee gallupit, no kuinkas ollakkaan kokoomus paskojen eero lehden gallup lafkalta, eikä ilmassa ole minkäänlaista korruptiota taaskaan..

  Reply
 • 13.11.2018 at 11:55
  Permalink

  Taitavaa ja kieroa propagandaa kyykytys-politiikan puolesta. Ollaan tosin jo totuttu siihen, ettei kansalta enää koskaan kysytä yhtään mistään mitään. Vaalitkin ovat yleensä pelkkää pelleilyä, koska puolueet ottavat komentoonsa jostakin Suomen ulkopuolelta globalististen ajatushautomoiden uumenista. Mikään ei saa uhata talouden volyymin kasvattamista suuryritysten ja -pankkien ja niiden ohjailemien poliittisten teattereiden ehdoilla.

  On toisaalta hyvin erikoista se, että kansalaisen mielipiteellä on kuitenkin sikäli merkitystä, että jos se on väärä ja liian kiukkuinen, niin siitä voi joutua viranomaisten hampaisiin. Tämä on aika ristiriitaista, koska noita mielipiteitä ei kuitenkaan oteta koskaan huomioon. Kuitenkin ne häiritsevät ja niitä pyritään vaimentamaan. Tarve tälle onkin somen tai pienten nettijulkaisujen aikaansaama ilmiö, koska täydellistä mediakontrollia ei voida enää saavuttaa.

  Reply
 • 13.11.2018 at 13:42
  Permalink

  Jopa Etla vitsin murjaisi! Etla on aikoinaan ollut varsin uskottava ja asiantunteva taho määrittelemään Suomen taloudellista tilaa ja kehitystä. Niin kuin kaikki muutkin tahot nykyään. Etlan toiminta on mennyt pitkälti ”*Ruljanssiriihen” puolelle.

  *Spede Pasasen radiohupailun nimi, jota esitettiin radiossa 1960-luvun alkupuolella. Ajankohta oli sikäli merkittävä, että Spede toi Suomeen nk. greisi -huumorin ”terävimpänä kärkenä” papukaija G. Pula-aho, jota esitti legendaarinen Leo Jokela.
  Mm. silloiset opettajat paheksuivat tuota papukaijaa, sillä lapset innostuivat ohjelmista ja siihen kuinka ”epä papukaijamainen” G. Pula-aho oli mm. ravintonsa suhteen, joka ei pitänyt yhtä ”oikeiden” papukaijojen ruokavalion suhteen, joka oli aivan liikaa silloisille tiukkapipoisille opettajille.

  Kun nyt ajattelee missä nyt ”mennään” koulumaailmassa, niin ei voi muuta sanoa kuin, että HOH-HOIJAA.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.