JHL aloittaa lakon maanantaina – ”Työpaikalle ei mennä enää missään tilanteessa”

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti eilen aloittavansa tulevana maanantaina kahden vuorokauden lakon. Työtaistelutoimet on tarkoitettu painostukseksi hallitusta vastaan. Hallituksen aikomukset madaltaa työntekijän irtisanomiskynnystä alle kymmenen työntekijän yrityksissä on kiristänyt AY-liikkeen pinnaa jo alusta saakka, eikä hallituksen esitykseen tekemät lievennykset muuttaneet tilannetta mihinkään suuntaan.

JHL puhuu omilla nettisivuillaan koko AY-liikkeen puolesta ja kertoo poliittisen lakon syyksi seuraavaa:

– JHL on lähtenyt poliittiseen työtaisteluun, koska maan hallitus on jälleen kerran heikentämässä työntekijän asemaa. Hallitus haluaa helpottaa irtisanomista yrityksissä, joissa on töissä 10 henkeä tai alle. Työehtojen heikentäminen ei paranna työllisyyttä. Se on ensi askel kohti irtisanomissuojan laajempaa purkamista. Lisäksi esitys asettaisi työntekijät henkilöperusteisissa irtisanomistilanteissa eriarvoiseen asemaan työpaikan koon perusteella. Ammattiyhdistysliike ei hyväksy tätä.

Liiton ohjeistus lakkoilijoille selkeä: ”Työpaikalle ei mennä enää missään tilanteessa”

Ammattiliiton ohjeistus lakkoiluun pitää sisällään mm. ohjeistuksen siitä, kuinka toimia esimerkiksi työnantajan tarjoamien ”työsuhde-eduiksi” kutsuttujen työvälineiden, kuten puhelimen tai tietokoneen suhteen:

– Jos työnantaja pyytää, on lakon alkaessa jätettävä työnantajan hallintaan työnantajan työntekijälle työsuhde-etuna luovuttamat työvälineet.

JHL:n aiemmin asettama ylityö ja vuoronvaihtokielto on liiton mukaan voimassa aina sunnuntaihin, puoleen yöhön saakka ja liitto kieltääkin sen varjolla lakkoon valmistautumisen esimerkiksi tunteja etukäteen pankittamalla.

– Ennen lakkoa työpaikalla työskennellään normaalin työrytmin mukaisesti. Lakkoon ei saa varautua esimerkiksi tekemällä töitä varastoon.Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa 21.10.2018 klo 24.00 saakka.

Työpaikalle menemisen lakon alkamisen jälkeen liitto kieltää jyrkän yksiselitteisesti:

– Lakkoilmoituksessa kerrotaan aina kellonaika, milloin lakko alkaa. Töihin ei enää mennä lakon alkamisajan jälkeen. Lakon alkamisen jälkeen työpaikalle ei mennä enää missään tilanteessa.

Lakko koskee vain tiettyjä aloja ja työnimikkeitä, eikä esimerkiksi hoitajia tiettävästi ole menossa lakkoon. Sen sijaan siivous- ja kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa ja liikunta-, urheilu- ja kulttuuritoimessa lakkoillaan ympäri Suomen niiden työntekijöiden osalta, jotka ovat kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen, kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen, kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen tai AVAINTES:n piirissä.

Ammattiliiton tiedotteessa kerrotaan erillisenä yksityiskohtana, että vaikka muiden osalta ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy 21.10.2018, Koiviston Auto Oy:n työntekijöiden osalta kyseiset toimet ovat voimassa aina 28.10.2018 saakka.

Hallitus ei toistaiseksi ole osoittanut minkäänlaista taipumista AY-liikkeen vaatimusten edessä. Tietoa siitä, onko hallituksella sen enempää aikomusta kuin halua neuvotella työntekijäpuolen kanssa asiasta, ei ole saatu.

Lähde: JHL

18 thoughts on “JHL aloittaa lakon maanantaina – ”Työpaikalle ei mennä enää missään tilanteessa”

 • 18.10.2018 at 09:42
  Permalink

  Mitä noi julkisen puolen aivottomat vasemmistoloiset nyt oikeen lakkoilee. Eihän toi irtisanomissuoja-asia edes koske julkista puolta, sehän on pienten ylsityisyritysten työntekijöihin vaikuttava tekijä.

  Reply
  • 19.10.2018 at 05:43
   Permalink

   Laittavatko suuren verilöylyn tms. tuolle lakkoiluajankohdalle, jotta voivat demonisoida lakkoilua maksimaalisesti? Ei mitään uutta..

   USA:ssa ainakin demarit ovat radikalisoituneet ääri-vassareiksi.

   ”Jännityksellä” odotan kuitenkin, että mihin verisiin tehtäviin tänne on roudattu kymmeniä tuhansia taisteluintoisia nuorukaisia lähi-idästä? Heistä suuri prosentti omaa NATO-ase -koulutuksen.

   Reply
 • 18.10.2018 at 09:48
  Permalink

  Ay-liike saa tästä taas helvetilliset haukut ja porukkaa siirtyy loimaan kassaan.
  Kysyn vaan, MIKÄ MUU kuin AY-LIIKE puolustaa duunareita?
  Duunaripuolueet SDP,Persut vai Vassarit?
  Ei ainakaan se yksityinen kassa joka nettoaa ihan tyhjästä.

  Reply
  • 18.10.2018 at 15:31
   Permalink

   Milläs tavalla tuo AY liike sitten on pitänyt työntekijöiden puolta viime vuosina? …Lakkoilee näemmä jonninjoutavista syistä pelkää mielikuvaa luodaksen (varautuu vaaleihin?) ja silloin kun olisi ollut aihetta isommissa asioissa ottaa kantaa niin taipuu polkemaan eläkkeet niin alas että kysyntä takkuaa. Kysyntäähän nostaa eniten juuri eläkeläisille suunnattu tulonsiirto – joka siten palautuu talouteen, tuotteiden kysynnän nousun kautta työpaikkoja luomaan.

   Eläkeläisten elämän perusturvan tunteen laskiessa saadaan roimasti lisää pennin venyttäjiä ja sukkaan rahansa tunkijoita ja takkuava kansantalous siinä sivussa. Sehän ei pätkääkään ole AY liikettä kiinnostanut, vaikka se, eläkeläisten ja muiden suurimpien kuluttajaryhmien pienet tulot, ovat suurin yksittäinen työttämyyden ja matalien palkkojen taustatekijä.

   Reply
   • 18.10.2018 at 22:05
    Permalink

    Mikä helvetin jonninjoutava syy on mennä lakkoon, jos ajetaan irtisanomisten helpottamista? Miettikää kakarat, jotka taas nillittävät taas tätäkin lakosta. Meitä on runsaasti, jotka kärsivät eri sairauksista tai liikuntateista, jotka kuitenkin yritämme työmme tehdä. Tämä kaikkien aikojen paskimmann hallituksen toimet taas aiheuttavat sen, että meidät potkitaan saman tien ulos töistämme, kun kerran pakosti joudumme sairaslomille sairauksiemme ja vaivojemme kera. Saattaa tosin olla niinkin, että nämä kusipäät, jotka jatkuvasti nillittävät todellakin paikallaan olevista lakoista ovatkin itse niin ay-vastaisia, ja haluatte, että teitä viedään kuin lampaita narussa, jota juuri tämä halklitus ja varsinkin EK haluaa.

    Ehkäpä paikallaan olisi sitten päästää jokainen pitkäaikaissairaudesta tai liikuntaelin sairauksista kärsivät suoraan eläkkeelle, kun kerran työpaikalla ei saa enää sairastaa. Liittykää te lampaat Loimaan tuppukylän kassaan, siinäpä ihmettelette, miksi ette saa alakohtaisia palkankorotuksia, tai miksi siellä ei ole ketään puolustamassa oikeuksianne, koska sitä eivät tee, minä ainakin aion jatkossakin kuulua ay-liikkeeseen, sillä lampaaksi en ala, enkä nahkaani halvalla myymään.

    Reply
    • 19.10.2018 at 05:52
     Permalink

     Darwinin laki toimii? Jotka terveytensä pilaa TV-sohvaperunana, wifi-säteilyllä, alkoholilla ja/tai mässäilyllä, pitääkin syrjäytyä työtehtävistä.

     Se on iso kuluerä ja rasite yritykselle, hankkia sijainen ja kouluttaa tällainen yhä uudelleen sairaana poissaolevan korvaamiseksi. Tämä siis kaiken hallitusmafian yritysten päälle laittamien rasitteiden lisäksi.

     Reply
 • 18.10.2018 at 10:03
  Permalink

  Tässä käydään kuten aina SDP:n vaalitaistelua. Yleensä ja aina ammattiliitot lakkoilevat ja pitävät meteliä niiden puolesta, JOILLA on työpaikka ja TYÖTTÖMÄT unohdetaan täysin aivan KAIKKIEN taholta. Kyse on ihmisluonnolle niin ominaisesta itsekkyydestä eli luonnollisesti taistellaan niiden puolesta, jotka ovat työn syrjässä vielä kiinni ja melkeinpä pääsääntöisesti ”saavutetuista eduista” ei tarvitse luopua, vaan hallitus ”valistaa kasvonsa” vanhusten, kansaneläkeläisten, työttömien, vammaisten, pitkäaikaissairaiden, alkoholisoituneiden syrjäytyneiden eli ”ihmisroskan” ja ns. ”kunnon kansalais” -syrjäytyneiden (hallitus potkaissut ahterille ja huoletta kammennut sivuraiteelle hallituksen oman kyvyttömyyden takia) puoleen.

  Tähän asti työntekijäjärjestöt ovat liputtaneet ilomielin ”muttinsa” SDP:n tavoin vapaasta haittamaahanmuutosta eli tästä ”työperäisestä” – kuten maailmanhalaajien ja kansallisvaltion tuhoajien mieleen sopiikin joko tietoisesti ymmärtäen, mitä se tulee merkitsemään rasvakourille nk. ”halpatyövoiman” rantautuessa EK:n riemuksi, puhumattakaan mikä kansantaloudellinen taakka seuraa niistä kehdosta hautaan elätettävistä värillisistä, jotka eivät edes suostu lausumaan sanaa: ”TYÖ”!

  Reply
 • 18.10.2018 at 10:52
  Permalink

  Paljonka AY-liike ja SDP ajattelee työttömiä ja Suomen taloutta? Eipä juuri näytä kiinnostavan paskan vertaa. Oma tasku ensin, SDP.

  Reply
  • 18.10.2018 at 11:23
   Permalink

   Ja matujen tasku. SDP myös hamuaa tänne kehitysmaalaisia loisimaan.

   Reply
 • 18.10.2018 at 11:03
  Permalink

  Jos sinulla on pieni palvelualan firma, jossa ei kummoista koulutustaustaa työntekijöiltä vaadita ja sinulla on töissä joukko kohtuullisiin työehtoihin tottuneita kantasuomalaisia ja tarjolle tuleekin yhtäkkiä sosiaaliturvalla subventoitua ”joustavaa” ulkomaista työvoimaa, niin houkutus heittää kantis ulos ja ottaa halvempi ulkomainen tilalle lienee monille suuri. Henkilöperustainen irtisanominen on näppärä tapa vaihtaa työntekijöitä ”lennosta” aina vain halvempaan ts. enemmän subventoituun. Maahanmuuttajia työllistävä firma voi myös kauppakamarilla kehuskella omalla kansainvälisyydellään ja saa ties mitä plakaatteja ja avustuksia palkkioksi esimerkillisyydestään valkoisen kantaväestön syrjäyttämisessä.

  Hallitus on nyt avaamassa sosiaaliturvan kaikille maahantulijoille ilman 4 kk työssäolovaatumista. Voisiko olla jotain yhteyttä irtisanomislakiin?

  Reply
  • 18.10.2018 at 11:26
   Permalink

   Matun saat ehkä puolet halvemmalla. Työtulos vaan on ehkä 25% aiemmasta eli ei siinä yrittäjä ahneuksissaan voita.

   Reply
 • 18.10.2018 at 12:08
  Permalink

  Oikeaa toimintaa.

  Reply
 • 18.10.2018 at 12:30
  Permalink

  Elinkeinoelämän, politiikan ja Ay liikkeen pomot ovat kaikki vapaamuurari veljeksiä. Koko show on ennalta sovittua teatteria, jolla suurelle yleisölle luodaan esitys: hyvät pahat ja rumat. Lopputuloskin on jo ennalta sovittu win win sopimus eli näennäisillä pikku viilauksilla sopimus tekstissä saadaan ”neuvoteltua” sovintoratkaisu, joka tarjoillaan valtamediassa talvisodan henkenä duunarin ja kansalle kaikea hyvää ajavan hallituksen välillä ja todistuksena suomalaisen päätöksen teon demokraattisesta konseksuksesta. YLE ja maikkari kutsuvat asiantuntijoita syöttämään puppua TV-katsojille jotka nielevät kaiken koukkuineen.
  Kaiken kaikkiaan on varma että pölyn laskeuduttua teatterilippujen maksajina ovat kärsimyksen viittaa kantavat samat ihmispolot kuin tähänkin saakka. Herrat ja valkokaulusduunarit sen sijaan miettivät menisikö sitä talvilomalle Thaimaahan vai Caribian risteilylle.

  Reply
 • 18.10.2018 at 14:55
  Permalink

  Minulla on firma jossa on 34 työntekijää.
  Muutan firman yhdeksi pääyhtiöksi jolla on kaksi tytäryhtiötä, jokaisessa 8 työntekijää.
  Ja kas, nyt voinkin potkaista helpommin kenet tahansa pihalle ja ottaa halpatyövoimaa tilalle.

  Reply
 • 18.10.2018 at 14:57
  Permalink

  Siis 24 työntekijää, painovirhe prkl.

  Reply
 • 18.10.2018 at 16:32
  Permalink

  Olipa kerran 5 hengen firma, jossa ei liiketulos ollut hyvä. Ketään ei irtisanottu, mutta kun palkkaa ei maksettu oli monen syytä lähteä muita hommia katselemaan. Tarina on tosi ja mahdollinen.

  Ihme vouhotusta irtisanomissuojasta, palkka voidaan jättää maksamatta jos siltä tuntuu – ja se tuntuu.

  Reply
 • 18.10.2018 at 22:17
  Permalink

  Mitenkähän työllisyys paranee, kun voi väkeä irtisanoa jatkossa helpommin? Vai onko niin, että firmat potkii vakituiset Suomalaiset pois ja ottaa halpoja matuja tilalle.

  Mielestäni Suomi voisi mennä lakkoon niin kauaksi aikaa, kunnes tuo roska hallitus on lähtenyt kokonaan, ja EK lakkautettu lopullisesti.

  Sitten kommentti tuohon persläpi hallituksen luottamusäänestyksiin, ehkäpä luottamus pitäisi jo vihdoin äänestyttää kansalla, eikä korruptoituneelta eduskunnalta, tuo roska hallitus olisi lähtenyt jo kymmeniä kertoja, se on varma.

  Reply
 • 21.10.2018 at 00:37
  Permalink

  Miten voi irtisanoa , ennen kuin saa palkattua ihmisiä työvoimapulassa olevaan yrityksiin Pienissäkin yrityksissä on huutava työvoimapula, ammatti-ihmistä tietyillä aloilla, samaan aikaan työttömiä kortistossa satatuhatta, eikö ole työhaluja?. Metsä-ala vailla moto- ym kuljettajia, ei ole irtisanomassa . Outoa touhua AY-liikkeeltä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.