Taas askel lähemmäksi – Suomi liittyy NATO:n hallinnoimaan ampumatarvikeyhteistyöhön

Suomi on liittymässä Naton hallinnoimaan monikansalliseen maavoimien ampumatarvikkeiden yhteistyöjärjestelyyn. 16 NATO:n puolustusministeriä ja Makedonian puolustusministeri allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan Brysselissä 12.7.2018. Puolustusministeri Jussi Niinistö allekirjoittaa pöytäkirjan myöhemmin.

Suomen lisäksi yhteistyöjärjestelyyn liittyvät Itävalta, Belgia, Tanska, Viro, Ranska, Saksa, Italia, Latvia, Liettua, Makedonia, Montenegro, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Slovakia, Slovenia ja Espanja. Yhteisymmärryspöytäkirjan nojalla on perustettu työryhmä, jonka tavoitteena on jakaa tietoa tulevista osallistujamaiden maavoimien ampumatarvikehankinnoista ja toteuttaa yhteishankintoja sekä tehostaa ampumatarvikkeisiin liittyvää elinjaksoyhteistyötä.

Suomesta työryhmään nimittää edustajan Maavoimien esikunta ja Puolustusvoimien logistiikkalaitos. Puolustusministeriön mukaan osallistuminen tukee puolustusvoimien suorituskyvyn kehittämistä mahdollisesti halvempien yksikkökustannusten ja yhteishankintojen lisäksi myös materiaalista saatavan lisätiedon muodossa.

Mahdollisesta käytännön hankintayhteistyöstä ja muista projekteista sovitaan erikseen. Näin ollen liittyminen sopimusjärjestelyyn ei aiheuta suoranaisia kustannuksia. Vaikka valtioneuvosto kuvaileekin sopimusta ”tekniseksi järjestelyasiakirjaksi”, on sillä myöskin poliittinen ulottuvuus. Suomi on siirtynyt nykyisen hallituksen sekä sen edeltäjien vetämänä alati lähemmäs NATO:a ja solminut useita sopimuksia joko NATO:n kanssa tai siihen liittyen. Esimerkkeinä mainittakoon isäntämaasopimus ja ”sopimus pysyvästä rakenteellisesta yhteistyöstä” (PRY). Sopimus tehdään Suomen puolustusministeriön nimissä.

Valitettavan usein mm. sotilaallisen liittoutumattomuuden kyseenalaiseksi asettavat sopimukset, kuten isäntämaasopimus eivät edes pyörähdä eduskunnassa, vaikka eräiden lain tulkintojen mukaan näin tulisikin menetellä. Isäntämaasopimuksen tapauksessa esimerkiksi Helsingin sanomat antoivat ymmärtää, että sopimus olisi hyväksytty eduskunnassa, vaikka näin ei ollut. Tuolloin vielä aktiivinen Vastavalkea puuttui asiaan, huomautti Hesaria virheestä, mutta Hesari ei tuolloin, vuonna 2017, kiirehtinyt asiaa korjaamaan, vaan uutinen oli kansan luettavissa sellaisenaan viikon ennen oikaisevan artikkelin julkaisua.

Lähde: valtioneuvosto, HS, Vastavalkea

5 thoughts on “Taas askel lähemmäksi – Suomi liittyy NATO:n hallinnoimaan ampumatarvikeyhteistyöhön

 • 13.7.2018 at 09:04
  Permalink

  Sota-Jussi on kova poika allekirjoittelemaan papereita, yhteisymmärryspöytäkirja jos toinenkin tullut jo allekirjoitettua. Saudi-Arabian kanssa eka ja n. pöytäkirja/kk tahtia mennyt.
  Suomen historian surkein puolustusministeri.

  Reply
 • 13.7.2018 at 09:50
  Permalink

  Esimerkki millaisia vebaali kieroilijoita Ylen toimitus voi olla
  kun *joku on* käskenyt *suojelemaan jonkun epäsuositun asian akendaa
  kiertelen kaartelen öööö …mitä…….häh anteeksi mitä

  1- 4 osaa missä koska ja milloin
  herranjumala syyskussa vuonna 2016

  todella helppo selkoista jorinaa ylen uutis ankkuri

  https://areena.yle.fi/1-50005270
  katso kohdasta 6 min

  sormi suussa
  kuinka suosittu sipilän hallitus on kuitenki ollut

  siis joskus……………………. long time a go in sipilä galaxy

  Reply
 • 13.7.2018 at 10:32
  Permalink

  Jospa Jussi ja Sale ovat jo allekirjoittaneet Nato-jäsenyys paperit? Eihän sitä kaikkia pikkujuttuja kansalle kerrota.

  Reply
 • 13.7.2018 at 17:14
  Permalink

  Suomalaisten sotilaiden kohdalla voi hokea: Kylmenee, kylmenee, kylmenee….. KYLMÄ!!!

  Reply
 • 14.7.2018 at 06:21
  Permalink

  Jussi pussi puuta nussi, puu sytty palamaan Jussi juoksi kanalaan.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.