Valtiovarainministeriö katsoo kristallipalloon: Talouskasvu jatkuu tulevien vuosien ajan

Valtiovarainministeriö on jälleen katsonut talouden kristallipalloon ja ennustaa yhä kasvua, joskin tulevina vuosina heikkenevää sellaista. Suomen talouden suhdannenousu jatkuu vuonna 2018. Valtiovarainministeriö ennustaa 18.6.2018 julkaistussa taloudellisessa katsauksessaan talouskasvun kiihtyvän 2,9 prosenttiin tänä vuonna. Talouskasvun ennustetaan hidastuvan tulevina vuosina alle kahteen prosenttiin.

Suomen talous kasvaa 1,8 prosenttia vuonna 2019 ja 1,7 prosenttia vuonna 2020. Investoinnit tukevat talouskasvua edelleen, vaikka rakennusinvestoinnit vähenevät ensi vuonna. Viennin kasvu tasoittuu maailmankaupan kasvun mukaiseksi, ja nettoviennin vaikutus Suomen talouskasvuun pienenee. Kotitalouksien kulutuskysyntää rajoittaa se, että reaalisten käytettävissä olevien tulojen määrä ei kasva samaan tahtiin kuin aiemmin.

Hyvä suhdanne pienentää julkisen talouden alijäämää ja velkasuhdetta. Myös hallituksen päättämät menojen kasvua hillitsevät toimet vahvistavat julkista taloutta. Julkisen talouden rahoitusasema lähes tasapainottuu vuoteen 2020 mennessä, ja julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen painuu alle 60 prosentin ensi vuonna.

– Suomen suhdannekuva on suotuisa. Talous kasvaa ripeää vauhtia tänä vuonna. Sen jälkeen kasvu hidastuu. Häiriöt kansainvälisessä kaupassa ovat uhka, joka iskisi toteutuessaan kipeästi Suomen talouteen. Suotuisan suhdanteen aikana pitäisi rakentaa puskureita julkiseen talouteen vaisumpien aikojen ja ikävien yllätysten varalle. – näkee valtiovarainminsiteriön kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander.

Valtion velka jopa alle 60% BKT:sta?

Talouskasvu ja hallituksen päättämät menojen kasvua hillitsevät toimet vahvistavat valtiovarainministeriön mukaan julkista taloutta. Julkisen talouden alijäämä pienenee, ja velka suhteessa bruttokansantuotteeseen laskee lähivuosina. Velkasuhde laskee 60 prosenttiin jo kuluvana vuonna ja alittaa 60 prosentin rajan ensi vuonna.

Julkisen talouden sektoreista valtionhallinto on  kaikkein alijäämäisin. Valtion tulojen ja menojen välisen epätasapainon nähdään ministeriössä pienenevän lähivuosina, kunhan valtion menojen kasvu on maltillista ja verotulot kasvavat hyvin. Valtionhallinto on silti edelleen alijäämäinen vuonna 2020.

Vaikka talouskasvu siivittää julkisen talouden vahvistumista, on julkinen talous pitkän heikon talouskehityksen kauden jäljiltä edelleen selvästi finanssikriisiä edeltänyttä aikaa haavoittuvammassa tilassa. Puskurit tulevien menopaineiden ja taantumien varalle ovat lähivuosina vielä hyvin ohuet talouskasvun jo hidastuessa. Väestön ikääntyminen luo paineita julkiseen talouteen ensi vuosikymmenellä, kun erityisesti hoito- ja hoivamenojen kasvu jatkuu nopeana.

Lähde: Valtiovarainministeriö

10 thoughts on “Valtiovarainministeriö katsoo kristallipalloon: Talouskasvu jatkuu tulevien vuosien ajan

 • 20.6.2018 at 07:41
  Permalink

  Saattaapi tulla muutama muuttuja matkalla…

  Reply
 • 20.6.2018 at 08:04
  Permalink

  Juu, pari vuotta ja sitten rytisee taloudessa, etenkin julkistaloudessa.
  Ei kai kukaan kuvittele, että tämä EKP:n elvytyskampanjan nostattama kasvu olisi ”oikeata” kasvua? Tämä ”talouskasvu” hiipuu pois kun määrällinen elvytys loppuu…

  Reply
 • 20.6.2018 at 08:06
  Permalink

  Globaali velka on kolminkertaistunut vuodesta 1999 80 biljoonalla dollarilla 240 biljoonaan dollariin

  ”…ja todennäköisin skenaario on, että muutaman kuukauden keskuspankkien suorittaman tiukentamisen (Quantitative Tightening QT) jälkeen varallisuusmarkkinat romahtavat ja luottomarkkinat lakkaavat toimimasta. Siinä vaiheessa maailman keskuspankit ovat paniikissa ja tulostavat rahaa enemmän kuin koskaan. Tämä on inflaatiovauhdin alku, joka johtaa nopeasti hyperinflaatiomaiseen taantumaan aivan kuten Venezuelassa ja Argentiinassa. Se on myös nykyisen rahajärjestelmän kuolema, koska useimmat valuutat putoavat niiden todelliseen arvoonsa eli nollaan.””

  https://blogit.mvlehti.net/laissezfaire/2018/06/16/mista-tietaa-etta-suuri-romahdus-on-tulossa-seuraa-sveitsin-elakerahastoa/

  Reply
 • 20.6.2018 at 08:08
  Permalink

  Jatkuu jatkuu, mutta kenellä? Suomen osalta on oltu lamassa jo viisi vuotta. Kaveripiiriin tulee koko ajan lisää työttömiä eikä ammattikouluistakaan valmistuvat nuoret saa kaikki töitä. Myös se että 1/3-osa lukion päättäneistä putoaa suoraan väliin on hukattua työmateriaalia. Niidenkin olisi ollut parempi käydä ammattikoulu niin olisi edes joku ammatti.

  Ehkä matu-busineksessa kasvu jatkuu. Mutta yhteiskuntaa kokonaisuutena tarkasteltaessa ollaan lamssa vielä neljä vuotta. Tuo aika voi nopeutua jos nuoriso alkaa tekemään lapsia. Muuten ei muutosta tule.

  Reply
 • 20.6.2018 at 08:48
  Permalink

  Jos tämä tekohengityksellä aikaansaatu näennäiskasvu tästä vielä hiipuu, niin eikös se tarkoita jo käytännössä täyttä romahdusta?

  Reply
 • 20.6.2018 at 10:11
  Permalink

  Saadaanko valtionvelka näyttämään pienemmältä siirtämällä sitä maakunnille, kunnille, julkisyhteisöille, valtionyrityksille ja lopulta tavallisille veronmaksajille ja kansalaisille.
  Siis Suomeenkin malli Kreikka jolla järjetön velanotto saadaan jatkumaan ilman EU-sakkoja…

  Reply
 • 21.6.2018 at 06:23
  Permalink

  Ja köyhien kyykyttäminen jakuu ja siirtyy aivan uudelle tasolle. Hallituksen tavoite on kiillottaa Suomen kuvaa ja todistaa maailmalle ettei suomessa ole köyhyyttä. Tapetaan hankalimmat. Myös matujen rahtaaminen Suomeen kiihtyy koska EK tarvitsee halpatyövoimaa ja AY-liike on saatava tuhottua.

  Reply
  • 21.6.2018 at 10:24
   Permalink

   ”Köyhien kyykyttäminen jatkuu” ?

   Pikemminkin köyhien houkutteleminen ja siten h u i j a a m in e n kaikenlaisilla etuuksilla, työttömyysturva, asumistuki, yksinhuoltajalisä, pitkät lomat, lomarahat, työkyvyttömyyseläkkeelle 40-kymppisenä jne. halvan rahan (matalan koron rahapolitiikka) avulla uusia autoja, asuntoja, televisioita ym. huvituksia

   poliittisten päättäjien peukalon alle. Köyhyyttä ei ole olemassa. Poliittinen valtaeliitti tuottaa tarkoituksella köyhyyttä rikastuakseen ja saadaakseen valta-asemaa itse.

   Reply
 • 21.6.2018 at 10:27
  Permalink

  ”Köyhien kyykyttäminen jatkuu” ?

  Pikemminkin köyhien houkutteleminen ja siten h u i j a a m in e n kaikenlaisilla etuuksilla, työttömyysturva, asumistuki, yksinhuoltajalisä, pitkät lomat, lomarahat, työkyvyttömyyseläkkeelle 40-kymppisenä jne. halvan rahan (matalan koron rahapolitiikka) avulla uusia autoja, asuntoja, televisioita ym. huvituksia

  poliittisten päättäjien peukalon alle. Köyhyyttä ei olemassa. Poliittinen valtaeliitti tuottaa tarkoituksella köyhyyttä rikastuakseen ja saadaakseen asemaa itse.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.