Suomi vetäytyy Golanilta – 44 vuotta kestänyt operaatio on vaatinut myös suomalaisia henkiä

Suomi on päättänyt osallistumisensa YK:n UNDOF-sotilastarkkailuoperaatioon (United Nations Disengagement Observer Force) suunnitellusti 4. kesäkuuta 2018.

UNDOF-operaatio käynnistyi vuonna 1974, ja sen tehtävänä on valvoa Syyrian ja Israelin joukkojen välistä aselepoa sekä aseleposopimuksen ehtoja. Operaatio toimii Golanilla, Israelin ja Syyrian välisellä loitontamisvyöhykkeellä ja siellä palvelee parhaillaan noin 1 000 henkilöä yhdeksästä eri maasta.

Suomi on osallistunut UNDOF-operaatioon tasavallan presidentin päätöksellä vuodesta 2016 lähtien enintään kolmella sotilaalla. YK valitsi tuolloin operaation apulaiskomentajaksi prikaatikenraali Mauri Koskelan. Vuonna 2017 vuoden määräaikaista osallistumista ja apulaiskomentajan tehtävää jatkettiin toisella vuodella 4.6.2018 saakka.

– Usein unohdamme konfliktinratkaisun tärkeyden sen synty- ja kotisijoilla. Haastattelemieni paikallisten näkemys kriisialueilla on, etteivät he halua lähteä pakoon konflikteja maansa ulkopuolelle, vaan toivovat ympäristöä ja olosuhteita, jotka mahdollistavat asumisen ja elämisen omilla kotikonnuillaan, Koskela sanoo. Prikaatinkenraali muistuttaa kansainvälisen vastuun kantamisen tärkeydestä ja rauhanturvatehtävistä saatavan sotilaskoulutuksellisen hyödyn merkityksestä. Suomi osallistuu UNDOF:in jättämisen jälkeen yhä yhdeksään kriisinhallintaoperaatioon ympäri maailman.

Aikaisemmin Suomi on osallistunut UNDOF:iin vuosina 1979–1993, jolloin yhteensä jopa 6 000 suomalaista rauhanturvaajaa palveli operaatiossa. Suomalaisia rauhanturvaajia on myös kuollut Golanilla. Suomen osallistuminen YK:n sotilastarkkailuoperaatioihin jatkuu UNTSO-operaatiossa Lähi-idässä.

Lähde: maavoimat,

5 thoughts on “Suomi vetäytyy Golanilta – 44 vuotta kestänyt operaatio on vaatinut myös suomalaisia henkiä

 • 5.6.2018 at 10:00
  Permalink

  Mitäpä siellä Golanilla enää rauhanturvaajia tarvitaankaan kun se tappeluporukka on muuttanut ”pakolaisiksi” tänne tappelemaan.

  Reply
 • 5.6.2018 at 10:26
  Permalink

  No, nämä petrodollaria suojelleet palkkaositlaat kun tulevat Suomeen niin ehkä niistä joku sentää osoittaa selkärankaa ja alkaa vastustaa Suomen nykyistä kehitystä Ainakin ne jotka tunnen osaavat ajatella, mutta harva niistä tekee mistää konkreettista. Nyt olisi konkreettisten tekojen aika.

  Reply
 • 5.6.2018 at 11:14
  Permalink

  YK on maailmanlopun järjestö. Suomen tulisi erota välittömästi YK:sta ja kaikista muistakin kansainvälisistä järjestöistä. Ensimmäisenä kuitenkin FIXIT ja oma kansallinen valuutta jota oma kansallinen pankki luo ja säätelee.
  Samoin kaivoslakeja on muutettava siten ettei ulkomaalaisilla kaivsyhtiöillä ole enää mahdollisutta varastaaa Suomen luonnonvaroja.

  Reply
 • 5.6.2018 at 14:50
  Permalink

  Voi olla että on suomalainen kuollut mutta tuon synninpesän takia miljardit tulee menettämään henkensä sodassa nimeltä kolmonen.

  Reply
 • 5.6.2018 at 20:41
  Permalink

  Siitäkään ei ollut mitään muuta hyötyä kuin Eldorado palvelleille sotilaille mersun muodossa tuotuna ohi Suomen verottaja autovero teloituskomppanian ohi, joka taas verokaurhua vitutti niin pirkuleesti. Tosin ainahan sitä kaivamalla ja pykäliä venyttämällä saatiin mätkäistyä messevät jälkiverot aivan suuren verottajan esikuvan ja innoittajan Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan viitoittamalla veriuralla.
  Tosin toivat sieltä jotkut akankin tullessaan.
  Ruotsi on humanitäärinen suurvalta. Suomessa keuhkottiin omahyväisyyteen tukehtuen Rauhanturvaamisen suurvaltana. Ja paskan marjat, helvetin hönöt.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.