Syntyvyys ennätyksellisen alhaista – Kansalliselta lapsistrategialta odotetaan paljon

Kansallisen lapsistrategian valmistelu alkaa. Valmistelu pohjustaa seuraavalle hallitukselle lapsistrategian laadintaa. Työn tavoitteena on käydä laajaa yhteiskuntapoliittista keskustelua lapsi- ja perhepolitiikasta sekä vahvistaa lapsi- ja perhemyönteistä yhteiskuntaa. 

Hallitus päätti kevään kehysriihessä käynnistää seuraavaa hallitusta varten kansallisen lapsistrategian valmistelun. Vaalikausittain laadittavalla lapsistrategialla vahvistettaisiin yhteistä kansallista lapsipolitiikan tahtotilaa. Tavoitteena on edistää lapsi- ja perhemyönteistä yhteiskuntaa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen:

– Lapsistrategia ylittää sektorirajat ja kääntää katseen varhaisiin vuosiin. Tutkimustieto korostaa lapsuuden ja varhaisten vuosien merkitystä kasvulle, kehitykselle, myöhemmälle oppimiselle, hyvinvoinnille ja elämässä pärjäämiselle.

Työn tavoitteena on vahvistaa lapsen oikeuksiin ja tietoon perustuvaa toimintakulttuuria päätöksenteossa ja palveluissa. Huomiota tulee kiinnittää esimerkiksi lasten kasvuun, oppimiseen ja hyvinvointiin varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa, perheiden ja vanhemmuuden tukeen sekä työelämän perheystävällisyyden vahvistumiseen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko:

– Suomessa syntyy ennätyksellisen vähän lapsia. Toivon että nyt aloittavassa lapsistrategiatyössä päästään eteenpäin sen kysymyksen äärellä, miten voisimme yhdessä kehittää maatamme lapsimyönteisemmäksi ja miten voisimme tukea perheitä heidän oman lapsitoiveensa täyttymisessä. Lapsimyönteisen yhteiskunnan vahvistaminen vaatii vaalikaudet ylittävää työtä.

Valmistelussa otetaan huomioon julkisen talouden asettamat reunaehdot, jo olemassa oleva sekä hankkeen aikana muodostuva tutkimustieto lasten ja perheiden hyvinvoinnista ja hallitusten kärkihankkeissa syntynyt tieto lasten ja perheiden aseman parantamisesta.  Lisäksi hyödynnetään hankkeen aikana järjestettävissä tilaisuuksissa esille nousevat näkökulmat ja laajempi yhteiskunnallinen keskustelu lasten ja perheiden asemasta.

Valmistelua ohjaa laajapohjainen yhteiskunnan eri aloilta koottu ohjausryhmä. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja varapuheenjohtajina opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

Seuraavaa hallitusta varten tehtävä lapsipoliittinen valmistelutyö aloitetaan kesäkuussa ja se päättyy helmikuussa 2019. Valmistelutyöstä vastaavat yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö. Sitra osallistuu valmisteluun tuomalla asiantuntemusta strategiaprosessin työskentelymenetelmiin. Lapsistrategiasta kiinnostuneet sidosryhmät pääsevät osallistumaan työhön mm. laajapohjaisessa lapsifoorumissa.

Syntyvyys lukuina

Vuonna 2016 syntyi 52 814 lasta. Tuon vuoden kokonaishedelmällisyysluku oli 1,57, joka ei vielä ollut kaikkien aikojen huonoin, vaan vielä vuodelta 1973 löytyi heikompi, 1,50. Viimeisimmän julkistuksen mukaan 2017 kyseinen luku on oli 1,49 naista kohti, joka on siis kaikkien aikojen alhaisin. Mikään ei toistaiseksi osoita positiivisen kehityksen alkaneen joten suunta lienee laskeva kuten seitsemän edellistäkin vuotta.

Kenties neuvoja tulisi kysyä Seinäjoelta?

Vähintään 50 000 asukkaan kunnista korkein syntyvyys oli Seinäjoella, jossa kokonaishedelmällisyysluku oli 1,87 viisivuotisjaksolla 2012–2016. Seuraavaksi korkein se oli Oulussa, 1,84, kolmanneksi korkein Porvoossa, 1,82, ja neljänneksi korkein Espoossa 1,80. Koko maan luku viisivuotisjaksolla oli 1,69.

Vastaavasti matalin syntyvyys oli jaksolla 2012–2016 Helsingissä, jossa kokonaishedelmällisyysluku oli 1,30. Turussa luku oli 1,32 ja Tampereella 1,40. Myös kaikkien kuntien vertailussa viimeksi mainittujen kaupunkien syntyvyys oli matalimpien joukossa.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö, Stat, Stat2,

 

11 thoughts on “Syntyvyys ennätyksellisen alhaista – Kansalliselta lapsistrategialta odotetaan paljon

 • 5.6.2018 at 20:28
  Permalink

  Jos syntyvyys on yhtään +:n puolella, silloinhan maailma tuhoutuu kiimaisiin suomalaisiin. Puhumattakaan siitä, että Euroopan ”sivistys hanke” alikehittyneillä ihmisjätteillä epäonnistuu surkeasti, koska sivistys ja älykkyysosamäärä ei kuole ja kuihdu juutalaisten, globalistien, NWO ja Bilderbergiläisten märän unen mukaisesti.
  Suomalaisten syntyvyys -talkoot ovat enemmän tai vähemmän ”tuuleen kylvämistä”, sillä kaiken pahan alun juuren naapurina (Ruotsi) perhe- ja lapsi vastaisuus on sellaisessa myötätuulessa arvomaailmassa ettei ole mitään entisaikojen järjellistä isänmaallista tai etäimmissäkään määrin oman hyvän edistamistä, vaan päinvastoin jokaisen suomalaisen pitäisi kävellä metsään ja hirttää itsensä lähimpään puuhun, jos meinaa ”edistää” mädännäisyyden etenemistä pienessä maassamme pienen kansakuntamme olemassaolon deletoinnissa vain siksi, että ME olemme LIIKAA ja KAIKKI on meidän SYYTÄMME!!!

  Reply
 • 5.6.2018 at 20:49
  Permalink

  Jos Suomi olisi edes missään muodossa ollut paikka, jossa on hyvä elää ja kasvattaa lapsia, olisivat suomalaiset lisääntyneet nykyistä enemmän. Suomessa ja Euroopassa on ollut vastuullinen tapa lisääntyä eikä antaa väestön kasvaa holtittomasti. Eurooppahan on ollut maailman tiheimmin asuttuja alueita ehkä nyt Intiaa ja muutamaa vajaakehittynyttä aluetta lukuunottamatta. Afrikka on oksentanut jätteensä siirtolaisiksi ja sotilaiksi valloittamaan Eurooppa.

  Meillä päättäjämme ovat sen sallineet. Heidät tulisi tuomita isänmaan pettureina kuolemaan, menettämään arvonsa, tittelinsä ja omaisuutensa sekä polttaa ja haudata tuntemattomaan paikkaan.

  Reply
  • 5.6.2018 at 22:56
   Permalink

   Mielenkiintoista ja ajankohtaista pohdintaa aiheesta länsimaiden eliitti ja islam.
   Varsinainen jutustelu aiheesta alkaa kohdasta 10:30.

   Reply
   • 12.6.2018 at 05:21
    Permalink

    Video on pelkkää asiaa. Kuka tänne tänne enää haluaa tehdä lapsia kun suunta yhteisjunnassa on kohti keskiaikaa. Työtätekevät kannattavat yhteiskuntaa ja tulevaisyyden eliitti eli muslimit nauttivat tuloksista. Tosin kansantuote tulee laskemaan. Jos joku nyt sanoo että tekeehän ne muslimitkin töitä niin mitä luulette paljonko sellaisia töitä joista palkkaa maksaa joku muu kuin yhteiskunta. Sellaisia töitä joita ei edes olisi jos ongelman ei olisi annettu kasvaa näin holtittomasti. Jokaisen kansakunnan ensisijainen velvollisuus on turvata rajansa mutta sitä nämä idiootit hallituksessa ja eduskunnassa eivät ymmärrä. Päälle on jäänyt jokin kummallinen itsetuhomoodi.

    Reply
 • 5.6.2018 at 21:02
  Permalink

  BINGO!!! ”matalin syntyvyys oli jaksolla 2012–2016 Helsingissä, jossa kokonaishedelmällisyysluku oli 1,30.”

  JOS syntyvyys putoaa tasolle 1.3 niin siitä ei ole paluuta. Sellainen yhteisö kuolee sukupuuttoon. Se on tieteellinen fakta. Kun nyt katsotaan että matujen kanssa syntyvyyden keskiarvo on Helsingissä tuo 1.3, niin jo nyt tiedetään että Helsingin alueen ihmiset kuolevat sukupuuttoon.

  Kaukana ei olla muuallakaan Suomessa. Mutta nyt selvisi se miksi ”kestävyysvajetta” pitää hoitaa matu-invaasiolla. Suomessa valtaapitävät pelkäävät kiinteistöjensä arvon romahtamista.

  No, Helsingin asukkaat kuolevat sukupuuttoon. Mutta missä vaiheessa muu Suomi? Vähän myöhemmin, mutta samassa junassa ollaan. Nuorison pitäisi harrastaa paljo tuloksellisempaa naiskentelua. Nyt se menee lähinnä kuinvaharjoitteluna. Tai globalistien homo-lobbyn vääristämässä parinvalinnassa.

  Reply
 • 5.6.2018 at 21:50
  Permalink

  Lääke Suomen tilanteeseen:
  Suomi Ensin
  Suomalaiset Ensin

  Reply
 • 5.6.2018 at 21:54
  Permalink

  Koulutuksesta koulutukseen ja te-toimiston kirjoille takas .
  Työtä ei ole poljetaan jo palkkoja toistaiseksi voimassa olevia töitä vaikea saada .
  Vuokrafirmat 0-sopimuksella niitä on kyllä tarjolla.
  Toimeentulo ja asuminen ei kohtaa.
  Siihen vielä perhettä
  Hallitus leikkaa ja kiristää lisää nyörejä .
  Koskaan ei ennen nuorilla ollut näin vaikeeta .
  Miten siihen vielä perhettä

  https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3733263-kahden-laman-lapset

  Reply
 • 5.6.2018 at 22:43
  Permalink

  Voi herrajumala mikä katras! Ja vielä lamavelkojen perintäfirmoille myyjä Suvi-Anne Siimes on kaivettu mukaan hankkeeseen. Siis näitten grahn-laasosten määkinää ja saarikkojen mäkätystä pitäisi kestää vielä 10 kk. Sipilän kauhugalleriasta on kyllä sanottava, että sen kasaamisen taustalla tuntuisi olevan aivan pirullinen kyky löytää ne kaikkein ärsyttävimmät tyypit.

  Reply
 • 6.6.2018 at 02:02
  Permalink

  Niin ja kun merkittävä osa näidenkin surkeiden lukujen nostajana on matujen sikiäminen. Kantasuomalaisten osalta nuo luvut ovat huomattavasti vieläkin alhaisemmat. Siis alkuperäiskansan. Mun työpaikalla tuntuu oudolta ja yksinäiseltä olla perheellinen. 30-50 vuotiaita menetettyjä tapauksia lukuisia. Nuoretkin vaan pelaa pokemonia ja kittaa ediä. Sitten nää lapsettomat keski-ikäiset säästää jotain varten! Niin mitä ??!! Kissatalolle menee.

  Reply
 • 6.6.2018 at 05:20
  Permalink

  Näkisin että nuorilla naisilla on tosi-tv hötön ja nykyisten naistenlehtien hämärtämät käsitykset pariutumiskumppanin laadusta. Pitää olla Lääkäri , Juristi taikka muutoin Johtavassa Asemassa että kelpaa, ja vatsapalojen tulee näkyä sekä kuukausipalkan 5 numeroinen taikka lähelle sitä.

  Tällaisella epärealistisella kumppaninhaulla ei ole ihme että lapsia ei synny, tuollaisia partnereita löytää ehkä 1/100 , jos sitäkään…

  Reply
 • 6.6.2018 at 07:29
  Permalink

  Suomi-baby challenge! Kaikki mukaan!! 🙂 Ei nuo musutkaan musutkaan aristele tuottaa jälkikasvua niin ei meidänkään pitäisi.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.