Suomelta 10 milj. euroa lisää Irakin jälleenrakentamiseen – Viime vuosina annettu jo 18 M€

Kuwaitissa järjestetään 12–14. helmikuuta Irakin jälleenrakennuskonferenssi. Kokouksessa julkistetaan Irakin jälleenrakennussuunnitelmat, joiden laatimista ovat tukeneet Maailmanpankki, YK ja EU. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen osallistuu 14. helmikuuta jälleenrakennuskonferenssin korkean tason osuuteen.

”Suomi on sitoutunut Irakin vakauttamiseen ja jälleenrakennukseen ja lupaa Irakille 10 miljoonaa euroa vuodelle 2018. Summa kohdistuu vakauttamistoimiin, miinanraivaukseen sekä humanitaariseen hätäapuun”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. Suomi painottaa erityisesti naisten aseman parantamisen sekä kansallisen sovintoprosessin tärkeyttä.

Sodat ovat aiheuttaneet Irakissa valtavaa tuhoa, ja myös jälleenrakennustarpeet ovat mittavat. Suuri osa maata on raunioina ISILin vastaisen sodan ja aiempien konfliktien jäljiltä. Öljyrikkaana valtiona Irakilla on mahdollisuus tehdä paljon omilla varoillaan, mutta se tarvitsee myös ulkopuolista rahoitusta. Irakin öljytulot ovat laskeneet konfliktien ja öljyn maailmanmarkkinahinnan myötä murto-osaan entisestä.

Irak on Euroopan lähialuetta, jonka kehitys vaikuttaa myös Suomeen. Suomelle on tärkeää, että Irakin tilanne ja turvallisuus vakautuisivat ja demokratiakehitys etenisi. Jälleenrakennuksen lisäksi Irakissa tarvitaan vielä paljon apua maan humanitaarisen tilanteen parantamiseen, ISILiltä vallattujen alueiden välittömään vakautukseen sekä muun muassa miinanraivaukseen.

Kuwaitissa järjestettävässä konferenssissa painotetaan erityisesti yksityisen sektorin investointien osuutta jälleenrakennuksessa. Suomen delegaatioon osallistuu myös liike-elämän instituutioita, mm. Finnfund sekä muutamia yrityksiä. Irak on Suomelle pitkäaikainen ja perinteinen kauppakumppani, ja maan jälleenrakennus avaa myös suomalaisyrityksille merkittäviä kauppamahdollisuuksia.

Suomi on tukenut Irakia kehitysyhteistyömäärärahoista lähes 18 miljoonalla eurolla vuodesta 2014 lähtien. Tuki on kohdistettu humanitaariseen apuun, ISILiltä vapautettujen alueiden vakauttamiseen sekä humanitaariseen miinatoimintaan.

Lähde: Ulkoministeriö

32 thoughts on “Suomelta 10 milj. euroa lisää Irakin jälleenrakentamiseen – Viime vuosina annettu jo 18 M€

 • 13.2.2018 at 15:42
  Permalink

  Juuri ministeri sanoi että rahaa EI ole yhtään ylimääräistä. Mutta kun tarvitsee antaa miljoonia Suomesta ulos niin siitä vaan. Laittakaa näiden idioottien nimet ja naamat muistiin ettei kukaan vahingossakaan äänestä näitä markan aivoja takaisin eduskuntaan. Suomi voidaan vielä pelastaa kun saadaan nämä ilmaisen rahan jakajat pois päättävistä elimistä. PS: Naurettavaa että esim jenkit pommittivat Irakin paskaksi ja lasku tulee siitä Suomeen.

  Reply
 • 13.2.2018 at 15:56
  Permalink

  Paljonko nämä rahanjakajat saavat provikkaa omiin liiveihinsä? Muuten tällainen ei ole mahdollista. Suomi antaa öljymaalle avustusta. Kohta varmaan annetaan Saudi-Arabiallekin.

  Reply
 • 13.2.2018 at 15:59
  Permalink

  Ei helvetin helvetti, aina kun luulee että on nähnyt/kuullut jotain erittäin perseestä olevaa, eikös löydy vieläkin perseellään olevampaa materiaalia.
  Raha ei kyllä piisaa mihinkään tässä maassa, köyhiltä revitään kaikki mahdollinen, hurstille ei edes löytynyt enää miljoonaa jolla olisi taattu köyhille ruoka-apua, mutta jumalauta kun maapallon persereikään pitää mättää rahaa, niin hallitus levittää rahahanat välittömästi.

  Reply
 • 13.2.2018 at 16:12
  Permalink

  Mandaatin näille kusipäille on antanut kansa. Ketä kaikkea siihen mahtuu prosentuaalisesti ja eri sektoreina, voi kysyä, mutta mediapropaganda on toiminut. Kehitysapuhan perustuu toiveajatteluun, että sieltä saadaan aikanaan jotain takaisin. Tässä tapauksessa siihen , että loputkin irakilaisista eivät tulisi tänne, mutta Mykkänen puhuu toista. Suuri osa tulleista on elintasosurffareita, joten suo siellä vetelä täällä, eli ajattelevien kannalta HÖLMÖN HOMMAA.

  Reply
  • 13.2.2018 at 18:04
   Permalink

   Kyllä sen mandaatin on antanut Tieto oy.

   Reply
 • 13.2.2018 at 16:35
  Permalink

  Suomessa Vuosikausia säästetty ja koluja lakkautettu. Kuinka te kehtaatte.

  Reply
  • 13.2.2018 at 18:04
   Permalink

   Mutta kyllähän te näköjään kehtaatte!!

   Reply
   • 13.2.2018 at 18:13
    Permalink

    Kyllähän tuon henkilö-ministerin ilme jo kertoo kaiken.Kyllä lähtee,meinaan rahaa ”kehitystyöhön”!

    Reply
  • 14.2.2018 at 12:23
   Permalink

   Onneksi sain sekä sisarukseni käydä ala-asteen kyläkoulussa, jotka herkemmin lakkautetaan. Tämäkin koulu, jota kävimme, lakkautettiin muutama vuosi sitten. Nyt kylän lapset joutuvat käymään koulua 20 km päässä ja luokkakootkin ovat suurentuneet. Mulle jäi kultaisia muistoja kyläkoulusta; ilmapiiri oli lämminhenkinen eikä ketään kiusattu. Vaikka kakkosluokalla mulla todettiin keskivaikea lukihäiriö niin silti kukaan ei keksinyt jättää mua porukan ulkopuolelle, yritettiin tulla edes toimeen kanssani.

   Reply
 • 13.2.2018 at 16:35
  Permalink

  Haloo vellihousupoliitikot, antakaa rahat sillä ehdolla että ottavat nämä discoläpsyttäjät takaisin kotimaahansa!!!!!

  Reply
  • 13.2.2018 at 18:06
   Permalink

   Erittäin kannatettava ajatus.

   Reply
 • 13.2.2018 at 16:49
  Permalink

  Suomalainen infrastruktuuri on rapistumassa shithole-maiden tasolle kun ”ei ole varaa” ollut 30 vuoteen kunnossapitoon.
  Velkaa on kuitenkin niin paljon että Suomi ja suomen kansa myydään kohta ulkomaalaisille joiden tarjouksesta ei voi kieltäytyä.
  Suomesta löytyy 32500 – 100 000 matua joiden levottomia käsiä tarvitaan jälleenrakennukseen – missä viipyvät matujälleenrakentajien kotiinkuljetukset ja vuosien refugeesalaryn takaisinmaksu jälleenrakennustyöllä?

  Reply
 • 13.2.2018 at 17:43
  Permalink

  On tämä maa yksi hullujenhuone ja yhä hullummaksi käy.

  Reply
 • 13.2.2018 at 18:13
  Permalink

  Saako 28 miljoonalla palautussopimuksen jonka Timo sika-soini väitti jo syksyllä 2015 olevan ”allekirjoitusta vaille valmis?”

  -Vai ”unohtuiko” kysyä? Pelottiko liikaa?

  Reply
 • 13.2.2018 at 18:56
  Permalink

  Aina pienestä penskasta lähtien olen kuullut sanottavan”Se korjaa, joka rikkoo” milloin suomi pommitti irakia? Kyllä se on niin, että jenkit, britit ja muut jotka siellä on mesonneet, niin heidän pitäisi maksaa koko jälleen rakentaminen. Nyt se menee niin, että suomalaiset maksaa ja jenkkien rakennus infra vetää kahisevat taskuihinsa ja irak jää samanlaiseksi kuin nyt.

  Ei pennin latia siihen hommaan.

  Reply
 • 13.2.2018 at 19:22
  Permalink

  Täyttä skeidaa. Älkää nyt perkele äänestäkö enää mitään cuck-kokoomusta.

  Reply
 • 13.2.2018 at 20:37
  Permalink

  Jos tässä joku lämmittää niin se että Suomeen on tullut Euro-Jackpotteja noin 850 miljoonan euron edestä. Se on summa jolla ihmiset pitävät sukulaisensa pois velkavankeudesta ja jolla Suomea hiljalleen rakennetaan. Ja vaikka politikkomme kuinka tuhoavat Suomea ja sen taloutta, nämä lottovoitot pitävät kansamme pään ylväästi pystyssä.

  Niin että hylätkää Suomalainen lotto ja siirtykää Euro-jackpottiin. Sieltä tulee useammin ja paljon isompia voittoja. Ja niillä pidetään Suomea pystyssä. Miettikääpä nyt, maassamme on lähes 500 miljonääriä lisää. Se pitää talouden pyörimässä.

  Reply
 • 13.2.2018 at 20:45
  Permalink

  Voi hevon HELEVETTI!!! näitä suomalaisia kusipäitä. Amerikka särki koko Irakin Iso-Britannian kanssa 2000-luvun alussa vain vihassa presidentti Saddam Husseinia kohtaan, joka kaikessa rauhassa listi omaa kansaansa ja omisti väitettyjä kemiallisia hirmuaseita. Niitä ei löytynyt sen enempää kuin suomalaisesta kasarmista hernerokka päivänä, eikä ainakaan sen vakavampia. Menisivät nyt vielä Helvettiäkin saneeraamaan. Onhan suomalaisilla tietotaitoa kohta 1000-vuotta jatkuneesta saunomisesta yllytyshullujen naapureiden kanssa” löylykisoineen”.
  Rakennetaan Irakia kuntoon ja samaan aikaan täällä loisii irakilaisia geelitukkia eli niitä irakin maalaisia, joita joille jo sikäläisetkin nauravat partoihinsa. Eli kaikki taavit, joilla ei tee tasantarkkaan yhtään mitään, ovat haalittuna tänne aivan kuin paskanteisivat ”kultatorneja”.

  Reply
 • 13.2.2018 at 21:25
  Permalink

  Veteraaneilta vietiin 5milj. euroa ja moninkertainen summa annettu ulkomaille. Nuoret ei kunnioita enää vanhuksia, poliitikot varsinkaan. Ja tämä maako muka ”kristillinen”.

  Reply
  • 13.2.2018 at 23:07
   Permalink

   Oliko uutisissa kerrottu myös n.50 000 000 euron opintotukien takaisinperinnästä?
   Arvaa kyllä mihin nekin rahat työnnetään…

   Reply
 • 13.2.2018 at 22:01
  Permalink

  Miten meillä voi olla varaa lähettää tuollaisia summia maahan, josta on jo tullut tänne 10000 ”pakolaista” elätettäväksi… Samaan aikaan vielä kehtaavat leikata oman maan kansalaisilta kaikesta mahdollisesta. Eikö ”hyvinvointivaltiossa” pitäisi taata kansalaisten hyvinvointi, ja jos rahaa jää yli, niin sitten autettaisiin.

  Reply
 • 13.2.2018 at 23:19
  Permalink

  Irakin ulkomaankauppa oli viime vuonna 50 miljardia taalaa ylijäämäinen ja meidän pitää aina vaan lähettää rahaa sinne.

  Reply
 • 13.2.2018 at 23:31
  Permalink

  Rättipäät ei tarvii muita kuin aseita , asekauppa näyttää toimivan , Suomellakin asevientiä, ratkokoot ongelmansa siellä itse! Vienti vetämään! Suomesta käännytetyt Kalasnikovit mukaan ja puolustamaan ja ratkomaan oma ongelmansa jotka ei kuulu napaseutulaisille!

  Reply
 • 14.2.2018 at 05:33
  Permalink

  Amerikkalaiset keräävät voitot ja hyödyt näistä, se on saletti.Vähän sama asia Halosen aikaan jolloin venäjälle lapioitiin rahaa valtavia määriä mm. itä-meren pelastamisesksi. Venäläiset kiittivät ja kumarsivat, pistivät rahat jakoon kavereiden kesken ja nauroivat paskasen naurun päälle.

  Reply
 • 14.2.2018 at 08:16
  Permalink

  Tuota noin…Irak on yksi maailma rikkaimmista valtioista ja hyvin kaukana edellä Suomea mitä tulaa maan vaurauteen. Mikä ihmeen velvollisuus meillä on jälleenrakennella jotain upporikasta öljyvaltioita? Taitaa olla niin, että ne jotka niin mielellään jakavat noita rahoja pitkin maailmaa, ottavat pienet provikat aina päältä ja kohteeseen menee joku 5% alkuperäisestä summasta joka sekin varastetaan paikallisten toimesta. Vielä te lähdette vastaamaan roiston töistänne joka sorkka.

  Reply
  • 14.2.2018 at 09:46
   Permalink

   Uusi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) ei ehkä ole siitä päätöksestä vastuussa että Suomen velkaisesta valtion budjetista rahoitetaan irakilaisten pääasiassa itse tuhoaman maan jälleenrakennusta.

   Mutta Uusi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) on siitä vastuussa että ei yhtään kritisoi edeltäjiensä hölmöä päätöstä vaan jopa puolustelee sitä…

   Reply
  • 14.2.2018 at 13:49
   Permalink

   Oikein, kultamuna moniosaaja voimavara auttava käsi matu on sellainen rikkaus että on rasistista riistoa olla antamatta näitä kaikkia takaisin kotimaihinsa.
   Allah käskee jokaisen matun takaisin kotimaatansa rakentamaan, moskeijoihinkin on jo salafisteilla rahat ”bardille” luvattuna.
   Ps. Suomen bardit ja suvakoijarit voivat lähteä mukaan pysyvästi, kyllä musu maksaa…

   Reply
 • 14.2.2018 at 22:50
  Permalink

  Taitaa niitä irakilaisia turvapaikanhakijoita olla ainakin 20 000, jos ei enemmänkin. Ja uskokaa vaan, ettei tässä ole vielä kaikki. 800 000:n kehitysapurahoista menee osa edelleen sinne ja kaipa kirkon ulkomaanapu ja nyt vireillä oleva yhteisvastuukeräys kartuttaa summaa. Itse en anna senttiäkään keräyksiin, joista tuotto ei jää kotimaahan.

  Reply
 • 19.2.2018 at 16:53
  Permalink

  ei muutakun suomesta myös kaikki muslimit sinne perässä rakennus puuhiin niin pääsevät oman likaisen kulttuurin ja ideologiansa keskellä 🙂

  Reply
 • 12.9.2018 at 13:03
  Permalink

  Vuonna 2017 Irakin vienti 63 miljardia usd ja tuonti 36 miljardia. Kauppataseen ylijäämä siis 27 miljardia.
  Irakin ulkomaanvelka on 63% BKTsta eli vähemmän kuin Suomella. Raakaöjyn hinta ei todellakaan ole tällä hetkellä murto-osa taannoisesta hintahuipusta vaan 70uds/barreli. Hinnan nousu vuodessa 60%.
  Irak tulee toimeen ilman Suomen avustuksia.
  Vaaliuurnilla nähdään, ministeri.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.