Poliisi varoittaa edelleen pankkitunnuksia urkkivista huijareista – Uusia tapauksia jatkuvasti

Poliisille ilmoitettiin viimeksi tänään tapauksesta, jossa poliisina esiintynyt rikollinen oli urkkinut nilsiäläiseltä henkilöiltä puhelimitse pankkitunnuksia.

Aiemmin tällä viikolla Itä-Suomen poliisille on tehty ilmoitukset kolmesta tällaisesta tapauksesta. Asianomistajat, joille näitä pankkitietojen urkintasoittoja on tullut, ovat Leppävirralla, Kuopiossa ja Savonlinnassa. Poliisi on tiedottanut tästä ilmiöstä useaan otteeseen viime vuoden aikana ja varoitukset ovat tiettävästi hyvin tavoittaneet ihmisiä, koska kaikissa näissä alkuviikon tapauksissa on rikollinen vetänyt ns. vesiperän. Tämän päivän tapauksen tutkinta on vielä alkuvaiheessa, eikä mahdollisista vahingoista ole vielä tietoa.

Poliisi, pankit tai muut viranomaiset eivät ikinä pyydä pankki tietoja puhelimitse tai sähköpostilla. Salaisiksi määriteltyjä pankkitietoja ja -tunnuksia ei koskaan pidä kertoa tai luovuttaa muille, vaikka joku niitä kysyisi.

Jos soittaja esiintyy poliisina ja pyytää kyseisiä tietoja, on tältä tiedusteltava nimeä, puhelinnumeroa ja poliisilaitoksen tietoja. Tämän jälkeen on ilmoitettava, että tiedot tarkastetaan ja soittajaan otetaan yhteyttä kyseisen poliisilaitoksen vaihteen kautta pyynnön oikeellisuuden toteamiseksi.

Poliisi vetoaa edelleen myös iäkkäiden omaisiin ja muihin tahoihin, jotka ovat ikäihmisten kanssa tekemisissä, että ilmiöstä keskusteltaisiin. Heitä olisi muistutettava siitä, että pankkikortteja tai niihin käyttöön liittyviä tietoja ei saa luovuttaa kenellekään. Ei vaikka pyytäjä sanoisikin olevansa poliisi.

Asia on hyvä ottaa esille niin, ettei se aiheuta pelkoa tai ahdistusta. Esimeriksi puhelimitse tehdyistä mahdollisesti rikollisista yhteydenotoista voi heti kertoa tutulle ja turvalliselle henkilölle. Ja tapauksista on aina ilmoitettava poliisille.

Aiemmin tällä viikolla Itä-Suomessa tutkintaan tulleissa tapauksissa on soittaja esiintynyt poliisina ja kahdessa tapauksessa kertonut, että poliisilla on tutkinnassa tapaus, jossa on onnistuttu tai yritetty siirtää asianomaisen pankkitililtä rahaa muulle tilille. Valepoliisi on kertonut tarvitsevansa kohdehenkilön pankkitunnuksia, jotta voisi tehdä tämän tilille suojamuurin. Yhdessä tapauksessa soittaja oli niin ikään poliisina esiintyen tiedustellut kohdehenkilön tilipankkia ja kertonut tulevansa myöhemmin illalla henkilökohtaisesti käymään ja selvittämään asiaa. Poliisi tutkii näitä huijausyrityksiä virkavallan anastuksina ja mahdollisesti petoksen yrityksinä

Vastaavista rikoksista tai niiden yrityksistä tulee ilmoittaa poliisille mahdollisimman pian hätänumeroon 112, vaikka taloudellista menetystä ei aiheutuisikaan. Kaikki tieto on poliisille tärkeää valepoliisirikosten selvittämiseksi ja estämiseksi.

Lisätietoa rikoksista suojautumisesta on poliisin verkkosivuilla www.poliisi.fi, Rikoksentorjuntaneuvoston julkaisussa Turvaohjeita Senioreille sekä www.korttiturvallisuus.fi/verkossa

Tässä muistilista ennalta estämään tämän kaltaisia huijauksia: Suojaa rahasi huijareilta

Lähde: Poliisi

One thought on “Poliisi varoittaa edelleen pankkitunnuksia urkkivista huijareista – Uusia tapauksia jatkuvasti

  • 25.1.2018 at 17:08
    Permalink

    Minä taas haluan varoittaa poliiseja huijareista, jotka tunkeutuvat maahan ilman papereita ja vielä senkin jälkeen oleskelevat täällä saatuaan karkoitus määräyksen maasta perustuen Suomen lakiin ja siihen, ettei asianomaisella karvaranteella ole tarvetta minkäänmoiseen suojeluun terveytensä eikä henkensä suhteen suhteessa kotimaahansa, vaan päinvastoin suomalaisia rehellisiä työtätekeviä veronmaksajia tulisi suojella päivänselvältä jihadistilta, jolla on pahat mielessä eikä siitä mitään hyvää löydykään, vaikka kuinka vääntelisi ja kääntelisi.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.