Kansalaisuutta ei saa Sveitsissä helposti, katso uudet lait

Sveitsi jonka kansalaisuutta ei jaeta kovin hövelisti muun maan kansalaisille, on tiukentanut lakejaan entisestään.

Ainoa helpottunut asia on, että nyt voi saada kansalaisuuden jo 10 vuoden maassa asumisen jälkeen, (ennen 12-vuotta). Tosin tänä aikana on pitänyt todistaa sopeutuminen maan tavoille.

Tämä varmistetaan oleskeluluvalla C, sillä että hakija noudattaa Sveitsin lakeja ja järjestystä, eikä aiheuta uhkaa maalle. Hakijan pitää myös sopeutua Sveitsiin taloudellisesti, sosiaalisesti ja kielellisesti.

Uutena lakina nyt 1.1.2018 astui voimaan myös pykälä, jonka mukaan hakijan täytyy elättää itsensä vähintään 3-vuotta, jotta pystyy edes anomaan kansalaisuutta. Tämän voi kiertää maksamalla takaisin summan minkä hakija on saanut valtiolta tukina.

Sveitsi on myös jaettu kantoneihin, eli eri alueisiin millä ovat eri vaatimukset. Jos siis hakija vaihtaa kantonia kesken hakemuksen, alkaa laskenta käytännössä alusta.

Hakijan pitää myös omata hyvät kielitaidot, mitkä on määritelty tasoihin, esimerkiksi A2-tasoinen kirjoituskyky ja B1-puhetaito. Tasojen luokitus on kiinni kantoneista, joten tasot voivat olla korkeammatkin eri alueilla.

Ennen kansalaisuuden myöntämistä, hakija joutuu ”tulikokeeseen” missä voidaan tentata mitä tahansa Sveitsiläisistä olympiavoittajista – festivaalien nimiin.

Hakuprosessi kestää muutenkin noin 2,5 vuotta, joten muuttoa ei kannata harkita tämän aikana, tai prosessi alkaa alusta.

Kaikesta tästä huolimatta Sveitsiin myös hyväksytään uusia kansalaisia. Tilasto vuodelta 2015 kolmelta kaupungilta .

 1. Zurich, uusia 9,607  (asukkaita 402 762 tuhatta)
 2. Geneve, uusia 6,093 (asukkaita 198 072 tuhatta)
 3. Bern, uusia 2,587 (asukkaita 126 000 tuhatta)

 

5 thoughts on “Kansalaisuutta ei saa Sveitsissä helposti, katso uudet lait

 • 8.1.2018 at 08:08
  Permalink

  Noinhan sen pitäisi olle Suomessakin!
  Miksei kukaan puhu asian puolesta?
  Ai niin, mehän tarvitsemme näitä koneinsinöörin paperit hukanneita kehitysmaalaisia….

  Reply
 • 8.1.2018 at 08:23
  Permalink

  Sveitsiläiset ovat niin narsistista kansaa että hyväksyvät yhteisöönsä vain niitä joilla on rahaa ja vaikutusvaltaa. Tavallisen duunarin on sinne ihan turha koittaa. Sveitsi on myös maa jossa käytännössä orjuus on yhä olemassa. Mutta esim. Portugalilaiset jotka sukupolvesta toiseen ovat käyneet tekemässä muutamalla frangilla töitä, ovat keränneet maalleen merkitävän omaisuuden. Rakentamalla niillä frangeilla maahansa taloja ja myymällä niitä ulkomaalaisille.

  Mutta kun tiedetään miten huonosti sveitsiläiset voivat henkisesti niin on suoranainen ihme ettei siitä puhuta enempää. Maan huumeongelmat ovat silmin nähtävissä. Ihmiset piikittävät itseään keskellä kirkasta päivää puistoissa ja siinä niitä nuokkuu sankoin joukoin. Sveitsiläiset lapset ovat maailmankin tasolla itsemurhien kärkipäätä. Ja niimpä niitä suljetaan laitoksiin irtaantumaan huumeista ja itsetuhoisista ajatuksista. Sveitsin tulevaisuus on uhattuna ilman maahanmuuttajia. Ja vaikka koko maan ilmapiiri on negatiivisen itsekeskeinen sekä täynnä pintaliitäjiä ja pukupellejä, aina sinne joku vaan haluaa. Itse kävin mutamia kertoja työasioissa, enkä halua enää ko. maahan. Niinkuin en Amerikan yhdysvaltoihinkaan.

  Reply
  • 24.10.2020 at 04:46
   Permalink

   Mitä sössötätte että sveitsi mukamas täynnä narkkareita ei ole itse olet suomalaine subunisti ja oot katkera ku et pääse sveitsin kansalaiseksi kuppaamaan ku oot varmaan eläny sosiaalituella koko elämäs ja sormia puuttuu huume velan takia siis en tunne sinua mutta päättelin ettet tiedä asiasta mitään enkä usko että sinulla on sveitsin kansalaisuutta ja passia saatikka kykyä elättää itsensä joten et edes voisi saada kansalaisuutta itselläni on aateliset juuret ja en ole elänyt perusturvalla minulla on suomen ja sveitsin passit lisäksi euroopan asepassi joten voin tuoda aseita ympäri euroopan luvallisesti rajan yli ajelen bentley continental gtcllä ja vietän aikaani matkustellen ympäri maailmaa ja sovin liike kauppoja kyllä minuakin vituttaisi olla kunnianhimoton narkkari joka rottailee perheeltä ja myy persettä että voi saada subuvedot sörkäs onnee vaa sulle ei vihaamal muutu tää tosi asia sveitsi on hieno maa paljon parempi kuin suomi meille sveitsiin ei voi tulla arabiasta ja väittää olevansa 17 mut oikeesti yli 30 ja väärillä tiedoilla tulee raiskaamaan suomalaisia mut se on suomen oma vika kun äänestätte ihmisiä jotka yrittää laskea suoja ikä rajan 12 uskon että suomen valtion johtajat on pedareita jos hyväksyvät laki muutoksen onneksi sveitsiin ei pääse ahmed 38v nimellä ali 16v raiskaamaan koti maamme ihmisiä vituttaa se että raiskarit saa olemattoman tuomion suomessa tai ehdon alaista ja muutama prosentti ihmis ryhmästä pilaa koko ryhmän maineen esim minun liiketuttavia suomessa vituttaa että huonot muslimit pilaavat kaikkien muslimien maineen ja se harha luulo että mustalaiset eli kaaleet olisivat työttömiä ryöstäjiä ei pidä paikkansa kaaleet ketä minä tunnen on asiallisia töissä käyviä perheellisiä ihmisiä ja kyllä täysin valkolaisia vituttaa ku kaaleet on komijoita ja suurin osa suomes asuvista ihmisistä ketä osaa puhua ja saa komian akan itellee on ulkomaalaisia tai kaaleita tottakai täysin valkolaista vituttaa ku komiat vie kaiken nokan edestä

   Reply
   • 21.6.2022 at 07:40
    Permalink

    Kato emännussijaa, manne tuli kertomaan tänne mikä maailmassa on vikana 😀 mannet on loisia, on aina ollut ja tulee aina olemaan.
    Paska on aina paskaa vaikka siihen glitteriä laittaisikin.

    Reply
 • 8.1.2018 at 08:57
  Permalink

  Sveitsin äänestys- ja siirtolaismalli sekä Islannin velanhoito ja pankit kuriin talousmalli sopii hyvinkin tänne Suomeenkin Paasikiven ja Kekkosen puolueettomuuspolitiikan lisäksi. Toimiva kansallisvaltio on rakennettava uudestaan hövelin glopalistieliitin tuhottua lähes kaiken ja myytyä kruununjalokivet pilkkahintaan muualle kälttäripankkiireille. Itse on opittava taas hoitamaan maamme asioita, ei sitä EU eikä Nato tule koskaan meidän puolesta tekemään vaan tulevat kuppaamaan kaikken viimeiseen suomalaiseen.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.