Anne Berner: Maaseudulle elinvoimaa digitalisaatiosta

Hallitus on tehnyt periaatepäätöksen maaseudun digitalisaation edistämiseksi. Periaatepäätöksen toimenpiteillä kehitetään digitaalisia palveluja, edistetään kokeiluja ja luodaan maaseutumaisille alueille uusia elinvoimaisuuden eväitä.

Periaatepäätös hyväksyttiin 9. marraskuuta 2017. Se liittyy Älykäs maaseutu -hankkeeseen, josta päätettiin hallituksen puolivälitarkastelussa keväällä 2017.

– Suomi tarvitsee elinvoimaista maaseutua siirtyessään kohti kestävää, uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvaa taloutta ja yhteiskuntaa. Maaseudulla on paljon potentiaalia liiketoiminnalle erityisesti bio- ja kiertotaloudessa, ruuan tuotannossa ja jalostuksessa sekä esimerkiksi matkailussa. Tavoitteena on etsiä digitalisaatioon perustuvia keinoja tämän potentiaalin tehokkaammaksi hyödyntämiseksi, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner toteaa.

Periaatepäätöksen linjaukset tukevat hallituksen kärkihanketta digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristöstä, ja niitä toteutetaan laajalla toimijajoukolla. Viranomaisten ohella suuri merkitys on myös yrityksillä sekä kansalais-, järjestö- ja vapaaehtoistoimijoilla.

Periaatepäätöksen toimenpiteet koskevat maaseudun viestintäyhteyksiä ja niiden käyttöedellytyksiä, sähköisiä palveluja, palvelujen yhdistämistä, liikkumista, etätyötä ja opiskelua sekä maaseudun työnteon ja yrittäjyyden digitalisaatiota.

Tehoa verkkoihin

Teknologian kehittyminen on lyhentänyt välimatkoja ja jopa poistanut niitä, mutta samanaikaisesti joiltakin osin puutteelliset tietoliikenneyhteydet uhkaavat hidastaa kehitystä monien maaseutualueiden lisäksi myös saaristossa.

Liikenne- ja viestintäministeriön tehtävänä on valmistella kansallinen digitaalisen infrastruktuurin strategia, joka sisältää tavoitteet laajakaistan kattavuudesta ja nopeudesta vuodeksi 2025.

5G-teknologian käyttöön osoitetaan kansallisesti tarvittavat taajuudet. Lisäksi vaikutetaan kansainvälisesti ja EU-tasolla siihen, että 5G:lle osoitetaan maailman radiotaajuuskonferenssissa vuonna 2019 riittävästi taajuuksia.

Palvelujen saavutettavuutta parannetaan

Digitalisaatio parantaa palvelujen saavutettavuutta maaseudulla. Palveluja voidaan tuoda lähelle uusilla digitaalisilla ratkaisuilla, liikenteen uusilla toimintamalleilla ja automaatiota kehittämällä.

Periaatepäätöksen mukaisesti vahvistetaan julkisia kuljetuksia organisoivien toimijoiden välistä yhteistyötä. Valtiovarainministeriö kehittää sähköistä asiointitapaa samalla turvaten asiointipalvelut myös muilla tavoin. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista ja sähköisten palvelujen käyttöönottoa edistetään.

Etätyötä ja optimointia

Etäyhteyksien hyödyntämistä edistetään ja helpotetaan näin paikasta riippumatonta työntekoa ja opiskelua. Yrityksiä kannustetaan uudistamaan etätyötä koskevia toimintatapoja. Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, mitä tarpeita ja edellytyksiä etäopetuksen järjestämiseen liittyy.

Maaseudun elinkeinoelämän näkökulmasta digitalisaatiolla on valtaisa potentiaali kehittää työn tuottavuutta sekä luoda uusia innovaatioita ja uutta liiketoimintaa. Maaseudun tuotteiden ja palvelujen kuljetuskustannuksia pystytään karsimaan optimoimalla logistiikkaa, ja esimerkiksi metsävaratiedon ja paikkatietoaineistojen parempi hyödyntäminen tehostaa tuotantomenetelmiä ja alentaa kustannuksia.

Lähde: LVM

4 thoughts on “Anne Berner: Maaseudulle elinvoimaa digitalisaatiosta

  • 9.11.2017 at 17:11
    Permalink

    Voihan viddu että tämä miljonääri on pihalla reaali maailmasta. Se tyrkyttää sähköautoja kaikille mutta ei kerro millä köyhin kansanosa ne ostaa ja ylläpitää. Veikkaan että on melkoine omistus tulevissa sähköauto yhtiöissä ja akkuteollisuuden bisneksissä.

    Reply
  • 9.11.2017 at 17:26
    Permalink

    ”Periaatepäätöksen mukaisesti vahvistetaan julkisia kuljetuksia organisoivien toimijoiden välistä yhteistyötä”.
    Pitäisiköhän aluksi laittaa nuo tiet siihen kuntoon, että niillä voi ajaa. Ei ole paljon hyötyä noilta etupiireiltä ostetuista järjestelmistä jos ei ole teitä.

    Reply
  • 9.11.2017 at 20:12
    Permalink

    Vasta pari viikkoa sitten tämä svetisiläinen oli euroopassa puhumassa siitä miten koko eurooppaan pitää saada nopsemmat tietoliikenneyhteydet. Vielä ei pystytä jokaista kolkkaa valvomaan riittävän tarkasti ja on suuria alueita jonne ihmiset pääsevtä järjestelmää piiloon.

    https://euobserver.com/digital/139616

    Tästä vidaan vetää se johtopäätös että kun kaikkien ihmisten pitää olla seurattavissa vuoden 2018 loppun mennessä niin meidän veronmaksajien pitää maksaa jälleen kerran ”kuitu joka kotiin 2015” hankkeen tapaiset kustannukset. Muistatteko miten aikoinaan veronmaksajien rahoista annettiin jokaiselle operaattorille rahaa että se kaivaa kuitua maaseudullakin jokaiseen kotiin. Telia-Soneralle myönnettiin muistaakseni 50 miljoonaa euroa, Elisalle 30 miljoonaa ja DNA:lle 20 miljoonaa. Mutta mitä tekivät yhtiöt tällä rahalla joka maksettiin 2010-2011? Pistivät sen voittoihin ja kottasivat ulos. Eikä kuitua tulle metrin metriä sillä rahalla. Päinvastoin, Telia-Sonera aloitti voimakkaan lobbaamisen sen puolesta että ”jos haja-asutus alueen ihmiset tahtovat, niin me kyllä kaivamme kuidut osuuskunnille”. Eli, siirsivät omat infran investointikustannukset kuluttajille, ja vielä laskuttaisivat 100%:sti yhteyksistä.

    Näistä ”paikallisista osuuskunnista” tulee vielä sellaiset konkurssikustannukset kuntien veronmaksajille, ettei paremmasta väliä.

    Reply
  • 10.11.2017 at 10:49
    Permalink

    Caruna myytiin jo bernerin hengenheimolaisille. Miten luulette sähkönhinnan kehittyvän , kun kaikille pakotetaan sähköauto perseen alle?Köyhät ei tulevaisuudessa enää autoilla ajele..

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.