Alle 15-vuotias tyttö lavasti oman raiskauksensa ja uhkailunsa Joensuussa – Ei syytettä

Poliisi sai lauantaina 2.9.2017 ilmoituksen, jonka mukaan alle 15-vuotias Joensuun seudulla asuva tyttö olisi joutunut törkeän seksuaalirikoksen uhriksi Joensuun keskustassa perjantaina 1.9.2017. Ilmoittajana olivat alle 15-vuotias tyttö ja hänen lähipiirinsä.

Poliisi käynnisti esitutkinnan välittömästi viikonlopun aikana. Poliisille selvisi, että tyttö oli ollut perjantai-iltana 1.9.2017 viettämässä iltaa kavereidensa kanssa Joensuun keskustassa. Illan aikana tytön seurueeseen oli liittynyt kaksi nuorta miestä, jotka olivat iältään 16- ja 18-vuotiaita. Tyttö kertoi tuntevansa miehet ainoastaan etunimeltä.

Tyttö oli lähtenyt illan aikana nuorten miesten seurassa Joensuun keskustan alueella sijaitsevaan yksityisasuntoon. Täällä yksityisasunnossa joutui tyttö, kertomansa mukaan, raiskatuksi. Tyttö kertoi poistuneensa tapahtumien jälkeen asunnosta ja menneensä kotiin. Seuraavana päivänä hän kertoi tapahtumista läheiselleen.

Poliisi on tutkinut tapausta varsin intensiivisesti ja esitutkinnassa on kuulusteltu ja puhutettu lukuisa joukko nuoria. Poliisi on pyrkinyt selvittämään tytön seurassa olleiden nuorten miesten henkilöllisyys sekä epäillyn rikoksen tekopaikkana käytetty yksityisasunto. Epäiltyjen henkilöllisyys ei kuitenkaan lukuisista esitutkintatoimenpiteistä huolimatta selvinnyt.

Noin viikko epäillyn rikoksen tekoajan jälkeen tyttö kertoi saaneensa uhkausviestejä epäillyltä tekijältä Instagram-yhteisöpalvelun kautta. Uhkausviestit tulivat profiilista, jonka nimi viittasi toiseen rikoksesta epäiltyyn. Uhkausviesteissä tyttöä uhattiin vakavalla väkivallalla, mikäli hän kertoo asiasta tai epäillyn henkilöllisyydestä poliisille.

Tyttö kertoi myös saaneensa viestin Snapchat-yhteisöpalvelun kautta. Kyseisen palvelun kautta lähetyt viestit häviävät mobiililaitteilta tietyn ajan kuluttua. Viestissä oli tytön mukaan uhkaus, joka liittyi tapaukseen.

Poliisi sai esitutkinnassa käyttöönsä valvontakameratallenteita Joensuun keskustasta kyseiseltä illalta. Tämän lisäksi tytön käytössä olleeseen puhelinliittymään tehtiin, uhrin suostumuksella, televalvontaa. Kameratallenteita sekä televalvontatietoja tarkasti analysoimalla ja vertaamalla tytön kuulustelukertomuksissa esille tulleisiin yksityiskohtiin voitiin todeta, ettei poliisille kerrottu tapahtumienkulku ole voinut pitää paikkaansa.

Poliisi selvitti Instagram-yhteisöpalvelun kautta tytön poliisille kuvaaman profiilin rekisteröinti- ja kirjautumistietoja. Kyseisestä profiilista oli siis lähetetty useita uhkausviestejä tytölle. Saatujen tietojen avulla selvisi, että kyseisen profiili oli luotu ja sitä oli käytetty tytön kotiosoitteessa olevasta laajakaista-internetliittymästä.

Poliisi on tutkinut tällä Instagram-profiililla lähetettyjen viestien osalta asiaa törkeänä todistusaineiston vääristelemisenä. Tämän lisäksi asiaa on tutkittu vääränä ilmiantona sekä perättömänä lausumana viranomaismenettelyssä. Asia ei kuitenkaan etene syyteharkintaan, koska ainoana rikoksesta epäiltynä on tyttö, joka on alle 15-vuotias eikä näin ollen rikosoikeudellisessa vastuussa.

Esitutkinnan aikana yksi alle 18-vuotias mies on ollut pidätettynä seksuaalirikokseen epäiltynä. Tämän lisäksi yksi alle 16-vuotias nuori nainen on ollut kiinniotettuna oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen epäiltynä. Nuoren naisen osalta rikosepäily liittyi edellä kuvattuun Snapchat-viestiin. Tämän lisäksi poliisi on puhuttanut yhtä alle 15-vuotiasta poikaa seksuaalirikokseen epäiltynä.

Esitutkinnan lopputulos on se, ettei väitettyä seksuaalirikosta ole tapahtunut.

Poliisi tiedottaa asiasta koska esitutkinnan aikana on kuulusteltu ja puhutettu useita nuoria ja heille sekä heidän vanhemmilleen on syntynyt käsitys, että tällainen rikos olisi todellisuudessa tapahtunut. Poliisi korostaa myös, ettei poliisin toimenpiteiden kohteeksi joutuneilla alle 18-vuotiaalla miehellä ja alle 16-vuotiaalla nuorella naisella ole todellisuudessa mitään osuutta tapahtumiin.

Poliisi muistuttaa että edellä kuvatun tyyppisten valeprofiilien käyttö voi johtaa myös rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

Lähde: Poliisi

Artikkelikuvan tyttö ei liity tapaukseen. Kuvituskuva.

One thought on “Alle 15-vuotias tyttö lavasti oman raiskauksensa ja uhkailunsa Joensuussa – Ei syytettä

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.