Robotit hoitamaan Helsingin katuja, pihoja ja puistoja – Testaus perjantaina Kaivopuistossa

Helsingin kaupunki testaa yhteistyökumppaneidensa kanssa ruohoa leikkaavaa robottia 29.9. kello 11.30–14 Kaivopuistossa. Tavoitteena on, että Jätkäsaareen rakentuvan Hyväntoivonpuiston nurmikon leikkaamisessa hyödynnetään robotiikkaa jo vuonna 2020.

Robotin perusrunkoon voi kiinnittää erilaisia työkoneita, kuten harjoja, katupesureita, lumiauroja ja -linkoja sekä ruohonleikkureita.

– Olemme testanneet robottia erilaisissa tehtävissä sekä sisällä että ulkona. Sen meno on lupaavaa, kertoo Staran kehityspäällikkö Paavo Lehmonen.

Kaivopuistossa robotti saa peräänsä ruohonleikkurin, jota se vetää maksimissaan 10 kilometrin tuntivauhtia. Robotti on kotipihoista tuttuja serkkujaan tehokkaampi ja fiksumpi.

Testirobotti ymmärtää sijaintinsa, havainnoi ympäristöään ”ihmismäiseen” tyyliin ja leikkaa nurmikon tehokkaasti, turhia kiertelemättä ja pomppimatta jo hoidetuille alueille. Leikattavaa aluetta ei tarvitse fyysisesti rajata.

Se hyödyntää kehittynyttä visuaalista paikannusta ja kerää tietoa työskentelyalueesta tietokantoja yhdistelemällä. Oppimansa pohjalta se havainnoi ja välttää esteitä sekä pysähtyy tarvittaessa.

– Erona kotipihojen robotteihin on myös mahdollisuus etäohjaukseen. Robotti hälyttää, jos se ei pysty paikantamaan itseään tai sen havaintokentässä on jotakin poikkeavaa.

Robotti on oiva apuri

Yleisillä alueilla robottien käyttö aloitetaan mitä todennäköisimmin työntekijöiden välittömässä valvonnassa.

– Robotit eivät korvaa ihmisiä viher- ja katualueiden hoidon ja ylläpidon tehtävissä, vaan ne toimivat pikemminkin apulaisina. Kone voi esimerkiksi kulkea työntekijän perässä roskista hinaten tai ohjata hyötyajoneuvoa, kun työntekijä viimeistelee penkereitä, visioi Lehmonen.

Työn tehostumisen lisäksi sähkökäyttöisten robottien avulla kaupungin huolto- ja hoitotoimet voidaan saada huomattavan hiljaisiksi ja nykyistä selvästi saasteettomimmiksi.

GIM Oy on kehitellyt robotin yhteistyössä Staran kanssa ja etäohjauksesta vastaa Fleetonomy. Projektin taustalla on laajempi hanke, joka kytkeytyy 6Aika-strategiaan. Tässä ”robotiikkaverkostossa” ovat mukana Helsingin kaupunki, Forum Virium, Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä start up -yrityksiä.

Lähde: hel.fi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.