Israel iski Damaskoksen lentokentän läheisyyteen

Israelin ilmavoimat iski perjantaina (22.09.) Hezbollahin kohteeseen lähellä Damaskuksen lentokenttää, kertoo al Jazeera tänään. Otsikkokuva IDF:n tammikuisesta iskusta Damaskuksen kansainväliselle lentokentälle. Jazeeran lähteiden mukaan ohjukset aiheuttivat tuhoaa kohteessa, ja räjähdysten vaikutus tuntui lentoasemalla.

Israel on pitänyt koko v.2011 alkaneen Syyrian sisällissodan ajan Bashar al-Assadin hallinnon puolella sotivaa Hezbollahia (”Jumalan Puolue”) itselleen vihamielisenä tekijänä, ja iskenyt sitä vastaan milloin on kokenut sen aiheuttavan itselleen vaaraa. Shia-muslimien poliittisena järjestönä Libanonissa esiintyvä, ja myös terroristijärjestöksi luonnehdittu, Hezbollah on tärkeä osa Damaskuksen hallituksen ISIS:stä ja Syyrian oppositiota vastaan taistelevia voimia.

Jazeeran mukaan korkea israelilainen upseeri on todennut viime kuussa, että Israel voi iskeä myös Assadin palatsia vastaan, jos Iran laajentaa sotilaallisesti kontrolloimaansa sektoria Syyrian alueella. Iranin tukeman Hezbollahin lisäksi myös iranilaisia joukkoja on Syyrian sotanäyttämöllä.

Israelin presidentti Benjamin Netanjahu otti puheeksi tapaamisessaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin, kanssa  elokuussa iranilaisten ja Hezbollahin läsnäolon Syyriassa. Torstaina (21.09.) Venäjä varoitti USA:ta mahdollisuudesta, että se iskee USA:n tukemia Assadia vastustavia kapinallisjoukkoja (SDF) vastaan, mikäli Syyriassa toimivat venäläiset joutuvat tulituksen kohteeksi näiden taholta. SDF:n joukot koostuvat pääosin kurdien taistelijoista, peshmergoista.

Venäjä, Turkki ja Iran ovat sopineet ”de-eskalaatiosta”, so. Syyriassa toimivien joukkojensa pitämisestä omilla toimintasektoreillaan. Tämä asia lienee ollut esillä myös Putinin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tapaamisessa viime viikolla Ankarassa. Turkki on ilmoittanut em. de-eskalaatioon viitaten ottavansa Turkin ja Syyrian rajalla olevan Idlib:in maakunnaan kontrolliinsa. Samassa yhteydessä Turkki ilmaisi pitävänsä myös ISIS:stä vastaan toimivia USA:n tukemia kurdijoukkoja terroristeina yhtä lailla kuin ISIS-jihadistejakin. Erdoganin mukaan Venällä ja Turkilla on yhteisymmärrys siitä, että turkkilaiset toimivat Idbilissä ja venäläiset sen ulkopuolella.

Syyrian sotanäyttämöllä toimii seuraavia sotilaallisia voimia:

  • Bashar al-Assadin hallitusta totteleva Syyrian armeija,
  • Assadia tukevat venäläiset joukot,
  • Assadia tukevat iranilaiset joukot,
  • Libanonilaisen äärijärjestö Hezbollahin armeija, al-.Assadin puolella.
  • Turkin armeija on ulottanut toimintansa Syyrian puolelle, iskien mm. kurdeja vastaan.
  • Al-Assadia vastustava Syyrian demokraattinen oppositio, joka saa tukea mm. USA:lta,
  • edellisen kanssa yhteistoiminnassa kurdien aseelliset voimat, peshmerga.
  • USA ja erikoisjoukkoja joistain NATO-maista toimii myös Syyriassa.
  • Irakin armeija ja ilmeisesti myös irakilaisia shia-miliisejä mm. al-Sadrin prikaatista käy sotaa jihadisteja vastaan itäisessä osassa Syyriaa.

Kaikki luetellut vastustavat ”islamilaista kalifaattia” (ISIS, ISIL, Da’esh), ja myös toisiaan. Suoraan al-Qaedan alaisen al-Nusran rintaman asema on epäselvä.

 

Al Jazeera tänään.

Tammikuun 1917 isku:2 thoughts on “Israel iski Damaskoksen lentokentän läheisyyteen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.