Indonesian muslimijohtaja: ”Lopettakaa eurooppalainen itsepetos, väkivalta liittyy Islamiin

Indonesian suurinta muslimiyhteisöä johtava Yahya Cholil Staquf suuntaa sanansa lännen johtaville poliitikoille ja intellektuelleille: ”Lopettakaa teeskentely, väkivalta ja Islamin traditio liittyvät toisiinsa”. 50:n miljoonan muslimin hengellinen johtaja varoittaa islamismista, ja ihmettelee läntisten mielipidevaikuttajien itsepetosta.

Länsimaailmassa vallitseva tapa nähdä kaikki Islamin uskonnon poliittisen väärinkäytön arvostelu #islamofobiana ihmetyttää indonesialaista muslimia. Äärisuuntaukset ovat tuttuja Kaakkois-Aasiassakin, ja näistä ilmiöistä käydään keskustelua käyttäen asioista niiden oikeita nimiä. Nahdlatul Ulama:n, Indonesian suurimman muslimijärjestön, pääsihteeri ja muslimioppinut Yahya Cholil Staquf kysyy: ”Pidättekö minuakin islamofoobikkona?


Klassisessa Islamissa muslimien suhde ei-muslimeihin kuvataan yleensä vihamielis-sävyisesti: Muslimiyhteisöä kannustetaan eristäytymään ja kokemaan ulkopuoliset vihollisina. Tämä asettamus sisältyy itseensä Islamin doktriiniin, sanoo uskonnollinen johtaja. Yahya Cholil Staqufin mielestä eristäytyminen on voinut olla perusteltua Islamin alkuaikoina, mutta nykymaaailmassa se aiheuttaa ongelmia uskovaisten kokiessa ympäröivän yhteiskunnan vihamielisenä.

Islaminoppinut katsoo em. vihamielisyyden sisältyvän Islamin doktriiniin. ”Kun muslimit noudattavat tätä Islamin näkemystä, se tekee heistä kyvyttömiä elämään harmonisesti ja rauhanomaisesti 2000-luvun monikulttuurisessa yhteiskunnassa.”

Franfurter Allgemeine Zeitungin kysymys: Jos länsimainen poliitikko puhuisi noin, häntä syytettäisiin rasismista?

Yahya Cholil Staquf: Islam ei ole ainoa syy muslimien eristäytymiseen, vaan kaikissa yhteiskunnissa esiintyvällä rasismilla saattaaa olla oma osuutensa, mutta Islamin oppiin sisältyvät käskyt ovat kuitenkin pääasiallinen syy muslimien eristäytymiseen.

FAZ: Miten muslimien ja valtion suhde?

Yahya Cholil Staquf: Islamin tradition mukaan valtio on universaalinen yksikkö, jossa kaikkien muslimien tulee yhdistyä yhden miehen vallan alle, ja olla pysyvässä konfliktissa ulkopuolisen ei-islamilaisen maailman kanssa.

FAZ: Radikaali-islamilaisten pyrkimys perustaa kalifaatti ei siis ole Islamin oppia vastaan?

Yahya Cholil Staquf: Kyllä, ISIS:n tavoite perustaa globaali islamilainen kalifaaatti on täysin Islamin opin mukainen. Mutta me elämme tänään kansallisvaltioiden maailmassa, joten kaikki pyrkimykset maailmanlaajuisen kalifaatin muodostamiseksi johtavat vain väkivaltaan ja kaaokseen. Monet muslimit olettavat, että olemassa muuttumaton islamilaisten lakien kokoelma, josta he käyttävät nimitystä #sharia. Tämä käsitys on Islamin tradition mukainen, mutta johtaa väistämättä konfliktiin olemassaolevien kansallisvaltioiden kanssa. Kaikki tämänkaltaiset näkemykset tulee ehdottomasti torjua, sillä ne ovat väärin. Ne johtavat yhteentörmäykseen olemassaolevien lakien ja valtioiden kanssa, ja valtiollisten lakien täytyy olla aina etusijalla.

Yahya Cholil Staquf: Indonesiassa päästiin jo sukupolvia sitten yhteisymmärrykseen siitä, että Islamin tulkinnan täytyy olla sopusoinnussa jatkuvasti muuttuvien olosuhteiden, ajan ja paikan kanssa. Koraanissa olevat opetukset tulee ymmärtää oman aikansa olosuhteita vasten, keskiaikaiselle yhteiskunnalle annettuina, ja että ne eivät voi määrätä nykyaikasen yhteiskunnan elämää.

Yahya Cholil Staquf: Liian monet muslimit katsovat kuitenkin velvollisuudekseen taistella muslimien ja ei-muslimien raauhanomaista kanssakäymistä vastaan. Monet eurooppalaiset aistivat tämän asenteen olemassaolon, ja ennakkoluulot islamilaisia vaastaan ovat nousseet. Monet länsimaiset ystäväni pelkäävät Islamia tästä syystä, ja ovat siten ”islamofoobikkoja”. Minä ymmärrän täysin heidän pelkonsa.

Yahya Cholil Staquf: Länsi ei voi toki pakottaa islamilaisia modernisoimaan uskontoaaan, mutta läntisten poliitikkojen tulee lopettaa selittämästä, ettei radikaalilla fundamentalismilla ja väkivallalla ole mitään tekemistä traditionaalisen Islamin kanssa. Tämä väite on yksinkertaisesti väärin.

FAZ: Länsimaiset poliitikot eivät halua tukea islamilaisten eristäytymistä ei-muslimeista, eivätkä halua lisätä suvaitsemattomuutta muslimeja kohtaaan.


Yahya Cholil Staquf: Minä jaan heidän näkemyksensä’, ja tämä onkin syy siihen miksi puhun näin suoraan. Länsimaisten poliitikkojen tapaa lähestyä kysymystä ei voi toimia. Jos he kieltäytyvät tunnustamasta ongelman olemassaoloa, miten he voivat edes aloittaa ratkaisun etsimisen. Ongelma täytyy tunnistaa ja nimetä selkeästi kuka tai mikä on siihen syyllinen.

FAZ: Kuka tai mikä on siihen syyllinen?

Yahya Cholil Staquf: Viimeksikuluneiden 50:n vuoden aikanaa Saudi-Arabia ja emiraatit ovat käyttäneet suunnattomia pääomiaa levittääkseen omaa ultra-konservatiivista versiotaan Islamista maaailmanlaajuisesti. Länsi on antanut tämän tapahtua vuosikymmen ajan, mutta lännen täytyy vihdoinkin herätä, ja aloittaa saudien painostaminen että tämä loppuisi. Minä ihailen eurooppalaisten poliitikkojen humaanisuutta, mutta me elämme nyt sellaista aikaa, että meidän on ajateltava ja toimittava realistisesti.

Yahya Cholil Staquf: Kun vierailin viimeksi Brysselissä, näin kuinka ryhmä arabeja tai pohjoisafrikkalaisia nuoria ahdisteli poliiseja. Ystävieni kertoman mukaan tälläinen käyttäytyminen on Belgiassa jokapäiväistä. Kysyinkin heiltä, miksi tämä sallitaan? Minkä viestin tämä välittää muslimi-maahanmuuttajille? Eurooppa ja varsinkin Saksa ottaa vastaan tolkuttomia määriä pakolaisia. Älkää ymmärtäkö minua väärin, -toki hädänalaisia tulee auttaa, mutta te otatte vastaan miljooniaa ihmisiä joista ette tiedä mitään muuta kuin että he tulevat maaailman epävakailta alueilta.

FAZ: MInä oletan, että olemme samaaa mieltä siitä, että eurooppalaisissa yhteiskunnissa on olemassa äärioikeistolainen ryhmittymä, joka ei hyväksyisi sellaistakaan maltillista Islamia, jollainen teillä on Indonesiassa.

Yahya Cholil Staquf: Toki, ja on olemassa myös äärivasemmistolainen ryhmittymä, jonka jäsenet tuomitsevat ”islamofoobisina” kaikki keskusteluyritykset ja kieltävät kaikki yhteydet fundamentalistisen Islamin jaa väkivallan välillä. He pitäisivät jopa juuri lausumaani todisteena ”islamofobiasta”. Tämän täytyy loppua: Ongelma jonka olemassaoloa ei tunnusteta, ei ole ratkaistavissa.

Frankfurter Allgemeine, 19.08.2017.


6 thoughts on “Indonesian muslimijohtaja: ”Lopettakaa eurooppalainen itsepetos, väkivalta liittyy Islamiin

 • 8.9.2017 at 12:57
  Permalink

  Tämä on sarjasamme: Merkittäviä lausuntoja.

  Reply
 • 8.9.2017 at 14:27
  Permalink

  Sipilä taas sokissa kun tällaisia väittävät rauhan uskonnosta koska kaikki uskonnot levittävät rauhaa ja rakkautta.Vihapuhe on pahempaa kuin islamilainen sananjulistus.

  Reply
 • 8.9.2017 at 17:18
  Permalink

  Pää pensaaseen vaikka rajat vuotaa jatkuvasti ..kyllä Suomi kestää ..heh hee..äänestäkää vihreitä tai vassureita..

  Reply
 • 9.9.2017 at 07:34
  Permalink

  Niin kukahan se pakottikaan poliitikot ottamaan invaasiot maahamme ja yleensä valitsee poliitikkomme ja nostaa ne valtaan….

  Reply
 • 10.9.2017 at 06:49
  Permalink

  Kumpa kaikki muslimijohtajat ajattelisivat kuin tämä!

  Reply
 • 10.9.2017 at 13:52
  Permalink

  Ensimmäinen järkevä puheenvuoro uskonnolliselta johtajalta vähään aikaan. Tosi on.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.