Lapsi löytyi elottomana vesisaavista – elvytettiin hätäkeskuspäivystäjän ohjeiden avulla

1-vuotias lapsi löytyi elottomana vesisaavista pää alaspäin. Isä elvytti lasta päivystäjän ohjeistamana samalla, kun ambulanssi oli matkalla kohteeseen.

Hätäkeskukseen tuli puhelu shokissa olevalta isältä, joka kertoi, että hänen lapsensa löytyi elottomana vesisaavista. Puhelussa hätäkeskuspäivystäjä varmisti ensimmäisenä, onko lapsi jo otettu pois vedestä ja mistä osoitteesta henkilö soittaa. Tämän jälkeen päivystäjä kehotti laittamaan lapsen selinmakuulle lattialle elvytystä varten. Ennen elvytysohjeita päivystäjä hälytti ambulanssin kiireellisenä.

Hälyttämisen jälkeen hätäkeskuspäivystäjä kehottaa isää laittamaan puhelimeen kaiuttimen päälle, polvistumaan lapsen vierelle ja aloittamaan elvytyksen toimintaohjeiden mukaan.

”Taivuta lapsen päätä varovasti taaksepäin niin, että leuka nousee ylös. Laita toisen käden etusormi ja peukalo nenälle niin, että sieraimet puristuvat tiukasti kiinni. Puhalla varovasti viisi puhallusta niin, että rintakehä nousee. Sitten käsi rintalastan päälle rintojen väliin ja toinen käsi toisen päälle. Ja sitten 30 painallusta. Mä annan sulle tahdin täältä.”

Isä elvytti päivystäjän antamassa tahdissa noin seitsemän minuuttia, kunnes ambulanssi saapui paikalle. Lapsen hengitysteistä tuli välillä vettä, jolloin lapsen päätä hieman käännettiin. Päivystäjä ohjeisti muita paikalla olevia lapsia menemään ambulanssia vastaan tielle.

Isä oli koko koko elvytyksen ajan puhelinyhteydessä hätäkeskukseen. Päivystäjä rauhoitteli ja kannusti isää sekä huolehti, että elvytysrytmi on oikea. Samalla hän kertoi väliaikatietoja ambulanssin saapumisesta.

Isä elvytti pienokaista niin kauan, kunnes ensihoitajat saapuivat paikalle ja ottivat ohjat käsiin. Ambulanssi saapui paikalle noin kuudessa minuutissa, mutta avuntarvitsijasta aika tuntui varmasti ikuisuudelta. Lapsi saatiin kuitenkin hengissä sairaalaan, joten yhteistyö avuntarvitsijan ja päivystäjän välillä onnistui.

Hätäkeskuspäivystäjät ovat Pelastusopistossa koulutettuja turvallisuusalan ammattilaisia, jotka osaavat antaa toimintaohjeita hätätilanteissa. Hätänumeroon tehtiin vuonna 2016 7400 ilmoitusta elottomasta ihmisestä.

Artikkelikuvan lapsi ei liity tapaukseen. Kuvituskuva.

Lähde: 112.fi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.