Euroopan elintarviketurvallisuusviraston mukaan suomalainen ruoka on puhtainta

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston Efsan vuoden 2015 torjunta-ainejäämien seurantaraportin mukaan Suomessa kasvanut tai jalostettu elintarvike pärjäsi erittäin hyvin. Tutkituista näytteistä havaittiin viitteitä jäämistä 10,8 prosentissa, kun toiseksi parhaassa maassa, Virossa näitä oli 18 prosenttia.

Efsan raportti julkaistiin viikkoa ennen pääsiäistä. Tietoja on 30 maasta ja 82 469 näytteestä. Tutkittuja aineita oli yli 300. Suomen luvut on koottu 2 193 näytteestä, joista 575 oli kotimaisia. Eniten jäämiä havaittiin mansikassa. Yhdestä lantusta ja palsternakasta sekä kahdesta porkkanasta löytyi myös pieniä määriä jäämiä.

Efsan mukaan jäämiä löytyi Euroopassa sen verran vähän, ettei niistä aiheudu terveysriskiä pitkälläkään aikavälillä. Vuodesta 2012 tilanne on hieman parantunut.

Torjunta-aineiden jäämiä tutkitaan kolmiportaisella asteikolla: puhtaat, jäämiä vähän sisältävät ja markkinoilta pois vedettävät, joissa on jäämiä yli Efsan määrittämän turvarajan.

Suomalaisista tuotteista ei mitattu turvallisena pidetyn rajan ylittäviä pitoisuuksia. Pieniä määriä jäämiä oli 10,8 prosentissa näytteistä. Pitoisuudet olivat huonoimmillaankin kahdeksasosa siitä, mitä Efsa pitää turvallisena.

Eurooppalaisista tuotteista eniten jäämiä havaittiin vuonna 2015 espanjalaisissa ja belgialaisissa elintarvikkeissa. Merkkejä ainakin yhdestä torjunta-aineen jäämästä löytyi 57 prosentissa kaikista elintarvikkeista. Myös Saksassa yli puolessa tutkituista näytteistä havaittiin torjunta-ainejäämiä.

Kyproksen ja Maltan tuotteista löydettiin eniten hylkäysrajan ylittäviä jäämäpitoisuuksia. Kummassakin maassa 5,5 prosenttia tutkituista elintarvikkeista on pitoisuuksiensa takia määräysten vastaisia.

Tutkituista näytteistä banaanit ja viinirypäleet sisälsivät eniten merkkejä jäämistä. Kukkakaalista puolestaan löytyi eniten (3,4 prosenttia) turvallisen rajan ylittäviä pitoisuuksia. Kotieläintuotteet taas sisälsivät kasviksia, vihanneksia ja viljoja vähemmän jäämiä.

Luomutuotteet olivat tavanomaisesti tuotettuja tuotteita puhtaampia eikä niistä löytynyt kiellettyjä torjunta-aineiden jäämiä yhdestäkään suomalaisesta jalostamattomasta luomutuotteesta. Luomussa sallittuja jäämiä havaittiin 15 prosentissa näytteistä.

Eniten jäämiä oli kolmansista maista tuoduissa elintarvikkeissa, muun muassa teessä, mausteissa, sitrushedelmissä, pavuissa ja pähkinöissä.

Etelä-Afrikasta, Brasiliasta, Chilestä, Kolumbiasta ja Marokosta tuoduista tuotteista yli 70 prosenttia sisälsi mitattavan määrän jäämiä. Tutkituista tuotteista 5,36 prosenttia hylättiin.

 

Lähde: Maaseudun tulevaisuus

One thought on “Euroopan elintarviketurvallisuusviraston mukaan suomalainen ruoka on puhtainta

 • 22.4.2017 at 11:25
  Permalink

  Väite ei voi pitää paikkaansa. Nimittäin, kun otetaan huomioon kuinka pitkään ja minkälaisilla pitoisuuksilla suomalaisia peltoja on myrkytetty niin jo siitä tietää että väite ei pidä paikkaansa.

  Esim. glyfosaatti nousee kasvatettaviin kasveihin kymmenen vuoden ajan. Ja kun joka kolmas vuosi pelloilla suoritetaan tuotannon mukainen vaihto, viimeisenä vuonna pelto myrkytetään glyfosaatilla. Joka on siis suurimmillaan seuraavan vuoden sadossa.

  Kun tähän yhdistetaan rehukasvit, niin kaikki liha- ja siipikarja saa ruokansa mukana myrkkyjä vaikka ne eivät suoraan laiduntaisikaan sellaisilla pelloilla joissa on myrkkyjä käytetty. Eli, kaikessa suorassa- tai epäsuorassa tukijärjestelmän mukaisessa tuotannossa on käytetty myrkkyjä.

  Jos kuitenkin ajatellaan itä-blockin maita niin sielä ihmisillä ei ole ollut niin pitkäikäistä altistusta, koska läntiset myrkkyfirmat pääsivät markkinoille vasta Neuvostoliiton hajottua. Eli, sielä maaperä on vielä puhtaampaa ja ruoka vähemmän myrkyllistä. Sillä sielähän ei tarvitse lannoittaa eikä myrkyttää läheskään niin paljon kuin täälä.

  Kun kerran 44% ihmisistä löytyy glyfosaattia virtsasta (suurimmat >70%) niin jotain on pahasti pielessä. Friends Of Earth teetti tutkimuksen jonka mukaan euroopassakin lähes 70% ihmisistä on virtsassa flyfosaattia (Round-Up). Ja vähiten sitä oli juuri itä-blockin ihmisillä. Niin miksi meidän (läntinen maatalaousvaltio) ruokamme olisi puhtaampaa kuin esim. Viron? JOka vasta vähän aikaa sitten itsenäistyi ja aloitti läntisen viljelytuotannon.

  Totuus on se että meille valehdellaan. Aivan joka-asiasta. Kuten aikoinaan ”Suomessa on euroopan halvin ruoka”, ”On ottovoitto syntyä Suomeen” jne…

  http://www.foe.org/news/news-releases/2013-06-first-of-its-kind-testing-shows-pesticide-found-in-people

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.