Ent.poliisijohtaja Mikko Paatero toivoo useampien osallistuvan turvallisuuden puolesta tehtävään työhön.

Mikko Paatero kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan (24.12.) turvallisuudesta ja terrorismi-uhkien aiheuttamasta pelosta. Sen sanominen, että ”ei anneta pelolle valtaa”, ei hänen mielestään  riitä. Pelkoihin on todelliset syyt, ja niiden poistamiseen tarvitaan tekoja. Bloggaus kokonaisuudessaan:

Rauhaa päälle maan

”Suomen Turku julistaa kohta joulurauhan meille kaikille. Voin kuvitella että se tapahtuu Berliinin tapahtumien takia tiukempien turvajärjestelyjen puitteissa kuin koskaan ennen.

Maailma on muuttunut myös Euroopassa viimevuosien aikana. Ranskassa on ollut poikkeuslait voimassa jo yli vuoden. Saksassa tilanne on kiristynyt  pitkäksi ajaksi. Meilläkin oli Imatra. Joukkomurhat ovat tulleet jäädäkseen. Käytän mieluummin termiä joukkomurha kuin terrorismi, koska myös muita kuin varsinaisia terrorismimotiiveja on ollut.

Kaikki tietävät, että on vain ajan kysymys, koska tapahtuu seuraava joukkomurha. Kukaan ei tiedä missä. Tämä kaikki kasvattaa ihmisten pelkotiloja. Ne eivät poistu sillä, että sanotaan, että älkää pelätkö. Pelko on luonnollinen tunne tämänkaltaisissa tilanteissa. Ihmisten pelkoa pitää pyrkiä poistamaan. Se voi tapahtua vain konkreettisilla toimilla. Nyt ei riitä, että, kuten joku Saksassa totesi, tämä on avoimen yhteiskunnan hintana hyväksyttävä. Ei näin voi olla.

Jokaiselle on selvää, että ns. juurisyihin on pureuduttava. Miksi on vihaa ja katkeruuttä, miksi syrjäydytään järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle, miksi nyt on tilaa ääriajattelulle? Asioihin on pystyttävä vaikuttamaan siellä, missä tällaiset ilmiöt syntyvät, olipa kyse Syyriasta, Irakista tai vaikkapa Suomesta. Suomessa on panostettava mm. nuorisotyöttömyyteen ja kotouttamiseen. On kuitenkin niin, että juurisyihin vaikuttaminen vie vuosia, jossakin vuosikymmeniä. On tehtävä myös tekoja tässä ja nyt. Vain tämä voi vaikuttaa pelon hävenemiseen.

Tiedon saantia on lisättävä mutta ei vain tiedustelupalvelujen toimesta. Tiedustelupalvelut ovat epäonnistuneet kerta toisensa jälkeen, vaikka niihin on maailmalla kaksoistornien tuhoutumisen jälkeen panostettu huimia summia. On tietenkin myös estetty monia joukkomurhia. Tämä ei kuitenkaan riitä.

Tiedustelutieto on välitettävä sitä tietoa tarvitseville selkeästi nykyistä enemmän. Kun jotain tapahtuu meillä Suomessa paikallispoliisi kantaa silloin operatiivisen vastuun olipa sitten kyse minkälaisista joukkomurhista tahansa, terrorismi mukaanlukien. Paikallispoliisin varautumiseen on panostettava selkeästi lisää. Tällöin voitaisiin panostaa lisää poliisin näkyvyyteen ja lähipoliisitoimintaa, joka on hiipunut koko ajan. Samoin voitaisiin varautua uhkakuviin paremmin.

Kyse ei tietenkään ole vain poliisin määräkysymys vaan kokonaisresurssikysymys-siis myös muusta henkilöstöstöä ja välineistöstä. Kyse on myös yhteistoiminnasta. Poliisien määrä yritetään pysäyttää 7.000:een vaikka siihenkään ei vielä rahapäätöstä ole olemassakaan 2018 alkaen. Tällä määrällä ei em. näkyvyyttä paranneta.

Tällä haluan vain sanoa, että pelkät puheet eivät enää riitä, on tehtävä tekoja. Jokaisen on ymmärrettävä, että terrorismiakaan ei estä vain Suojelupoliisi, siihen tarvitaan paljon muita toimijoita. Parin sadan henkilön joukko, vaikka tekeekin hyvää työtä, ei myöskään tietenkään pysty seuraamaan kaikkia riskihenkilöitä-siihenkin tarvitaan paikallispoliisia, joka on koko ajan kentällä. Jos tähän lisättäisiin oikein järjestetty vapaaehtoistoiminta ja ykstyisen turvasektorin tietojen lisääntyvä yhteistyö, päästäisiin eteenpäin. Tällöin toimittaisiin myös siten, että kansalaiset sen huomaisivat, jolloin turvallisuuden tunne paranisi.

Ensi keväänä on sekä kehyspäätöksen että hallitus puolivuotistarkastelun aika. Tällöin päätöksiä on tehtävä. Valitettavasti vasta kunnallisvaalien jälkeen. Toivottavasti tästä huolimatta kunnalisvaalikeskustelussakin on vahvasti mukana soten ja talouden rinnalla myös sisäinen turvallisuus, jonka tekijöitä vahvasti ovat myös kunnat ja tulevat maakunnalliset toimijat. Meillä Suomessa, toisin kuin monessa mussa maassa, monet asiat ovat vielä omissa käsissä, vaikka suurimmat ongelmat ovatkin kansainvälisiä ja kansainvälisen yhteistyön lisäämisen tarve on  ilmeinen kaikkiin suuntiin.

Rauhallista Joulujuhlaa ja Toivorikasta Uutta Vuotta kaikille!”

 

 

 

3 thoughts on “Ent.poliisijohtaja Mikko Paatero toivoo useampien osallistuvan turvallisuuden puolesta tehtävään työhön.

 • 25.12.2016 at 16:29
  Permalink

  Paatero on saatananpalvoja, ja haluaa teistä orjia

  Reply
 • 25.12.2016 at 17:41
  Permalink

  Eikö ole ihmeellistä että mies joka on virassaan ja voisi vaikuttaa asioihin seisoo median edesssä kuin olisi työnnetty seväs p*******en ja hikoillen väittää terroristiepäilyjä vastaan. Mies änkyttää, saa muttaman sanan minuutissa ulos suustaan eikä oikein tunnu sanovan yhtään mitään. Vaikuttaa enemmän muistisairaalta kuin poliisijohtajalta.

  Mutta kas kummaa kun mies siirtyy eläkkeelle niin jo aukeaa leipäläpi kuin Koivistolla. Huudellaan nurkantakaa ja kerrotaan mielipiteitä ihan niinkuin niillä olisi sen suurempaa painoarvoa kuin mudenkaan maan kansalaisten mielipiteillä. Haastateluja annetaan enemmän kuin vuosiin.

  Joa tällä henkilöllä olisi oikeasti jotain haluja kansamme turvaamiseen tai konkreettisten asioiden julkituomiseen niin hän voisi tuoda esille sellaisia asioita joilla kansa voisi oikeasti saada aikaan muutoksia. Mielipiteillä niitä ei saada aikaiseksi. Pitää olla faktoja ja asiakirjojen numeroita. Sen Paaterokin tietään. Muuten se on pelkkää populimia.

  No, Turku antoi jo periksi pelolle. Mikä on seuraavan Suomalainen kaupunki?

  Reply
 • 25.12.2016 at 18:08
  Permalink

  Miten olisi jos niitä paperittomia ISLAMISTEJA ei päästetä maahamme ja varsinkaan vapaasti liikkumaan ja oleskelemaan missä haluavat. Jo tämä toiminta pelkästään lisäisi suomalaisten turvallisuutta 95% !!!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.