Vetyräjähdys Rosatomin ydinvoimalassa jäi Suomen medialta huomaamatta.

Kalininissa, 250km Moskovasta, toimii neljän painevesireaktori-yksikön ydinvoimala.  Marraskuussa 2011 sen uusin, neljäs, reaktori otettiin käyttöön. Tämän reaktorin ensimmäinen häiriö kirjattiin 08.11.2011. Marraskuun 26:na tapahtui jotain vakavampaa: Vetyräjähdys ja  ensiöpiirin höyryvuoto suoraan reaktorista kolmos-yksikössä. Suomessa tapaus jäi vähälle huomiolle.

Kuten Tsernobylissä, katastrofi sattui testin aikana. Tsernobylin onnettomuuden tutkinnassa tuli ilmi, että venäläisten ydinvoimaloiden johto voi kirjata itselleen ylimääräisiä palkkioita jokaisesta testistä tms. ylimääräisestä toimenpiteestä. Useimmiten nämä onnistuvat, ja antavat tarpeellista tietoa ydinreaktorin ominaisuuksista ja kunnosta. Silloin kun testi ei onnistu, seuraukset saattavat koskettaa miljoonia ihmisiä.

Venäjän viranomaisten raportti Kalininin 3.reaktorin onnettomuudesta mainitsee yhtenä syynä puutteellisen koulutuksen ja ohjeistuksen puutteet. Tämä liittyy suoranaisesti Rosatomin turvallisuus- ja yrityskulttuuriin, josta mm. Olli Rehn on nyttemmin hyvin kiinnostunut.  Kalininin onnettomuuteen joutunut  painevesireaktori on tyyppiä VVER-1000. Pyhäjoen Hanhikiven  niemeen suunniteltu voimala on tyyppiä VVER-1200.

Testin aiheena 26.11.2011 oli ensiöpiirin painekoe. Ensiöpiirissä kulkeva vesi/höyry siirtää lämmön reaktorista lämmönvaihtimeen, joka kuumentaa turbiiniia pyörittävän höyryn. Ensiöpiirin vesi on radioaktiivista. Kuva näyttää (nuolella) vetyräjähdyksen tapahtumakohdan. Räjähdyksen seurauksena höyryllä oli suora pääsy polttoainesauvojen luota reaktorin suojarakennukseen.

Kokeen aikana ei huonosti koulutettu henkilöstö huolehtinut vedyn poistamisesta, jolloin sitä kertyi reaktorin päällä olleiden säätösauvojen koteloihin. Kaksi niistä rikkoutui räjähdyksessä, ja radioaktiivista höyryä pääsi purkautumaan tilaan, jossa oli työntekijöitä.

simpson111Videolla näette työntekijöitä. Reaktorissa tapahtuu räjähdys videon kohdassa 1:40. Touhu on muutenkin kuin jostain Fritz Langin elokuvasta. Mitä ydinvoimaloihin muuten tulee, ne ovat ihan turvallisia. Eikös isä-Simpsonkin ollut sellaisessa töissä?  ”Äiti, mikä siellä paukkuu?” ”Ei hätää, se on vain ydinvoimala. Kun isi tulee töistä, saatte pimeässä hohtavia karkkeja!” ”Kivaa!”, huusivat lapset ja taputtivat karvaisia kuusisormisia käsiään. di-gold

http://www.kaleva.fi/blogit/pohjoisen-aani/hanhikiven-liepeilta/45/esimerkki-rosatomin-turvallisuuskulttuurista-jatko/3966/

 

 

6 thoughts on “Vetyräjähdys Rosatomin ydinvoimalassa jäi Suomen medialta huomaamatta.

  • 23.11.2016 at 19:11
    Permalink

    Olen hieman hakenut tuota Kalinin oletettua vetyräjähdystä ja Google ei oikein tahdo oikein löytää mitään. Sitten on hieman epäselvää jutussa vielä se että että kumpi nyt oli oikein kyseessä siis kolmosyksikössä se muka oli? Hieman aloin kaivelemaan ja menin IAEA:n tietokantaan niin siellä tuli esille hyvin erikoinen seikka. 2010 laitoksen käyttöaste, eli kuinka paljon ajasta se tuotti sähköä. 2010 82,4% ajasta virtaa. Ei mikään huono luku mutta ei mikään hyvä ydinvoimalalle. 2011 kuitenkin tuli erikoinen seikka vastaan. Nimittäin se että laitoksen käyttöaste pomppasi 84,8% eli se tuotti enemmän sähköä vaikka siellä sattui vakava onnettomuus?!!?!?!. Sitten 2012 käyttöaste pomppasi 92,1%. Se on jo erittäin hyvä luku. Eli kummallinen vetyräjähdys oli kyseessä kun laitos siitä huolimatta tuotti enemmän sähköä kuin edellisvuonna ja seuraavana vuonna se alkoi todenteolla jauhamaan virtaa. Sitten kuulema alkuperäisen referenssijutun mukaan siellä pitäisi olla STUK:illa dokumenttejä, missäs ne ovat kun alkuperäisessä refennsi jutussa ei ollut vaikka ne ovat julkisuuslain mukaan avointa tietoa? Nyt ei oikein stemmaa. Sitten btw ensiöpiirin eveden puoliintumisaika on 7 sekuntia ja VVER-1000 laitoksissa on painekupu.
    https://www.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/ReactorDetails.aspx?current=495

    Reply
    • 24.11.2016 at 11:36
      Permalink

      Videolla kyllä näykyy tuon kaaviokuvan mukaisen reaktorin säätösauvakoneiston ylätaso, ja näkyy se pojsahtavan iloisesti, hyvä ettei höyrystänyt muutamaa työntekijää.

      Reply
  • 24.11.2016 at 09:17
    Permalink

    Videolta näkee, että kyse ei ollut räjähdyksestä ensinkään, vaan putkirikosta. Toisekseen, jos reaktori on ollut vain joitain kuukausia tai jutusta päätellen vain viikkoja käytössä, niin radionuklidien määrä on hyvin vähäinen. Tällä videolla nähdään millainen on oikea vetyräjähdys:

    https://www.youtube.com/watch?v=pdHbp-tU5O0

    Kummastipa Venäjää ja kaikkea venäläistä nyt yritetään täällä demonisoida. Itse olen paljon enemmän huolissani Olkiluoto 3:sta, joka on maailman suurin ydinreaktori ja rakennettu aivan päin helvettiä. Toivon, että jos se joskus käynnistyy, niin se räjähtää tuhannen pillun päreiksi samoin tein. Jos se nimittäin ehtii käydä vaikkapa vuoden ennen räjähtämistään, niin tuulista riippuen koko eteläinen Suomi voi muuttua asuinkelvottomaksi. Fukushima oli siihen nähden pientä, millaisiin tuhoihin tuo paskalaitos pystyy.

    Areva tekee sutta ja sekundaa:

    http://www.hs.fi/talous/a1429238316209

    http://yle.fi/uutiset/3-5427790

    http://www.greenpeace.org/finland/fi/kampanjat/ydinvoima/Ydinvoimahankkeet-Suomessa/olkiluoto/Olkiluoto-hankkeen-historia/

    Reply
  • 24.11.2016 at 11:38
    Permalink

    ”STUK:ista 27.2. saadun, 26.2. neljän virkamiehen voimin laaditun muistion mukaan räjähdys on sattunut Kalinin voimalaitoksen kolmosyksikön huollon aikana 26. marraskuuta 2011, jolloin laitoksella on tehty primääripiirin painekoetta. Venäläisten tekemän selvityksen mukaan painekokeen aikana ei ohjeisto- ja koulutuspuutteiden johdosta ole huolehdittu vedyn poistamisesta, minkä seurauksena vetyä kertyi reaktoripaineastian kannessa oleviin säätösauvojen suojaputkiin. Vetyräjähdyksen seurauksena kahden säätösauvan suojaputket olivat rikkoutuneet, jolloin syntyi vuotoreitti primääripiiristä suojarakennukseen.”

    Reply
    • 24.11.2016 at 13:22
      Permalink

      Tuo vetyräjädhys argumentti on puhdasta puppua. Vety syntyy kun polttoainelementtien zirkoonisuojus reagoi veden kanssa ja nappaa itseensä hapen ja dumppaa vedyn pois. Ongelma tässä on se että jotta tämä reaktio tapahtuisi lämpötilan pitää olla yli 1200 astetta eli polttoaineen pitää SULAA että vetykaasua pääsee muodostumaan tarpeeksi. Joten jotta meidän pitäisi uskoa että vetyräjähdys on mahdollinen meidän pitää uskoa että reaktorin polttoainelementit sulivat ja jollain ihmeen tavalla ainoastaan Pro Hanhikiven Pj sai tietää tästä 3 vuotta myöhemmin. Samalla meidän pitäisi uskoa että Venäläiset onistuivat korjamaan laitoksen samantien koska tuo oletettu räjähdys ei vaikuttanut kaupalliseen tuotantoon, päinvastoin laitos oli onnettomuus vuonna tuottavampi kuin sitä ennen ja sen jälkeen se teki tuotantoennätyksen.

      Reply
      • 24.11.2016 at 15:30
        Permalink

        Stefa, hyvä huomio. Lisäksi vety voi räjähtää vain, jos se saa hapettimen jostain. Hapettimeksi käyvät esimerkiksi happi, kloori ja etenkin fluori. Happea ei tuolla putkistossa kuitenkaan ollut saatavilla.

        Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.