Brittikenraalin muistio: Britannia ei ole puolustuskykyinen.

Huhtikuussa eläköitynyt Britannian puolustusvoimien komentaja Richard Barrons ”teki paaterot”. Hän oli jättänyt jälkeensä muistion, jota on nyt käsitelty mediassa. Kenraalin mukaan Englannin puolustus on täysin laiminlyöty.

”Brittiarmeija on kykenemätön puolustamaan Yhdistyneitä Kuningaskuntia määrätietoista sotilaallista hyökkäystä vastaan, ja on menettänyt paljon toimintakyvystään konventionaalisessa sodassa”, varoittaa entinen puolustisvoimien komentaja.

Jo aiemmin useat tarkkailijat olivat kiinnittäneet huomiota siihen, että NATO:n entiset vahvat maat ovat yksi toisensa jälkeen luopuneet yleisestä asevelvollisuudesta, ja kalibroineet puolustusvoimansa ns. rauhaanpakottamisiin. Juuri siksi Suomeen saatiin ostettua Hollannista suhteellisen edullisesti ajanmukaiset Leopard 2:t, kun läntisen Euroopan maat ovat ajaneet puolustuskykynsä alas

Ranska ja Englanti säilyttivät jotain puolustuskyvystään, kansainvälisten velvollisuuksiensa takia, mutta Saksa pienensi Bundeswehrin Suomen tasolle. Suomen rauhan-ajan asevoimien kokoa, n.30 000 sisältäen koko henkilöstön, on hyvä verrata muihin.

  • Ukrainan kriisin jo kärjistyttyä sodaksi USA puolitti Euroopassa olevat joukkonsa n. 30 000:een.
  • Venäjällä on yksin Krimillä n. 30 000 sotilasta.

Jos haluaa sanoa ilkeästi, Euroopassa vain Suomella ja Venäjällä on maasotaan kykenevät armeijat.

Barronsin kritiikki kohdistuu puutteelliseen valmisatautumiseen nopeaan reagointiin hyökkäyksen sattuessa. Iltasanomat:

Venäjä voisi lähettää kymmeniä tuhansia joukkoja ja lisäksi sotakoneita- ja laivoja Naton alueelle 48 tunnin sisällä, kertoo Britannian puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Richard Barrons The Timesin mukaan. Natolla puolestaan kestäisi kuukausia toteuttaa vastaavanlainen operaatio. Barronsin mukaan Naton hitaudesta johtuen puolustusliiton jäsenmaiden alueita voitaisiin menettää Venäjälle.

uk00000000000111Brittiarmeijan miesmäärän kehitys näytetään tässä:

Neuvostoliiton romahtamista edeltäneestä vahvuudesta on puolituttu. Ft.comin artikkelista löytyy yksityiskohtaisempaa tietoa. Kun tilanne muissa NATO-maissa on samankaltainen tai jopa huonompi, puheet NATO:n aggressiivisuudesta ovat satua.

Suomelle tämä merkitsee, että meidän toivomme on Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen pysymisessä vakaana. di-gold

 

Asiasta kertoivat Iltasanomat 20.09.2016 ja FT.com 16.09.2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.