Valtioneuvoston selvitys: Uutismedian omistus on keskittynyt Suomessa

Valtioneuvosto on julkaissut tutkimusraportin, joka tarkastelee uutismedian omistuksen keskittymistä Suomessa. Tutkimus on toteutettu Tampereen ja Turun yliopistojen yhteistyönä. Tutkimuksen mukaan uutismedia on Suomessa keskittynyt. Median toimialojen keskittymisaste vaihtelee ja niiden kehitys on ollut erilaista.

Raportissa tarkastellaan uutismedian keskittymisen tilaa ja vaikutuksia sen sisältötarjontaan Suomessa. Raportissa tarkastellaan myös median keskittymiseen kohdistuvaa sääntelyä. Tutkimusraportin pääpaino on journalistisessa mediassa.

Etenkin sanomalehtien omistus keskittynyttä

Raportin mukaan uutismedia on Suomessa keskittynyt. Median toimialojen keskittymisaste vaihtelee ja niiden kehitys on ollut osin erilaista. Radio- ja televisiotoimialat ovat kehittyneet kohti lisääntyvää kilpailua. Sen sijaan sanomalehdistön runsaus on kaventunut ja toimialan omistus on keskittynyt.

Etenkin sanomalehtialalla moni lehtitalo on viimeisen vuosikymmenen aikana lopettanut tai vaihtanut omistajaa. Suurimmat keskittymät ovat alueellisia. Useimmissa maakunnissa sanomalehdet ovat muutamia itsenäisiä paikallislehtiä lukuun ottamatta yhden konsernin käsissä.

Keskittyminen on tuonut lisää resursseja laadukkaiden mediasisältöjen tuotantoon, mutta samalla lisääntynyt yhteistyö konsernien sisällä näyttää kaventavan uutistarjontaa. Raportin mukaan jopa yli 40 prosenttia tutkittujen maakuntalehtien sisällöstä oli päällekkäistä.

Medianvapaussäädös velvoittaa seuraamaan mediatoimialojen keskittymistä

Eurooppalainen medianvapaussäädös (MFA, Media Freedom Act) on tuomassa muutoksen mediaa koskevaan sääntelyyn. Sääntely tulee sisältämään vaatimuksia median moninaisuuden ja moniarvoisuuden arvioinnista alan yrityskauppojen yhteydessä.

Euroopan parlamentti ja jäsenmaita edustava neuvosto saavuttivat poliittisen sovun komission ehdotuksesta eurooppalaiseksi medianvapaussäädökseksi 15.12.2023. Säädös on tarkoitus hyväksyä kevään 2024 aikana.

Nyt julkaistussa raportissa esitetään myös ehdotuksia mahdollisiksi toimenpiteiksi, joilla medianvapaussäädöksen vaatimuksiin voitaisiin päästä Suomessa. Tutkimusraporttia käytetään säädösvalmistelun tukena esimerkiksi medianvapaussäädöksen kansallisessa toimeenpanossa.

Raportti

4 thoughts on “Valtioneuvoston selvitys: Uutismedian omistus on keskittynyt Suomessa

 • 25.3.2024 at 13:28
  Permalink

  Se on keskittynyt koko maailmassa ja etenkin lännessä.

  Reply
 • 25.3.2024 at 15:41
  Permalink

  Valtamedia on ennenkaikkea keskittynyt JATKUVAAN VALEHTELUUN. Pelaavat peliä; Toistetaan sitä päivittäin kunnes siitä tulee ”yleinen totuus”. Lisäksi suomen iäkkäämmän väestön medialukutaito lähentelee nollaa. Uutistaloja ei enää ole. On vain rakennelmia jotka ylläpitävät uskottavuuden tuntua niissä samoissa ihmisissä jotka ”äänestin sitä KIVAN NÄKÖISTÄ poliitikkoa” -tokaisuineen, ihmettelevät ryhmässä ”miten se naapurin presidentti voi olla niin hullu?” Uusi sukupolvi ei näe valtamediaa, kuin meemien lähteenä. Koko rakennelma kaatuu vielä – tähän mennessä murentumisen lisäksi – koska asialla tai totuudella se ei voi edes alkaa kipailla, ja sen uskottavuuden rippeet kuolevan sen harhaanjohtaman ikäluokan myötä. Osalle saattaa löytyä töitä kiinan valtion ”uutispalveluissa”, mikäli kielitaito antaa myöten.

  Reply
 • 25.3.2024 at 19:39
  Permalink

  Olisivat kysyneet ALLEKIRJOITTANEELTA, niin joltain hallituksen ministerin sukulaiselta olisivat menneet rahat sivu suun. Eikä olisi maksanut latiakaan. Säästyneet rahat tietenkin olisi voinut suunnata johonkin muuhun toisarvoiseen, mutta EI tässä tapauksessa köyhään valkoiseen kantasuomalaiseen. Suomalainen aivan kuten KOKO läntinen valtamediakin on yhtä keskittynyt kuin Neuvostoliiton kommunistisen puoluuen pääjulkaisu ”PRAVDA” eli täälläkin hilpeyttä aikanqaan herätänyt ”TOTUUS”!!!

  Reply
 • 27.3.2024 at 11:24
  Permalink

  Seuraavassa jo lähes 20 vuotta sitten julkaistussa blogiartikkelissa mainitut asiat, joitakin henkilövaihdoksia lukuunottamatta, pitävät pääpiirteissään paikkansa edelleen:
  http://eaglesflysingly.blogspot.com/2008/05/helsingin-sanomien-johtama.html

  Tuo ylimpien globalistirikollisten pääpropagandatorvi Helsingin-Brysselin Pravda on artikkelin julkaisun jälkeen vahvistanut asemaansa mm. ostamalla joukon maakuntalehtiä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.