Paavo Väyrynen: Onko Suomi Naton sotaisin jäsenmaa?

Suomi on ollut Naton jäsenmaa noin vuoden ajan. Vähitellen on alkanut kertyä tietoa siitä, millainen Nato-maa me olemme.

Alkuvaiheen kokemukset viittaavat siihen, että Suomi on samaistunut lähinnä Naton sotaisimpiin jäsenvaltioihin, Baltian maihin ja Puolaan. Tätä on ollut vaikea ymmärtää. Historiallisten kokemustemme vuoksi olemme erottautuneet selvästi Baltian maista. Asemamme on samankaltainen lähinnä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Toisen maailmansodan loppuvaiheessa Neuvostoliitto miehitti Baltian maat ja liitti ne itseensä. Neuvostokauden perintönä Virossa ja Latviassa on suuri venäläisvähemmistö.

Suomea ei miehitetty, ja säilytimme valtiollisen itsenäisyytemme. Sotien jälkeen kykenimme itsenäisyyttämme vahvistamaan ja luomaan itsellemme arvostetun aseman puolueettomana Pohjoismaana.
Neuvostoliiton hajottua meille muodostui hyvät tasavertaiset suhteet sen seuraajavaltion Venäjän kanssa.

Venäjän hyökättyä helmikuussa 2022 Ukrainaan Suomen valtiollinen ja sotilasjohto korostivat, että Suomeen ei silloin eikä näköpiirissä olleessa tulevaisuudessakaan kohdistunut mitään sotilaallista uhkaa. Suomi kuitenkin hakeutui Naton jäseneksi.

Kun Suomi oli liittymässä Natoon, valtiollinen johtomme vakuutti, että jäsenyytemme ei suuntautunut ketään vastaan. Pyrimme vain vahvistamaan omaa turvallisuuttamme.

Keskusteluissa oli usein esillä ajatus, että pyrkisimme olemaan samankaltainen jäsenmaa kuin Norja, joka oli rajannut omaa osallistumistaan sotilasliiton toimintaan ja joka oli jäsenyydestään huolimatta toiminut aktiivisena rauhanvälittäjänä.

Norjan kanssa meillä on Nato-maista eniten yhteistä. Olemme arktisen pohjoisen maita, joilla on yhteisiä etuja valvottavanaan. Molemmilla on yhteinen pitkä raja Venäjän kanssa – Suomella maaraja, Norjalla maarajan lisäksi pitkä meriraja.

Norjalla on koko Nato-jäsenyytensä ajan ollut yhteistyölle tiukkoja kansallisia rajoituksia. Se ei ole rauhan aikana hyväksynyt alueelleen pysyviä tukikohtia eikä ydinaseita. Suomen valtiollinen johto on puolestaan korostanut, että meillä ei yhteistyölle ole mitään rajoituksia. Ydinaseiden suhteen päätösvalta on kuitenkin eduskunnalla.

Vaikka maamme ei kuulunut Natoon, Suomi ryhtyi ensimmäisten maiden joukossa toimittamaan Ukrainaan tappavaa aseistusta, raskastakin. Tämä liittyi Suomen pyrkimykseen päästä Naton jäseneksi. Britit ja amerikkalaiset olivat ilmoittaneet, että jäsenyys tätä edellytti.

Suhteellisesti laskien Suomi on ollut kärkimaita Ukrainan aseistamisessa

Nato-maa Norja ei Ukrainaa aluksi pitkään aikaan lainkaan aseistanut. Se muutti politiikkaansa vasta viime vuodenvaihteessa.

Norja ei ole yhtenä vauraimmista Nato-maista täyttänyt sitoumustaan käyttää vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan sotilasmenoihin.

Köyhempi ja pahasti velkaantunut Suomen valtio on kaikki velvoitteet täyttänyt ja ne myös ylittänyt.
Norjan pidättyvä politiikka ei ole ollut esteenä sille, että sen edustaja on toiminut pitkään Naton pääsihteerinä.

Myös rajanaapuruutta Venäjän kanssa Suomi on hoitanut pikemminkin balttilaiseen kuin norjalaiseen tyyliin.

Tällä hetkellä Suomen ja Venäjän välinen raja on kokonaan suljettuna. Tämä vaikeuttaa sekä suomalaisten että venäläisten elämää molemmin puolin rajaa. Kaikkinainen yhteydenpito ja yhteistoiminta yli rajan on käynyt mahdottomaksi.

Tällä on hyvin kielteisiä vaikutuksia erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomen kehitykseen.

Rajan sulkeutumisesta ovat joutuneet kärsimään myös ne sadat lapset, jotka ovat tulleet yli rajan käymään koulua Suomen puolella. Äskettäin televisiossa esitettiin uutisjuttu, jossa kerrottiin, kuinka hankalaa on yhteydenpito kotiin, kun on matkustettava Norjan kautta.

Tähän on tultu, vaikka presidentti Sauli Niinistö toukokuussa 2022 presidentti Vladimir Putinille lupasi, että Suomen Nato-jäsenyydestä huolimatta rajanaapuruuteen liittyvät kysymykset hoidetaan asiallisesti ja ammatillisesti. Ei ole hoidettu. Yhteydenpito poliittisella tasolla on kokonaan katkennut.
Pakotteita Venäjää vastaan on Suomessa toteutettu kaikkein tiukimmin. Niistä ja vastapakotteista olemme kärsineet muita maita enemmän.

Nyt vihdoin olisi keskusteltava siitä, millaista tulisi Nato-Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan olla. Suomen tulisi keskittyä oman maamme puolustamiseen. Tässä meille riittää tehtävää. Tämän yli meneviä sotilaallisia velvoitteita meidän olisi otettava kantaaksemme mahdollisimman vähän.

Natolla ei ole yhteistä ulkopolitiikkaa. Suomellakin tulee olla itsenäinen ulkopolitiikan linja, joka perustuu omiin kansallisiin arvoihimme ja etuihimme, ja jota toteutamme ensi sijassa yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa.

6 thoughts on “Paavo Väyrynen: Onko Suomi Naton sotaisin jäsenmaa?

 • 23.3.2024 at 12:25
  Permalink

  Painotan, että Suomen tulee ehdottomasti puuttua aktiivisena osapuolena JOKAIKISEEN maapallolla esiintyvään konfliktiin. Rauhantila Suomessa on turha ja vaarallinen eikä sillä voi tienata. Jatkuva sota päälle vaan ja inhottava rauha pois. Väittääkö joku, että hänellä on täällä maan päällä parempaakin tekemistä kuin sotiminen, tätä edeltävä paskan jauhaminen jostain putinista, sitten raivohulluus ja sen jälkeen sotaan lähtö tai osallisuus vähintäänkin asekaupan maksumiehenä?

  Reply
 • 23.3.2024 at 13:17
  Permalink

  Kaikki tämä todistaa, että meillä on ammativalehtelijat eduskunnassa.

  Reply
 • 23.3.2024 at 18:13
  Permalink

  Voi kunpa Paavosta olisi tullut presidentti. Suomella olisi ollut vielä toivoa

  Reply
 • 24.3.2024 at 17:18
  Permalink

  Nykyiset poliittiset broilerit eivät osa mitään muuta kuin papukaijamaisesti toistaa kaikki mikä USA sanoo. Vasallivaltio Suomi

  Reply
 • 24.3.2024 at 19:17
  Permalink

  On selviö, että ainakin OSA maailmasta HALUAA porskuttaa sotaan rinta rottingilla muiden ollessa vähintäinkin haluttomia ”sodan jumalattaren” hakuun veripeijaisiin. Läntinen maailma on Rooma-rappiossaan kaulaansa myöden ”itsessään” viillellen valtimoitaan itsetuhoisuudessaan. Ja kaiken edellisen keskellä SOTA KIIMA on huipussaan kuin uroilla on kiihkon kuolan valuessa suusta ja joka risukin on vihan purkamisen arvoinen. Kaikki tämä on ristiriitaista käytöstä, sillä läntiset rappio-maat eivät enää omaa niitä ylivoimaisia voimia, joilla nämä ovat vuosisatoja kyykyttäneet muuta maailmaa. Toki kylmän sodan aikana Neuvostoliitto piti puolensa hivertämällä kommunismia Aasiaan ja Afrikkaan, jota vastaan etenkin USA ja Iso-Britannia kankesivat. Muut maailman nykyiset suurvalloiksi kasvaneet valtiot kehitysmaa statuksesta ovat nousujohteisesti kehittyneen vuosi vuodelta kuin yllätyksenä etenkin USA:lle, vaikka sen Pentagonin ja CIA:n viranomaiset ovatkin laatineet vuosittain prognooseja ja erilaisia raportteja. Mutta se EI yksin riitä, koska jos maan sisäpolitiikka on liki eräänlaisessa sisällissodassa ja normi oloissakin tiedustelutieojen on saavutettava presidentin aivot selkeinä tietoina niin, että riielevä esikuntakin saadaan innostumaan asiasta. Esikunta on tietysti sotahaukkoja täynnä, mutta jokaisella on eri ”kanailntu” mielessä, mikä pitäisi ”lokata”. Ja niin kuin aina kaikki on ”rahanarvoista tavaraa” eli likvidoitavan ”litteroista”. Juoruksi mainittakoot, että sotaisan Macronin ”emäntä” onkin isäntä eli transu. Tämä ranskalainen rakkaustarina alkoi ihmetettelyllä suurella ikäerolla kun presidentin vaimo on ns, ”wanhempi nainen”, mutta Ranskassa ollaan niin normijuttu. Mutta sielläkään EI saa ronkkia yksityiskohtia joutumatta poliisiasemalle, sillä ”demokraian puolustaminen” on vakava asia ”pikkurikolliselle”! Suomen tekemä puolustussopimus Ukrainan kanssa tietää jo melkoisella varmuudella jo Ukrqainan maaperällä + Baltian maat ennen kuin 1400 kilometriä rajanaapuruutta edes ehtii kutittamaan. Suomen ulkoministeri ja presidentti + NATO kenraalit tulevat satavarmasti ”ukranisoimaan” suomen, sillä ketkään eivätkä mitkään ole niin INNOKKAITA tapatamaan omaa kansaansa kuin ”suomalaiset” poliitikot. Jotka ovat aina kärkkyneet pienintäkin tunnustusta jonkin ULKOMAAN PELLEN suusta. Ukrainan diktaattori osaa sentään vaatia täppiä ja muita hilloja (ITSELLEEN), mutta kuitenkin. Täällä on varmasti tapatattavien sotilaiden vielä sodantyönsä sivussa hakattava motti halkoja Ameeriikkaan ja EU:hun vietäväksi, sillä jokainen kuti maksaa, Ja niin kuin AINA on ja OLEVA… Suomi maksaa VELKANSA viimeistä penniä myöten!!!

  Reply
 • 17.4.2024 at 21:09
  Permalink

  Paavo on Paavo vaikka voissa paistaisi. Putinin äänitorvi, venäjämielinen.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.