Toimittaja kanteli JSN:lle Ylestä – Lopputulos jälleen vähintääkin erikoinen

Pitkänlinjan toimittaja  Matti H. Virtanen kirjoittaa asiasta viestipalvelu X:ssä.

Matti H Virtanen: Yle rikkoi journalistin ohjeita Kantelimme JSN:lle Ylen surkeasta rikosohjelmasta, joka sisälsi useita journalistin ohjeiden rikkomuksia. Nostimme kanteluun kuusi pahinta. Langettava ratkaisu tuli yhdestä, muut painettiin villaisella. Yle sai luvan mm. käyttää tiedonhankintakeinona päähenkilön vaipumista transsiin ja sen avulla saatuja mielikuvia.

Vaikka yliluonnollisten keinojen käyttöä ei nyt tuomittukaan, niin tärkeää oli, että pääkohdasta tuli langettava: Journalistinen teos ei voi perustua yhden osapuolen tarinointiin, jos yleisölle jätetään kertomatta, että kyseessä on useista rikoksista tuomittu henkilö.

Ja Yle meni aluksi vielä pidemmälle, väittäen ettei tätä useasti tuomittua rikollista ole tuomittu rikoksista lainkaan. Kun vaadimme oikaisua, vastaus oli täysin epätyydyttävä myös JSN:n mielestä. Menettelyä voi kutsua yleisön harhaanjohtamiseksi.

Ylen luovien sisältöjen vastaavan toimittajan sijainen puolusteli muita rikkomuksia sillä, että ns. True Crime -genreä ei pitäisi rinnastaa uutis- ja ajankohtaisjournalismiin. Väite on eriskummallinen, koska koko Yleisradio on sitoutunut noudattamaan journalistin ohjeita.

Ylen etiikkapäällikkö oli kaiken lisäksi erikseen kysyttäessä vahvistanut, että journalistin ohjeet koskevat uutis- ja ajankohtaistoimitusten lisäksi myös ”true crime” -ohjelmia tekevää Luovat sisällöt -osastoa.

Lyhyemmin: journalistin ohjeissa ei sanota, että varsinaisen journalismin rinnalla on toinen laji, jossa ohjeita sovelletaan löysemmin. JSN jätti nyt käyttämättä hyvän tilaisuuden korostaa journalistin ohjeiden ulottumista kaikkeen toimitustyöhön. Huomattavaa painoa olisi voitu antaa myös lajityypin nimelle: True crime eli Tosia rikoksia. Nyt koko genren uskottavuus jätettiin limbotilaan, eli yleisö ei voi tietää, onko julkaistu aineisto totta vai sepitettä.

Ylen mukaan tällaista ”tunteisiin” perustuvaa journalismia harrastetaan myös dokumenttipuolella. Mielenkiintoinen tieto, johon

yle-mot voisi ottaa kantaa.
JSN:n päätös

Tue Nykysuomea TÄSTÄ

Liity Nykysuomen Whatsapp ryhmään

https://chat.whatsapp.com/DxDon12qrSyHYXR6Q1Zaqi

One thought on “Toimittaja kanteli JSN:lle Ylestä – Lopputulos jälleen vähintääkin erikoinen

  • 9.2.2024 at 19:50
    Permalink

    Ehkä YLE:n annon on parast keskittyä ”pillu päiväkirjoihin” ym. ”tutkivan journalismin” kovimpiin ydinaluisiin. YLE:n pomolla Yli-Anttilalla on neljä keraa suurempi palkka kuin ”Suomen” presidentillä. Tiedä sitten kumpi ”osaaja” on kansan kannalta katsottuna se suurempi ja vahingollisempi PARASIITI! Kautta Euroopan julkiset sähköiset mediat eli yleisradioyhiöt ovat yhtä luokattomia ja valheellisia globalistien propaganda tuutteja, joiden kulurakenne on tähtitieteellinen suhteessa siihen PASKAAN jota se tuotaa. KOMMUNISMISSA tiedotusvälineet ovat AINA vallanpitäjien hallitsemia, jossa opposition ääni EI kuulu vaan se on YKSINOMAAN demonisoinnin ja kaikkinaisen vääristelyjen kohteena. Valtamedian tehtävänä on olla yhtäältä vallan äänitorvi ja VAIETA hallituksen sössimisistä ja korruptiosta sekä siitä loputtomsta MÄDÄNNÄISYYDESTÄ ja silkasta PETOKSESTA kansaansa kohtaan. Jota se yhä vähemmän ja vähemmän vaivautuu kuuntelemaan. Mutta KAIKKI edellinen ryönä kasvaa vain ja ainoastaan kansan oman LAMMASMAISUUDEN takia!!! Siksipä tämä ”meidän” YLE:mme on hipihiljaa Euroopan maajussien OIKEASTA paskan ajosta ”vallan kammareihin”, jotta tuo sivistysvaltioiden ja giljotiinien innovattorien eli ”kansainvälistymisen” hapatus löydä tietään ”impivaaralaisiin ” vässyköihin. EI muuta kuin äänestämään ja ilo ylimmilleen kun TAAS verot nousevat MUNATOMIEN hallitsijoidensa takia ulkomailla kielipäällä: ”JEES, JEES HOLIREI”! by ”Pätkä” Masa Niemi (1914-1960). Ja kotona: ”NIET, NIET”! by Vyacheslav Molotov (1890-1986)

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.