Supo: Ei merkkejä Venäjän vaikuttamisesta presidentinvaaleissa

Yle kysyi Supolta, onko sen tietoon tähän mennessä tullut vaaleihin kohdistuvia vaikutusyrityksiä tai muita häiritseviä ilmiöitä.

Supo kertoo sähköpostivastauksessaan, että vieraan valtion vaalien lopputulokseen vaikuttaminen on pitkäjänteistä toimintaa, joka tapahtuu etenkin joko peitellyllä vaikuttamisella poliittisiin toimijoihin tai vaikuttamalla julkiseen keskusteluun ja mielipiteisiin.

– Tällä hetkellä ei ole merkkejä siitä, että vierailla valtioilla, kuten Venäjällä, olisi tällaista suoraa vaikuttavaa toimintaa käynnissä.

Suojelupoliisin vuosikatsauksessa kerrotaan  tiedustelun olevan nykyjään kybervakoilua, eikä niinkään vaaleihin vaikuttamista. Suojelupoliisi nostaa raportissaan Kiinan ja Venäjän erityisesti esiin.

”Kiinan kybervakoilun tavoitteena on hankkia tietoa muiden valtioiden ulkopoliittisista näkemyksistä sekä teknologista tuotekehitystietoa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Kiinalle asettamat puolijohteiden ja niiden valmistusteknologian vientirajoitteet kasvattavat Kiinan tarvetta hankkia tietoa kybervakoilulla.

Kiina korostaa kansallisen turvallisuuden varmistamisen olevan kaikkien kiinalaisten velvollisuus. Tämä yhdessä Kiinan lainsäädäntömuutosten kanssa todennäköisesti vaikeuttaa monien Kiinassa oleskelevien ulkomaalaisten, kuten diplomaattien, toimittajien ja tutkijoiden toimintaa entisestään sekä todennäköisesti kasvattaa Suomessa asuviin kiinalaistaustaisiin henkilöihin kohdistettua valvontaa.”

Lähde: Yle ja Suojelupoliisi

4 thoughts on “Supo: Ei merkkejä Venäjän vaikuttamisesta presidentinvaaleissa

 • 31.1.2024 at 14:12
  Permalink

  Presidentinvaalit on uusittava.

  Vaaliviranomaiset antoivat puutteellista tietoa ehdokkaille siitä milloin vaalikortit piti viimeistään toimittaa.

  Ehdokkaille kerrottiin näin Vaalit.fi sivuilla:

  12.12.2023:
  Ehdokashakemukset viimeistään jätettävä Helsingin vaalipiirilautakunnille
  12.12.2023.

  Ehdokkaat ja mm. YLE ja Helsingin Sanomat ovat ymmärtäneet sen niin että myös vaalikortit on jätettävä 12.12.2023 mennessä.

  TODELLISUUDESSA:

  Vaikka todellisuudessa riittää että vaalikortit olisi toimittanut 20.joulukuuta mennessä.

  Ehdokkaille annettiin puutteellista tietoa ja se voi vaikuttaa vaalitulokseen.

  Presidenvaalit pitää siksi uusia.

  VERTAA Korkeimman oikeuden ennakkopäätös KHO:2009:39 koskien Kauniaisten kunnallisvaaleja koskien:

  KHO:2009:39

  2.5 Johtopäätös

  Kun otetaan huomioon edellä mainitut puutteet kotiin lähetetyssä ilmoituskortin liitteenä olleessa sanallisessa sähköisen äänestyksen ohjeessa sekä toimintovirhe sähköisessä äänestysjärjestelmässä, valmistelussa tehdyt toimenpiteet ovat olleet kokonaisuutena tarkasteltuina lainvastaisia. «Vaalit» on toimitettu virheellisessä järjestyksessä. Kun vielä otetaan huomioon rekisteröitymättömien tapahtumien määrä, virheellisyydet ovat ilmeisesti saattaneet vaikuttaa vaalien tulokseen. Virheellisyydet ovat tyypiltään sellaisia, että vaalien tulos ei ole oikaistavissa. Tämän vuoksi «vaalit» on määrättävä uusittaviksi.

  Kauniaisten kaupungin keskusvaalilautakunnan on viipymättä ryhdyttävä toimenpiteisiin uusien kunnallisvaalien toimittamiseksi.

  YLE
  12.12.
  Kannattajakorttien viimeinen jättöpäivä on tänään.

  Helsingin Sanomat
  12.12
  Jos 20 000 kannattajakorttia on kasassa, ne pitää jättää Helsingin vaalipiiri­lautakuntaan kello 16:een mennessä.

  MYÖS ehdokas Paavo Väyrysellä oli väärä kuva vielä 12.12 siitä milloin kortit pitää viimeistään jättää:

  Helsingin sanomat 12.12:

  Aiemmin tiistaina Väyrynen kertoi tiedotteessa, ettei hän ole saanut kasaan tarvittavia kannattajakortteja ja että valitsijayhdistys ei aikoisi siksi toimittaa kerättyjä kannattajakortteja vaalipiirilautakunnalle.

  SE, ettei kortteja ehkä ole vielä tässä vaiheessa tarpeeksi, ei välttämättä ole este Väyrysen ehdokkuudelle. Jätettyä hakemusta voi nimittäin täydentää ehdokasasettelun vahvistamiseen asti, vaalipiirilautakunnasta kerrotaan.

  Ehdokasasettelu vahvistetaan 21. joulukuuta. Menettelyllään Väyrynen onnistui siis hankkimaan itselleen noin viikon lisäaikaa kannattajakorttien keräämiseen.

  Alunperin kannattajakortit piti luovuttaa Helsingin vaalipiirilautakunnalle joulukuun 12. kello 16 mennessä. Väyrynen kerkesi tuolloin jo ilmoittaa, että kortteja ei saatu kasaan. Iltapäivällä tapahtui kuitenkin ”ihme”, kun Väyrynen ilmoitti jatkavansa korttien keräämistä. Kävi ilmi, että kortteja oli mahdollista toimittaa vielä 20. joulukuuta saakka.

  Reply
 • 31.1.2024 at 14:23
  Permalink

  Mielestäni olisi hyvä jos Nykysuomi kysyisi tuosta ylläolevasta vaaliviranomaisilta.

  Presidentti on kuitenkin Suomen valtahiearkiassa ykkönen.

  Ikävää jos ykkönen valitaan laittomilla vaaleilla.

  Reply
 • 31.1.2024 at 17:00
  Permalink

  Voisi Supo myös tutkia, olisiko Nato-porukalla ja Yhdysvalloilla osuutta presidentin vaaleihin Niinistön avulla tai ilman. Se hiukan kummastuttaa, kun perussuomalaiset ovat vaaleissa hävinneet tosi niukasti jo kolme peräkkäistä kertaa. Olisi mukava tietää tarkkaan, miten tuloksia lasketaan. Syötetäänkö vaalilautakuntien laskutulokset lopulta johonkin tietokoneeseen, joka laskee tuloksen.
  Toisaalta on varmaa, että varmasti myös Venäjä on vaikuttamassa presidentin vaalitulokseen tai sitten on katsonut, että enemmän hyötyä kun pysyy sivussa.
  Se vaikuttaminen vain tuli selvästi esiin, kun Väyrysen osanotto estyi pienten tiedotus ja postinkuljetusvirheiden vaikuttaessa.

  Reply
 • 31.1.2024 at 17:34
  Permalink

  Supon tollot eivät löydä edes omaa persettään vessasta.
  Turha pulju.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.