Rajavartiolaitoksen Frontexilta itärajalle pyytämät lisäresurssit aloittavat tehtävissään

Itärajalla vallitsevan tilanteen johdosta Rajavartiolaitoksen viime viikolla Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexilta pyytämät pysyvän joukon lisäresurssit ovat pääosin jo saapuneet Suomeen ja aloittavat 29.11. työskentelynsä suomalaisten rajavartijoiden tukena. Loput lisähenkilöstöstä saapuvat lähipäivien kuluessa.

Frontexin lähettämää lisähenkilöstöä käytetään suomalaisten rajavartijoiden rinnalla ylläpitämään tehostettua rajavalvontaa itärajallamme. Frontexin lisäresurssia tullaan kohdentamaan kaikkiin itärajan rajavartiostoihin eli Kaakkois-Suomeen, Pohjois-Karjalaan, Kainuuseen ja Lappiin. Frontexin pysyvän joukon virkamiehet toimivat aina suomalaisten rajavartiomiesten johdossa.

Pyydetysti Frontex on lähettänyt itärajallamme yhtämittaisesti käynnissä olevan Frontexin JO Terra -yhteisoperaatioon kahden kuukauden ajaksi 50 pysyvän joukon virkamiestä. Tätä lisähenkilöstöä ja heidän mukanaan toimitettavaa teknistä kalustoa käytetään ensisijaisesti maastorajan valvonnan tehtäviin. Lisäksi Frontexin henkilöstössä on mukana muutamia asiakirjatutkijoita sekä tiedonkeruupuhuttamisten asiantuntijoita tulkkeineen.

Pysyvän joukon virkamiesten ohella Frontex lähettää Suomeen maastorajan valvonnassa hyödynnettävää teknistä kalustoa, kuten esimerkiksi kannettavia lämpökameroita, partioajoneuvoja sekä yhden lämpökamera-ajoneuvon.

Frontexin lähettämä pysyvän joukon henkilöstö on siirtynyt Suomeen muista Euroopan unionin ulkorajoilla ja Länsi-Balkanin alueella käynnissä olevista Frontex-operaatioista. Osa heistä on työskennellyt aiemminkin Frontex-operaatiossa Suomen itärajalla ja osalle puolestaan rajojen valvonta talvisissa maasto-olosuhteissamme on ensikertainen kokemus. Frontexin pysyvä joukko muodostuu viraston itse rekrytoimien rajavartijoiden lisäksi kaikkien EU-jäsenmaiden Frontexin käyttöön antamista rajavalvonta-ammattilaisista, joten Suomeenkin saapuvat Frontex-virkamiehet edustavat laajaa, liki 20 kansallisuuden kirjoa.

Rajavartiolaitos varautuu tilanteen edellyttäessä tarvittaessa pyytämään edelleen lisää Frontexin henkilöstö- ja kalustotukea rajavalvontaan tai vastaavasti myös vähentämään sitä jo lähikuukausien aikana.

Lähde: Rajavartiolaitos

2 thoughts on “Rajavartiolaitoksen Frontexilta itärajalle pyytämät lisäresurssit aloittavat tehtävissään

 • 30.11.2023 at 13:55
  Permalink

  Onko tämä todiste Suomen oman rajavartioston kyvyttömyydestä hoitaa tehtäviään vai puuttuko tarvittavaa kalustoa? Jotain kummallista tässä avussa on. Tulee mieleen, että meidän talous on niin huomossa kunnossa, ettei rajan valvontaan ole pantu tarpeeksi varoja tai että hallitus on viivytellyt tai ei ole osannut varautua tilanteeseen, joka oli odotettavissa. Nyt hätiköidään. Vai onko kysymyksessä kielitaitoisten hekilöiden tarve, jota ei tiedotuksessa mainita. Kyllähän tulkkeja löytyisi Suomestakin.
  Päätelmät voivat olla vääriäkin. Voi olla, että Nato ja Yhdysvallat ovat ongelman ratkaisseet ja neuvoneet meidän hallitusta tekemään oikeat ratkaisut. Suomeen on saatava väkeä, joka osaa toimia rajalla omalla tavallaan Venäjää vastaan, johon Suomen rajavartioston ei uskota haluavan. Tosin tiedotteessa ei puhuta aseista.

  Reply
 • 30.11.2023 at 21:34
  Permalink

  Luultavasti ollaan jälleen tilanteessa, josta seuraa huonoja jopa tuhoa tuottavia tapahtumia. 84 vuotta sitten syttyi talvisota. Onneksi silloin sotalaitoksen johtaja oli älykäs sotilas ja oli varautunut tilanteeseen, vaikka hallituksessa istui ainakin yksi typerys, jonka mukaan talvisota kantaa silloisen ulkoministerin nimeä. Erkon sodan päättymisestä yksi aatteeseensa lukkiutunut kirjoittaa ”Suomi säilytti itsenäisyytensä, mutta joutui luovuttamaan Neuvostoliitolle 11 prosenttia maa-alueistaan. Tämän seurauksena noin 430 000 suomalaista, eli 12 prosenttia väestöstä, menetti kotinsa ja asutettiin muualle Suomeen.”
  Näin todella tapahtui, mutta alueet luovutettiin neuvottelematta, koska hallitus oli innostunut jatkosodasta Saksan ohjeen mukaisesti. Ohje oli, tehkää rauha millä ehdoilla hyvänsä ja säilyttäkää sotavoimien teho. Saatte myöhemmin kaikki korkoineen takaisin. Rauhaan tarvittiin eduskunnan päätös ja eduskunta huijattiin valheella, että armeija on luhistumassa ja kauhea rauhansopimus on heti hyväksyttävä. Sotajoukot luovuttivat aluetta jopa 100 kilometriä kiukkuisina, koska eivät olleet perääntyneet kovissakaan taisteluissa ja nyt luovutetaan alueet.

  Alueitten luovutukset oli typerä teko. Olisi rauha alueluovutuksineen ja kauppasopimukset voitu tehdä neuvottelemalla ja välttyä jatkosodan kauheuksilta. Vaarana on, että nytkin ulkopoliittisista valinnoista vastaa joukko, joka ei tajua nykyistä tilannetta ja luottaa sokeana Nato maiden lupauksiin. Itsenäisyys on jo oikeastaan mennyt.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.