Työryhmä valmistelemaan mikroliikkumista ohjaavaa lainsäädäntöä

Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan hallituksen esitystä mikroliikkumista ohjaavasta lainsäädännöstä. Työryhmän toimikausi on 16.10.2023–31.8.2025.

Pääministeri Orpon hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallituskauden aikana luodaan mikroliikkumista ohjaavaa lainsäädäntöä, minkä lisäksi annetaan kaupungeille ja kunnille työkalut mikroliikkumisen hallintaan. Mikroliikkumisella tarkoitetaan tavallisten ja sähköavusteisten polkupyörien sekä kevyiden sähköajoneuvojen, kuten sähköpotkulautojen, käyttämistä liikkumiseen.

Tavoitteena parantaa mikroliikkumisen turvallisuutta ja mahdollistaa innovaatioita

Työryhmän tehtävänä on arvioida, millaista sääntelyä tarvitaan, jotta kevyillä sähköajoneuvoilla ja polkupyörillä liikkuminen ja pysäköiminen on jatkossa mahdollisimman turvallista, eikä vaaranna liikenteen esteettömyyttä.

Työssä tarkastellaan erityisesti kuntien mahdollisuuksia ohjata mikroliikkumista. Lisäksi selvitetään viranomaisten mahdollisuuksia puuttua tienkäyttäjien liikennerikkomuksiin ja -rikoksiin sekä pysäköintivirheisiin. Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja mahdollistaa uudenlaisia liikkumisen palveluita ja innovaatioita.

Työryhmä tulee tarkastelemaan erityisesti seuraavia keinoja:

  • Kuntien mahdollisuuksia ohjata mikroliikkumista muun muassa mahdollistamalla uusia mikroliikkumisen ohjaamiseen paremmin soveltuvia liikenteenohjauslaitteita.
  • Viranomaisten mahdollisuuksia puuttua tienkäyttäjien liikennerikkomuksiin ja -rikoksiin sekä pysäköintivirheisiin.
  • Mikroliikkumisen promillerajaa ja sen valvontaa.
  • Sähköpotkulautailun liikennesääntöjen yhtenäistämistä siten, että kaikkiin potkulautamallisiin ajoneuvoihin sovelletaan samoja liikennesääntöjä.

Pohjana työlle toimii liikenne- ja viestintäministeriön alkuvuonna 2023 laatima arviomuistio sähköpotkulautailun ja mikroliikkumisen ratkaisu- ja sääntelyvaihtoehdoista sekä siitä saadut lausunnot.

Työryhmän puheenjohtajana toimii yksikön johtaja Maija Ahokas liikenne- ja viestintäministeriöstä. Työryhmässä ovat edustettuina ympäristöministeriö, oikeusministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Väylävirasto, Poliisihallitus, Kuntaliitto, Liikennevakuutuskeskus, Liikenneturva, Vammaisfoorumi ry sekä Helsingin, Turun ja Oulun kaupungit.

Sidosryhmiä ja kansalaisia kuullaan hankkeen eri vaiheissa. Työssä kuullaan myös mikroliikkumisen verkoston asiantuntijoita.

Työryhmä aloittaa työnsä lokakuussa. Tavoitteena on, että muutokset tulisivat voimaan kesäkaudeksi 2025.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö

2 thoughts on “Työryhmä valmistelemaan mikroliikkumista ohjaavaa lainsäädäntöä

  • 17.10.2023 at 16:49
    Permalink

    Säästää pitäisi
    Nykyhallitus kuitenkin keskittyy byrokratian lisäämiseen ja ihmisten ”mikroliikkumisenkin” hallintaan. Yksikään henkilö hallituksessa ei tajua mitään siitä, miten yhteiskunnan varoja tulisi säästää. Tehokas keino olisi vähentää byrokratiaa ja siihen kuluvaa turhaa veronmaksajien rahoittamaa työtä. Hallitus tekee kuitenkin päinvastoin, lisätään asetuksia ja niiden keksimiseen ja valvontaan tarvittava henkilökuntaa.
    Jos emme olisi viimeisen sadan vuoden aikana lisänneet byrokratiaa, tällä hetkellä hyviin oloihin riittäisi, kun työpäiviä olisi vain kaksi viikossa ja loppuaika vapaata. Nyt vain on tehtävä 3 päivää tuottavan työn tekemiseen, jotta byrokratia toimii, eikä sekään tunnut riittävän. Lopettakaa byrokratia ja pankaa byrokratian työläiset tuottavaan työhön. Leikkauksetkin tulevat tarpeettomiksi ja terveydenhoidon rahapula loppuu.
    Byrokraatit ilmeisesti perustelevat järjettömyyksiään ”mikroliikkumisessa” ilmastonsuojelulla, joka tuskin edes toimii. Mikroliikkumisvälineinä sähkövälineet aiheuttavat todennäköiseti kokonaisuudessaan enemmän päästöjä ja vahinkoja kuin autojen käyttö, mutta byrokratialle aatteet tuovat kasvavaa jatkoa, mikä jää kansalaisilta huomaamatta. Eihän nuori kansalainen voi edes huomata kauheaa muutosta elämisessä ja harva vanhempikaan muistelee vapaata nuoruuttaan.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.