Li Andersson: Hamasin kauhea hyökkäys ei anna Israelille oikeutta vastata millä tahansa tavalla

Kansanedustaja ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ottaa Israelin ja Palestiinan tilanteeseen kantaa pitkässä facebook kirjoituksessaan.

Li Andersson:
Hamasin siviileihin kohdistama väkivalta on ollut brutaalia ja hyökkäys on täysin tuomittava. Hamasin terrorihyökkäys näyttäisi myös lyhyessä ajassa muuttaneen julkista keskustelua ja yleistä asenneilmapiiriä tavalla, joka tulee olemaan erittäin haitallinen palestiinalaisten asialle, pitkään. Taas kerran näemme, kuinka terrorismista aina kärsivät eniten siihen syyttömät siviilit.

On huolestuttavaa, että monet maat näyttävät nyt reagoivan tavalla, joka tulee hyödyttämään juuri Hamasia. Vaikka se yrittää antaa itsestään sellaisen kuvan, Hamas ei edusta kaikkia palestiinalaisia. Järjestö saa voimansa ja aseellinen vastarinta kannatuksensa juuri siitä käsityksestä, että maailma on kääntänyt selkänsä palestiinalaisille. Että maailma ei välittäisi niistä kansainvälisen oikeuden loukkauksista, ihmisoikeusloukkauksista sekä rikoksista ihmiskuntaa vastaan, jotka ovat ja ovat olleet arkipäivää miehitetyillä alueilla.

Tietyssä mielessä maailma onkin tehnyt niin. Kuluneen vuoden aikana väkivalta Länsirannalla, jossa Hamas ei ole vallassa, on kiihtynyt ja raaistunut. Noin 250 palestiinalaista, joista 50 lapsia, on kuollut keväästä 2022 asti jatkuneissa Israelin ratsioissa. Myös kansainvälisen oikeuden vastaisissa siirtokunnissa asuvien israelilaisten hyökkäykset palestiinalaisia kohtaan ovat lisääntyneet. Gaza on yli kahden miljoonan ihmisen pieni saarrettu alue, jossa 80% väestöstä elää köyhyydessä, ja josta ei pääse pois. Se on maailman suurin vankila. Kuluneen 30 vuoden aikana miehitetyillä palestiinalaisalueilla asuvien israelilaisten siirtokuntalaisten määrä on kasvanut noin 100 000 hengestä noin 750 000 henkeen.

Kaikki tämä on tapahtunut ilman sen suurempaa huomiota tai reaktioita. Maailman johtajat puhuvat edelleen kahden valtion ratkaisusta, mutta arjessaan palestiinalaiset ovat nähneet tämän ratkaisun lipuvan pois. He näkevät kansainvälisen oikeuden vastaisten siirtokuntien ja siirtokuntalaisten määrän rajun kasvun juuri niillä alueilla, jotka kahden valtion ratkaisussa kuuluisivat palestiinalaisille. Länsiranta ei ole mikään palestiinalaisten hallitsema alue, vaan se on Israelin hallitsema ja kontrolloima alue, jossa palestiinalaiset saavat elää ja liikkua vain rajoitetusti pienillä alueen sisäisillä ”saarilla”, tiettyjä teitä pitkin ja tarkastuspisteiden kautta. Israelin nykyinen oikeistohallitus on helpottanut ja vauhdittanut uusien kansainvälisen oikeuden vastaisten siirtokuntien perustamista.

Jos maailma nyt katkaisee kaiken avun palestiinalaisille, rankaisee se heitä kollektiivisesti Hamasin terrori-iskuista. Tästä hyötyy eniten juuri Hamas. Kehitysyhteistyön lopettaminen palestiinalaisalueilla aiheuttaisi suurta vahinkoa siviileille, naisille ja lapsille, sekä niille toimijoille, jotka esimerkiksi valvovat ja pyrkivät edistämään ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta alueella. Suomi on kehitysyhteistyövaroilla esimerkiksi rahoittanut koulutusta Länsirannalla. Israelin ilmoittama totaalinen saarto Gazaan tulee luultavasti aiheuttamaan ennennäkemättömän humanitaarisen kriisin alueella asuvan siviiliväestön keskelle. Juuri nyt humanitaariselle avulle on toisin sanoen kaikista suurin tarve.

Hamasin kauhea hyökkäys ei anna Israelille oikeutta vastata millä tahansa tavalla. Myös Israelin iskuissa on kuollut siviilejä ja lapsia. YK ja EU:n korkea edustaja ovat jo todenneet, että Israelin ilmoittama totaalinen saarto on kansainvälisen oikeuden vastainen, kun kaikilta Gazan alueella eläviltä ihmisiltä viedään hengissä pysymisen kannalta välttämättömät tarpeet, kuten ruoka, vesi ja sähkö.

Tässä sodassa ja väkivallassa kukaan ei tule voittamaan. On todella huolestuttavaa seurata tietoja siitä, kuinka jännitteet ja väkivalta leviävät myös muihin maihin. Terrorismia ei voi missään olosuhteissa hyväksyä eikä viattomien siviilien tappamiselle ole mitään oikeutusta. Nyt vaarana on syvenevä väkivallan kierre, joka tulee vaatimaan paljon viattomia uhreja.

Lähde: Li Andersson facebook

4 thoughts on “Li Andersson: Hamasin kauhea hyökkäys ei anna Israelille oikeutta vastata millä tahansa tavalla

  • 12.10.2023 at 13:23
    Permalink

    Jollen ihan väärin muista, tämä on ensimmäinen kerta kun olen saamaa mieiltä, kuin Antifaa kannattava soma Li.

    Reply
  • 12.10.2023 at 13:41
    Permalink

    Molemmat osapuolet ovat terroristeja ja rikollisia ainakin valtaapitävien taholta. Kummallakin osapuolella on omat tapansa ja aseistuksensa käydä sotaa keskenään, joka on kehittynyt uskonnollisista syistä ja Yhdysvaltojen sekaantumisella kiistoihin.
    Ainoa tapa ratkaista kansalaisten kiusaaminen olisi antaa puolueettoman YK:n selvittää tilanne. Mutta sehän ei onnistu länsimaisen unipolaarisen hallintopyrkimyksen osalta. Ehkä tulevaisuudessa on päästy multipolaariseen hallintoon ja tilanne ratkeaa lopulta. Nythän tilanne on jatkunut jo yli 60 vuotta.

    Reply
  • 12.10.2023 at 16:26
    Permalink

    Arafatin palestiinalaisiksi ristimät arabit ovat samaa kansaa mm. Jordanian arabien kanssa. Koko pakolaisleirisysteemit tehtiin poliittisista syistä arabien tahdosta. Pakolaisleirit ovat poliittinen ase ja niiden hallinta terroristijoukkojen avulla pitää yllä pakolaisleirejä, koska terroristit tarvitsevat ”kansan”, jonka selässä ratsastaa.

    Olisi ollut helpompi ratkaisu arabeille muuttaa Jordaniaan omiensa luo. Mutta Arafat ja jotkut muut halusivat saada pakolaisleirit ja niiden ahdingon omien tarkoitusperiensä hyväksi.

    Reply
  • 12.10.2023 at 21:09
    Permalink

    AINA naiset, lapset, wanhukset ja muut heikko-osaiset kärsivät eniten kun miehet hevostelevat joko selvinpäin tahi ei. On liki vielä hullumpaa *- käydä Israelin lihamurskaimen kimppuun, vaikka vain ”kiinarilla”, puhumattakaan nykyaseilla, jotka ovat vuotaneet Ukrainan ruuhesta jo USA:nkin etelärajan ylittäneille huumekartelleille. *- Kuin mennä potkimaan Venäjän karhua persauksiolle Erotuksena se, ettei Venäjä tuontuostakin tee ilmaiskuja tai ohjushyökkäyksiä kuin viikkosiivouksia yµpäröiviä valtioita vastaan nk. hauraana ”rauhaikanakin” Israelin kulmilla. Israel on sinänsä tämän maailman ikuisuuskysymys kuin parantumaton tai edes arpeutuva haava, joka merlkitsee yhtä suurta onnistumis-% kuin lumiukon saaminen kuosissaan aurinkoon, jossa siipiäkin on poltettu. On jopa spekuloitu, että Israel on tietoisesti antanut kaiken tapahtua tieten tahtoen aivan kuten Peal Harborin v. 1941 Japanin ”yllätysisku” ja Kaksoistornien vastaava ”terroristihyökkäys”, jossa mukana oli Mossad yhdessä Amerikan omien ganstereiden kanssa. Jos vallankin NYT jopa Israelin pyhänä ja juutalaista elämää silmäte4ränään pitänyt itsekäs ja siinä sumeilematon valtio on murhannut omaa vertaan tietoisesti myrkkypiikeillä Bourlan (oikea etunimi Israel) firman tuotteillä. Niin mjistä nyt olisi löytynyt sydängtä olla muhauttamalla Hamasilla viattomia siviilejä. On enemmän kuin mieletöntä mennä työntämään päänsä leijonan kitaan menemällä ”uudisasuttamaan” Palestiinan raja-aidan pieleen, joka EI ole Israelin alkuperäistä maata vaan se on kuulunut Egyptille v:teen 1967 asti kunnes Israel sen siltä valloitti sodassa arabimaita vastaan. Alueelta ja merestä on nyttemmin löydetty kaasua, joka luonnonvarana nostaa maapläntin arvon pilviin kuten sen takia tapelturen kuolonuhrien sielutkin. Mutta nuo kaksi uskontosuuntaa edustavat riitapukarit voivat suolestaa toisiaan ikuisella hyvällä omallatunnolla ilman mitään koskaan päällekaatuvia tunnontuskia tai sääliä. Päinvastoin: Vuosipäivät tulevat olemaan kansallisia juhlapäiviä. Toisin on meillä kristinuskoon kasvatetetuilla kristityillä, joiden osa on katua, kärsiä ja anoa anteeksiantoa siitä,, että julkeamme oikein omillsa nimillämme olla olemassa käänt¨äen vielä sen toisen poskemme liian hitaasti uhmakkuuden merkiksi ja haasteeksi. Joten…. ANTEEKSI vaan…

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.