Iiris Suomela Barbie-elokuvasta: ”Minä olen ainakin innoissani joka kerta, kun feminismi nousee isoksi trendiksi”

Iiris Suomela Facebookissa Barbie-elokuvasta:
Barbie-elokuva on nousemassa vuoden menestyneimmäksi elokuvaksi. Elokuva on jo nyt tuottanut yli miljardin lipputulot, mikä nostaa sen historian menestyneimpien elokuvien joukkoon. Naisten ohjaamista elokuvista Barbie on historian tuottoisin jo nyt

Mitä tästä pitäisi olla mieltä? Minä olen ainakin innoissani joka kerta, kun feminismi nousee isoksi trendiksi. Itse aion ainakin hyödyntää tämän innon ja nämä meemikoneet feministisen vallankumouksen edistämiseksi

Selvää on, että elokuva on tehty suuren yleisön viihteeksi. Jos siis haluaa oppia feminismin perusteet, kannattaa jatkossakin mennä ennemmin kirjastoon kuin elokuvateatteriin 📚
(Luulen, että valtaosa ihmisistä kyllä tietää tämän.)

Elokuva on myös äärimmäisen kaupallinen. Kaupat tursuavat jo nyt muovisia, halpatyöllä tehtyjä oheistuotteita

Toisaalta kiinnostava jännite on, että samalla leluyhtiö Mattel on elokuvan pahis. Pelkkien miesten johtama firma kaupallistaa tyttöjen haaveet, ulkonäköpaineet ja epävarmuudet ja paketoi ne pinkkiin muovikuoreen. Nimenomaan Mattelin pomot tahtovat sulkea vapautta kaipaavan Barbien takaisin laatikkoon.

Tätä kriittistä katsetta olisi ollut hienoa nähdä elokuvassa enemmänkin. Elokuvan yhteiskuntatieteelliset viittaukset olivat huikeita (3. kuvana yksi omista suosikeista.)

Samalla ehkä juuri tämä viihteen, huumorin ja yhteiskuntakritiikin yhdistelmä oli täsmälleen oikea elokuvan katsojalukujen maksimoimiseksi. Katsojaluvuilla taas on väliä, koska feministinen vallankumous onnistuu vain laajojen massojen tuella.

Siksi pienen yleisön indie-dokumenttien ja pamflettien lisäksi tarvitaan myös kevyen populaareja yleisömenestyksiä. Kun tavoitteena on murskata patriarkaatti, hommaan tarvitaan kaikki mahdolliset vasarat – ja miljoona pikkuvasaraa murskaa enemmän kuin sata ammattitason välinettä (meemikoneiden voimasta puhumattakaan)

Mielestäni elokuvan menestyksen isoin opetus on, että naiset janoavat naisista kertovia, naisten tekemiä elokuvia, jotka eivät pelkää nauraa patriarkaatille. Jos olisin ison elokuvayhtiön pomo, saattaisin yrittää toistaa tämän menestyksen jatkuvan mieselokuvien tehtailun sijaan.

Mitä mieltä te olitte Barbie-elokuvasta?

Lähde: Iiris Suomela Facebook

2 thoughts on “Iiris Suomela Barbie-elokuvasta: ”Minä olen ainakin innoissani joka kerta, kun feminismi nousee isoksi trendiksi”

 • 25.8.2023 at 20:45
  Permalink

  Eikö Barbie pitäisi olla tänä päivänä musta transnainen?
  Tuohan edustaa valkoisten naisten ylivaltaa..

  Reply
 • 25.8.2023 at 20:49
  Permalink

  Kivaa, että Iiriksellä on ”huippukivaa” kuin wanhan miehen kanssa, jonka sukunimi on kuin ”Mustan Pekan korteissa”! Liekö jo ohi mennyttä suolaa, sillä kohulehdet täyttää muaan ”naapurinpoika” Putin koukeroisine ”mielenterveys ongelmineen”. Edelliselle perin huonosti kasvatettu rakkari ohittaa kirkkaasti Hollywoodin liberaalit poispilatut ja Bidenin ”puhtoisen” pojan ”marinit” nostaen panokset pääministerin virka-asunnosta peräti kirjamellisesti – ennen ja jälkeen – Valkoiseksi taloksi!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.