Toimivan budjetin laatiminen kannattaa

Budjetti on kestävän talouden kivijalka, jonka avulla ihminen voi seurata ja ennakoida taloutensa ja kulutuksensa käänteitä. Kun tulot ja menot ovat sopivasti tasapainossa, on arjesta suoriutuminen helpompaa ja suurempien hankintojen suunnittelu mahdollisempaa. Budjetin laatiminen kannattaa ja tässä artikkelissa kerromme sen käytännön vinkeistä tarkemmin. 

Talouden suunnittelu tarkoittaa yksinkertaisimmillaan tulojen yhteen laskemista ja tästä summasta menojen vähentämistä. Jos tulot ovat ylijäämäiset tämän jälkeen, voi sen laittaa joko säästöön tai käyttää johonkin harkittuun hankintaan.

Jos menot ottavat puolestaan ylivallan, on syytä pohtia niiden karsimista ja vastaavasti mahdollisuuksia tulojen lisäämiseen. Suunnitelmallinen taloudenhoito on hyvä tapa hallita kestävää rahankäyttöä, jossa apukeinona kannattaa käyttää selkeää budjetointia. Jos haluat lisätietoa eri lainavaihtoehdoista, vieraile sivustolla lainat.fi.

Laske tulot ja selvitä kiinteät kustannukset

Budjetoinnin ei onneksi tarvitse olla rakettitiedettä, vaan sen voi yksinkertaisesti aloittaa kartoittamalla tulot ja menot. Tulot voi laskea esimerkiksi kuukauden ajalta ja katsoa, kuinka paljon rahavirtaa kertyy esimerkiksi palkasta, tuista ja pääomatuloista. Jos tulot ovat epäsäännölliset, voi siitä yrittää laskea kuukausittaisen keskiarvon tai vähimmän määrän. Tuloja ei koskaan kannata yliarvioida, sillä se voi saada aikaan ikäviä yllätyksiä.

Kun tulot on huolellisesti kartoitettu, aletaan selvittää kiinteitä menoja. Menojen listaaminen kannattaa aloittaa nimenomaan kiinteistä kuluista, koska ne ovat usein helpommin tiedossa ja ne ovat yleensä sellaisia kustannuksia, joista on vaikeaa äkkiseltään joustaa.

Kiinteihin menoihin lasketaan välttämättömät ja säännölliset kulut, joita ovat esimerkiksi vuokrat, lainalyhennykset ja vakuutukset. Niitä kertyy yleensä myös erilaisista laskuista ja kulkemiseen liittyvistä kustannuksista.

Arkeen on saatettu lisätä myös vähemmän välttämättömiä kiinteitä kustannuksia, joita ovat esimerkiksi lehtitilaukset, striimauspalvelut ja harrastukset. Myös säästötiliin laitettu summa on kulua, koska summa ei tule omaan päivittäiseen käyttöön. Jotkut säännölliset laskut eivät välttämättä osu joka kuukaudelle, mutta ne kannattaa myös huomioida, jotta budjetissa on varauduttu kaikilta kustannuksilta.

Muuttuvista menoista voi joustaa

Muuttuviin kustannuksiin lukeutuvat muun muassa ruoka- ja vaateostokset, joiden ennakointi on hankalampaa. Arvioinnin voi aloittaa ottamalla esimerkiksi yhden kuukauden ajalta kertyneet menot kaikista ostoksista ja päätellä, kuinka paljon rahaa tällaisiin ostoksiin menee.

Tämän jälkeen pohdittavaksi jää, voiko niistä realistisesti säästää. Voiko ruokaa ostaa esimerkiksi tarkistamalla ensimmäiseksi kaupan tarjoukset ja välttää parhaansa mukaan hävikkiä? Onko uusi paita- tai hameostos välttämätön joka kuukausi ja saako kirpputorilta hyviä vaatteita?

Muuttuvia kustannuksia tulee myös vapaa-ajan riennoista, kuten elokuva- tai museolipuista. Myös tietyt heräteostokset, kuten herkut, takeaway-kahvit ja pienet elektroniikkatuotteet ovat muuttuvia kustannuksia. Näitä kannattaa rehellisesti katsella ja pohtia, voiko ainakin osaa niistä karsia tai harventaa.

Äärimmäisyyksiin ei kannata mennä, sillä elämä on tehty elettäväksi varten ja liian kurinalainen menojen kiristäminen vie motivaation pitkällä juoksulla säästämisestä, jolloin rahankäyttö voi yltyä uhmakkaasti jopa tuhlaamisen puolelle.

Arvioi budjetoinnin menestystä

Budjettia tulee tarkastella säännöllisin väliajoin, jotta varmistetaan sen pysyminen hyvissä aisoissa. Tämän voi tehdä periaatteessa niin usein kuin tarpeellista ja sen voi aloittaa halutessaan viikoittain esimerkiksi muuttuvien kustannuksien yhteydessä ja kuukausittain, jolloin kokonaiskuva tuloineen ja menoineen on selkeämpi.

Vuoden lopussa on hyvä tehdä myös vuosiyhteenveto, jolloin ehkä parhaiten pystyy havaitsemaan, kuinka paljon budjetista on jäänyt säästöä. Jos varaa on kertynyt mukava määrä, kannattaa osa siitä sijoittaa tai laittaa puskuriin, jolloin yllättävistä tilanteista selviytyy joustavammin.

Jos budjetointi ei ole onnistunut odotetulla tavalla, kannattaa rehellisesti miettiä karsittavia kohteitaan. Se voi tuntua aluksi tylsältä ja vaikealtakin, mutta joistain tottumuksista on pienen harjoittelun jälkeen yllättävänkin kohtuullista päästä eroon. Menojen karsiminen alkaa tärkeysjärjestyksestä, jonka etupäähän laitetaan ehdottomat kulut, kuten vuokrat ja lainanlyhennykset.

Tämän jälkeen tarkastellaan muuttuvia kustannuksia, joista voisi nipistää. Monilla on esimerkiksi lukuisia erilaisia striimauspalveluita ja elokuvanystävä voi kokeilla niiden karsimista vain yhteen. Lisäksi kahvilassa hengaamista voisi vähentää ainakin puoleen ja uusimman puhelimen hankinta jättää seuraavaan malliin.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.