Seabiscuit-elokuvan tähti kuollut 24-vuotiaana

Seitsemän Oscarin ehdokas, elokuva Seabiscuit-amerikkalainen legenda, kertoo tositarinan Yhdysvaltojen Laukkakilpailujen, mutta myös Yhdysvaltojen 1930-luvun historiasta.

Seabiscuit elokuva on tositarina, jossa Seabiscuit- hevonen yhdistää kolme täysin erilaisen taustan omaavaa ihmistä Yhdysvaltojen 1930 luvun yhteiskunnallisissa maisemissa.

Seabiscuit, oli hevonen jolle ei koskaan oltu annettu mahdollisuutta näyttää taitojaan , ennenkuin se sitoo yhteen kolme ihmistä erilaisista lähtökohdista; rämäpäinen kovaa elämää kokenut nuori Jockey, miljoonansa autoteollisuudessa saavuttanut ja perhe-tragediasta toipuva liikemies, sekä syvällinen oman tien kulkija ja hevoskuiskaaja, joka ymmärtää hevosen kieltä.

1930-luku oli Yhdysvaltojen teollistumisen kulta-aikaa. Laukkakilpailut olivat suosiossa, ja niiden ympärille punoutui monenlaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä, ja pelejä.

Seabiscuittia esitti elokuvassa: Seabiscuit-amerikkalainen legenda (2003) Popcorn Deelites, englannintäysveriruuna. Popcornin kuolemasta ilmoitti Twitterissä Laura Battles. Popcorn on kuollut ähkyyn 24-vuotiaana. Ähky on yleisnimitys salakavalalle suolistosairaudelle hevosella. Ähkyjä on monenlaisia.

Seabiscuit – dvd- elokuvan yhteydessä on hieno historiikki koskien kyseistä ajanjaksoa, ja Laukkakilpailujen maailmaa silloisessa Yhdysvalloissa. Elokuvassa toinen näyttelevä Jockey, joka haastaa Seabiscuitin ja tämän ratsastajan (elokuvassa Tobey Maguire), on myös todellisuudessa Jockey mestaritasolla.

1930-luvulla Jockeyt elivät täysin oman onnensa nojassa. Loukkaantuneet Jockeyt eivät aina saaneet apua, vaan saattoivat joutua hylättynä kuolemaan tallin nurkkaan.

Seabiscuit – hevonen osoittaa hevosen mystisen henkisen voiman, jonka tietävät kaikki hevosihmiset. Sen, ja ratsastajansa yhteys on todellisuutta, ja kertoo vahvasta yhteydestä joka hevosen ja ihmisen välillä on mahdollinen, ja  joka tulee elokuvassa hienosti esiin.

Seabiscuit – hevonen tienasi urallaan 56 000 dollaria, eli n 50 000 euroa. Hevosesta tuli menestyessään 1930-luvulla maankuulu, jonka mittelöihin osallistui jopa huippupoliitikot haastaessaan toisiaan.

Ennenkaikkea elokuva kertoo hevosen yhdistävästä voimasta, ystävyydestä, elämän halusta ja mahdollisuudesta selvitä vaikeistakin elämänkokemuksista. Mutta myös siitä, että mahdollisuuden saatuaan, voi kuka tahansa saavuttaa mitä tahansa, ja mahdollistuu tavoittelemaan unelmiaan.

 

Elokuva: Seabiscuit-amerikkalainen legenda

Elokuvan tähdet: Popcorn Deelites, Tobey Maguire, Jeff Bridges ja Chris Cooper. Ohjaus: Gary Ross. 2003

 

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=_DjeJ37my3g&t=40s

 

 

Lähde: itse elokuva, jonka kirjoittaja katsonut aikanaan, sekä Twitter ja Laura Battles

Kuva: Laura Battles, Twitter/kuvassa Popcorn Deelites

Hevostelua-juttusarja/Nykysuomi.com/Teija Kangaslampi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.